Yorumlar
"Tekirdağ Limanı tam kapasite ile çalışamıyor" haberine ait tüm yorumlar
- “Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
- Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
- MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
- 5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
TEKİRDAĞ LİMANIMIZI TANIYALIM
TEKİRDAĞ LİMANIMIZI TANIYALIM
Tarih: 4.2.2017 11:17:01 / 111 okunma / 0 yorum
  Hasan ERGE
 
Tekirdağ´ da liman denince akla sadece “Eski İskele” gelirdi. 1977 yılında “Yeni liman” inşa edilince ikinci limanımız oldu. Ben, 1976´ da Tekirdağ Gümrük Muhafaza Bölge Amirliği emrinde muhafaza memuru olarak göreve başladığımda Eski İskelede nöbet tutardık, 1 yıl sonra Yeni Liman devreye girince orada da nöbete başladık. Bu sebeple yazımın biraz nostaljik yönü de bulunmaktadır.
Liman mülkiyeti, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ´ ye (TDİ) aittir. İşletmesi, (1997-2012) tam 15 yıl AKKÖK Şirketler Grubu tarafından yapıldı. Bundan dolayı halk arasında, AKPORT Limanı olarak da anılmaktadır.
Yıllar içinde limanın hizmet kapasite arttırıldı, bir takım yatırımlarla büyüdü. Muratlı -Tekirdağ demiryolu hattı en önemli bağlantıydı. Tekirdağ-Derince ve Tekirdağ - Bandırma arası vagon Ro Ro seferlerine uygun hale getirildi. Mesela; Rüzgâr Gülleri ve yükleme boşaltma sadece bu limanda yapılmaktadır.
Liman 130 bin m2 alana, 2 Km uzunluğa sahip... 3 milyon ton dökme yük 300 bin konteynır kapasiteli ve 50 bin vagon hareketi sağlanabiliyor.
2012 yılında liman tekrar TDİ´ ye geçti ve halen Liman İşletmeleri Müdürlüğünce hizmetlere devam edilmektedir.
Liman İşletmeleri Müdürlüğünün zarar etmesi söz konusu değildir. Uygulanan sistem zarara engel bir sistemdir. İşletme müdürlüğü Yüklenici firmalarla anlaşmakta, hizmet almak isteyen firmalar hizmetin çeşidine göre liman idaresine resmi tarife üzerinden ücret ödemektedirler. Burada zarar söz konusu olursa müdürlük değil firmalar zarar edebilir.
Limana ayda ortalama 1400 kadar vagon gelip gitmekte, 100 kadar personel limandan geçim sağlamaktadır (Özel güvenlik, Elleşme personeli, Gemi adamı, Kamu personeli gibi.)
Özellikle, liman üzerinde tahmil tahliye ve elleşme çalışmaları için Roman vatandaşlar tercih edilmekte, ücret + SGK´ ları ödenmektedir. Çünkü liman kurulduğu günden beri romanlar çalıştırıldığından bu konuda ihtisaslı (uzman) konuma gelmişlerdir.
Adres olarak limanla iç içe sayılan S.S. 1 Nolu Tekirdağ Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi de Limandan en fazla hizmet alan kurumlarımızın başında geliyor. Yüzlerce kamyonuyla adı geçen Kooperatif liman sayesinde Tekirdağ esnafına önemli oranda katma değer kazandırmakta ve tabi ki he işletme gibi fonksiyonel donanımlı limanımız ekonomik anlamda iç / dış piyasa şartlarıyla doğrudan rabıtalıdır.
Bugün Pazar, normalde herkes istirahat yaparken biz hizmete devam ederiz