Limak-Kolin şirketlerinin ortaklığıyla yapılan İzmir Çandarlı Limanı mendirek inşaatında usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 230 milyon lira harcanan mendirek inşaatında, iş tecrübesi yetersiz teknik eleman çalıştırıldığı tespit edildi.
Söz konusu skandal, Sayıştay’ın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) denetim raporunda ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, yapım işi kapsamında yüklenici firmanın bazı pozisyonlarda görev alan teknik elemanın deneyim süresi bakımından sözleşmede belirtilen şartlara uymadığını, bakanlığın da buna göz yumarak onay verdiğini tespit etti. Raporda yer alan bilgilere göre en az 5 yıl deneyim gerektiren saha mühendisliğinde, 1 yıllık tecrübesi olan teknik personel çalıştırıldı.
Dünyanın en büyük on limanı arasında gösterilen ancak bir türlü tamamlanamayan Çandarlı Limanı inşaatında mevzuata aykırı davranıldığı ortaya çıktı. Sayıştay, yapım işi sözleşmeleri kapsamında öngörülen teknik personel bildirimleri ve onaylarının, sözleşme ve mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılmadığını tespit etti.
AKP İktidarına yakın Kolin-Limak ortak girişimi, 24 Mart 2011 tarihinde Çandarlı Limanı inşaatı yapım işi ihalesini, yap-işlet-devret modeliyle 230 milyon 579 bin TL’ye aldı. Sözleşme kapsamında 12 Mayıs 2011 tarihinde yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Yüklenici, teknik personel bildirimini ilk olarak 17 Mayıs 2011 tarihinde, teknik personelin taahhütnamesi olmaksızın yaptı. Durumun bölge müdürlüğü tarafından farkedilmesi üzerine konu, yüklenici firmaya 8 Haziran 2011 tarihinde yazıyla bildirildi. Yüklenici firma ise teknik personelin noter onaylı taahhütnameleri ile bildirimini, sözleşmeden sonra beş gün içinde göndermesi gerekirken 79 gün sonra, 29 Haziran 2011 tarihinde sundu. Sözleşmenin 23. maddesinde, “Yüklenici, teknik personelin isimleri ile belgelerini (diploma, meslek odası kayıt belgesi, noterden alınan taahhütname) Teknik Personel Bildirimi ile birlikte yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren beş gün içerisinde idareye bildirmek zorundadır. İdare, bu personel hakkında gerekli incelemeyi yaptıktan sonra kabul edip etmediğini, on gün içinde yükleniciye bildirir. İdare tarafından bu süre içerisinde herhangi bir bildirim yapılmadığı takdirde, Teknik Personel Bildirimi'ndeki teknik personel kabul edilmiş sayılır.” hükmünün yer aldığını belirten Sayıştay, bildirilen teknik personelin deneyim sürelerinin sözleşme şartlarına uygun olmadığını belirledi. Yüklenici firma tarafından sunulan listeyi inceleyen Sayıştay denetçileri, “Ayrıca sözleşmenin uygulanması sürecinde, yüklenicinin talebi üzerine teknik personel değişikliğine gidilmesi sonucu, idareye sunulan teknik personelin deneyim süresi de sözleşmede istenen niteliklere uygun bulunmamaktadır. Buna göre yüklenici tarafından idareye bildirimi yapılan teknik personellerden tabloda yer alan pozisyonlarda görev yapan teknik personelin mesleki deneyim bakımından idarece uygun görülerek onaylanması, yukarıda belirtilen sözleşme hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir. Sözleşme hükümlerine göre meslek odası kayıt belgesinin de diploma ile birlikte deneyim süresi bakımından değerlendirilmesi gerekmektedir.” görüşüne yer verdi.
BAKANLIK TECRÜBESİZ PERSONEL ÇALIŞTIRILDIĞINI KABUL ETTİ
Bakanlık ise yaptığı savunmada, liman inşaatında görev alan teknik personelin deneyim süresinin yetersiz olduğunu kabul etti. UDHB, Sayıştay’a gönderdiği savunmada, Çandarlı Limanı inşaatı işinde taahhüt edilen teknik personelin taahhüt tarihindeki toplam deneyimine göre değerlendirme yapıldığını, buna göre 1 no'lu personelin deneyim süresinin yeterli fakat 2 no'lu personelin yetersiz olduğunu, diğer işlerde teknik personelin deneyim sürelerinin daha dikkatli inceleneceğini belirtti.
Deniz Haber Ajansı