• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 6 °C

Deniz taşımacılığı firmaları, alternatif yakıtlara yöneliyor

Deniz taşımacılığı firmaları, alternatif yakıtlara yöneliyor
Deniz taşımacılığı firmaları, IMO'nun 2050'ye kadar emisyonlarını yarı yarıya azaltma hedefini yakalayabilmeleri için alternatif yakıtlara yöneliyor. Endüstri uzmanları geleceğin yakıtı olarak metanole işaret ediyor. Dolayısıyla şirketlerin metanol motorlu gemilere yatırım yapmaları tavsiye ediliyor.

Uluslararası deniz taşımacılığı sektöründen kaynaklanan sera gazı salınımlarının azaltılmasına yönelik Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) geçtiğimiz yıl açıkladığı hedefleri tutturmak için alternatif yakıt arayışı var.

LNG, biyoyakıtlar, hidrojen, elektrikli bataryalar, amonyak gibi birçok yakıt taşımacılık sektörünün seçenekleri arasında. Ancak endüstri kaynakları, geleceğin yakıtının metanol olduğunu söylüyor. Sektör uzmanları metanol karışımlı yakıtın 2050 yılına kadar emisyonların azaltılmasında önemli rol oynayacağını savunurken, metanol kullanımına uygun gemilerin inşası hız kazanıyor.

ÇİFT YAKITLI MOTORLARLA GÜVENLİ KULLANIM

Kasım 2020'de Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) taşımacıların emisyonlarını 2050 yılına kadar 2008 seviyelerinden en az yüzde 50 azaltma ve sonrasında tamamen ortadan kaldırma hedefi ortaya koymuştu. Deniz taşımacılığı firmaları bu hedefi yakalayabilmeleri için çeşitli alternatif yakıtlara yöneliyor. 12. Uluslararası Fujairah Kuruyük & Akaryakıt Forumu’ndaki değerlendirmeler geleceğin yakıtı olarak metanole işaret ediyor.

FueLNG Genel Müdürü Saunak Rai’nin paneldeki açıklamasına göre, gelecekte metanol karışımlı yakıtlar tercih edilecek. Piyasada halihazırda bir dizi güvenilir çift yakıtlı gemi motoru mevcut ve operatörlere değişen çevre düzenlemelerine ve yakıtlara erişime göre tepki vermeleri için ihtiyaç duydukları esnekliği sağlıyor. Çift yakıtlı motorlar, operatörlerin yeşil metanolü artık sanayi gazlarından veya doğal gazdan üretilen daha kolay temin edilebilen metanolle karıştırmasını sağlıyor. Bu da, MAN Energy Solutions'a göre, gemi sahiplerinin yenilenebilir metanol fiyatları düştükçe kademeli olarak buraya geçiş yapmalarına olanak sağlıyor. Dolayısıyla şirketlerin daha sonra yakıt sıkıntısı yaşama riski olmadan metanol motorlarına yatırım yapmalarının güvenli olduğu belirtiliyor.

Kanadalı metanol üreticisi Methanex İş Geliştirme Direktörü Stuart McCall, metanolün bir kuru yük yakıtı olarak önemli emisyon tasarrufu sağladığını ve nakliye yakıtı olarak oldukça büyük talep oluşturabileceğini belirtiyor. Endüstri kaynakları, son dönemlerde yaptıkları açıklamalarda, metanolün bir deniz yakıtı olarak cazibesinin arttığını ve 2050 yılına kadar küresel yük gemisi yakıt karışımında "oldukça büyük bir rol" oynayacağına dikkat çekiyorlar.

DEV TAŞIMACILIK FİRMASI 8 ADET METANOLLÜ GEMİ PLANLIYOR

Dünya’da yer alan habere göre, kısa ve orta vadede de metanole yönelik olumlu talep oluşmaya başladı. AP Moller-Maersk'in karbon nötr metanolle çalışabilecek sekiz büyük okyanusa giden konteyner gemisi planladığını açıklaması, bunun iyi bir örneği olarak gösteriliyor. Ayrıca, Proman Stena Bulk'un ilk metanol çift yakıtlı orta menzilli tankeri olan 49.900 DWT Stena Pro Patria, daha fazla inşasının devamı için suya indirildi. Gemi, 2022'nin ilk çeyreğinde Proman Stena Bulk'a teslim edilecek. Stena Pro Patria, Proman Stena Bulk tarafından sipariş edilen ve Guangzhou Shipyard International tarafından inşa edilen altı adet metanolle çalışan tankerin ilki. Diğer beşinin 2023 yılı sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor.

Metanol Enstitüsü COO'su Chris Chatterton, "Bu, önemli ölçüde net sera gazı azaltımı sağlayacak ve belirli limanlarda metanol bunkering kapasitesinin uygun bir şekilde oluşturulmasını gerektirecek son derece yenilikçi, kanıtlanmış bir teknolojiye yapılan stratejik bir yatırımdır" dedi.

YARIŞ OTOMOBİLLERİNDE DE KULLANILIYOR

Metanol yani metil alkol aslında halk arasında kötü bir izlenime sahip çünkü maliyetinin düşük olmasından dolayı yasadışı içki üretiminde kullanılır. Ancak parlama noktasının düşük olması nedeniyle iyi bir alternatif yakıt olarak bilinir. Bu nedenle yarış otomobillerinde kullanılır.

FİYATI REKOR SEVİYEYE YAKIN

Çin dünyanın en büyük metanol üreticisi ve tüketicisi konumunda. Çin’de enerji krizinin üretimi baskılaması, ABD ve Avrupa’daki bazı fabrikalarda enerji darboğazı nedeniyle üretimin aksamasının yarattığı tedarik sıkıntısı metanol fiyatlarını yükseltiyor. Son bir yılda fiyatlar yüzde 20, yılbaşından bu yana yüzde 9.6 artarak CFD kontratları 2650 yuan/ton seviyesine geldi. Fiyatlar ekim ayında 4278 yuanla rekor seviyeye yükselmişti. Analistler, fiyat artışının tedarik endişesiyle devam edebileceğini öngörüyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim