İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) 2022 Ocak Ayı Meclis Toplantısı, Salih Zeki Çakır Başkanlığı'nda COVID-19 tedbirleri kapsamında video konferans ve isteyen üyelerin fiziki katılımı ile karma bir şekilde gerçekleştirildi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Eski Meclis Başkanı Adil Göksu'nun Meclise yaptığı talep yazısını (Şeref Üyeliği Hususunda) oylamaya sundu. Karar, oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantının başında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi'nin 9.12.2021 Tarihli ve 45 sayılı toplantı zabıtları, 2021 Kasım ayı mizanı ve fasıllar arası talepleri, 2022 yılı kayıt ücreti ve yıllık aidat tarifesi görüşüldü oy birliğiyle onaylandı.
Daha sonra Onur Yüksel tarafından 'TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi' sunumu yapıldı. Ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık ayı faaliyetleri sunumu gerçekleştirildi.
YÜZDE 3.8 BÜYÜME BEKLENİYOR
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Tamer Kıran, bir konuşma gerçekleştirdi.
Kıran, “2021 yılını sektörümüz açısından değerlendirdiğimizde 2020 yılında ton bazında %3,4 daralan küresel deniz ticareti, 2021 yılında ton bazında %3,7 büyüme ile 11 milyar 964 milyon tona ulaşarak 2019 yılı değerinin üzerinde gerçekleşmiştir. 2022 yılında %3,5 artarak 12 milyar 383 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Yük tarafında hal böyleyken, filo tarafına baktığımızda global filo 2021 yıl sonunda DWT bazında %2,8 artarak 2 milyar 186 milyon DWT’a yükselmiştir. Yük türü ve ton bazında baktığımızda; 2020 yılında %1,6 daralan toplam küresel dökme yük ticareti, 2021 yılında %4 artışla 5 milyar 379 milyon tona ulaşarak 2019 ve 2020 yılları üzerinde gerçekleşecektir. 2022 yılında ise beklenti dökme yük ticaretinin %1,6 artması yönündedir. 2020 yılında TEU bazında %1,27 oranında azalan konteyner ticareti 2021'de %6,5 oranında artmıştır. 2022’deki beklentiler de %4,2 oranında artması yönündedir. Diğer yandan konteyner gemisi arzında, TEU bazında 2020 yılındaki %2,9’luk büyümenin ardından 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla %4,3 ve %3,8 büyüme beklenmektedir” dedi.
ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI ARTTI
Kıran, “Diğer taraftan Baltık Kuru Yük Endeksi, 7 Ekim 2021’de, 5.650 ile 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra düşüş eğilimine geçmiş, Kasım ayı başında 3.000 seviyesinin altına düşmüştü. Endeks, 2021 Aralık ayı başında tekrar 3.000 seviyesinin üzerine çıksa da 24 Aralık günü 2.217 ile Aralık ayını, Kasım ayının son iş gününe kıyasla %26,5 kayıpla kapatmıştır. Bu arada, limanlarımız hız kesmeden çalışmaya devam etmiş, Ocak-Kasım aylarında elleçlenen yük miktarı 477 milyon 513 bin ton seviyesine çıkarak, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %5,6 artış göstermiştir" ifadelerine yer verdi.
“SEKTÖRLERİMİZE DESTEK OLACAK BİRÇOK ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK”
İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak üyelerin sorunlarına çözüm bulmaya gayret ettiklerini dile getiren Kıran, "Sektörlerimize destek olacak birçok çalışmaya imza attık. Covid-19 pandemisinin ikinci yılında da olumsuz etkilerini sürdürdüğü bir dönemde biz de yoğun bir mesai yürüttük, meslek komitelerimizden, üyelerimizden gelen sorunlar ve çözüm önerilerini ilgili kurum ve kuruluşlara ilettik, bunların takipçisi olduk. Kendi adıma geçtiğimiz yılın şöyle bir çetelesini tuttuğumda; Deniz Ticaret Odası ve TOBB toplantıları, PRÜ Mütevelli Heyet, TÜDEV Yönetim Kurulu toplantıları ve ilgili diğer toplantılar, ziyaretler, kabuller, çalıştay, panel ve konferanslar dahil bir yılda 70’i TOBB ile ilgili olmak üzere toplam 456 faaliyete katıldığımı görüyorum. Deniz Ticaret Odası yönetimi olarak geçtiğimiz yıl 39 yönetim kurulu toplantısı yaptık. Pandeminin ilan edilmesinin ardından Meclis toplantılarımızı video konferans yöntemiyle yapmak zorunda kalmıştık. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayından itibaren video konferans yönteminin yanı sıra Odamız Meclis Salonu’nda pandemi koşulları önlemleri alınarak kısıtlı sayıda katılımla Meclis toplantılarımızı gerçekleştirmeye başladık. Geçtiğimiz yıl iki kez Müşterek Meslek Komiteleri toplantılarını yaptık. Mart ayında video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü, Kasım ayında Demokrasi ve Özgürlükler Adası Kongre Salonu'nda gerçekleştirdiğimiz toplantımıza da yine Denizcilik Genel Müdürü, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü’nün yanı sıra Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü katıldılar. Üyelerimiz ilk elden sorunlarını iletme fırsatı buldular. Saydıklarımın dışında daha birçok çalışmada bulunduk. Bunlarla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı, 2021 yılı faaliyetlerimizi ve 2022 yılı iş programımızı içeren Faaliyet Raporumuz da yayımlanarak, odamızın web sitesinde siz değerli üyelerimizin bilgisine sunulmuştur” açıklamasında bulundu.
'DENİZCİ MİLLET, DENİZCİ ÜLKE' FİKİR VE PROJE YARIŞMASI
Denizcilik sektöründe inovasyon kültürünün geliştirilmesi amacıyla 'Denizci Millet, Denizci Ülke' fikir ve proje yarışmasının bu sene ikincisini düzenleyeceklerini belirten Kıran, “Yarışma, deniz ulaştırması, deniz ticareti, gemi ve yat inşa, deniz turizmi, deniz kaynakları, limanlar, deniz çevresi, denizcilik eğitimi ve istihdam alanlarında ülke çapında ortaya konulabilecek yeni ve uygulanabilir fikir ve projeleri kapsamaktadır. Başvurular, 31 Mart 2022 tarihine kadar Odamızın web sitesinde yarışma için hazırlanan portal üzerinden kabul edilecek. Üniversitelerimizin denizcilik eğitimi veren fakültelerinin akademisyenleri ile denizcilik alanında faaliyet gösteren firma, kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerinden oluşturulan jüri üyelerimizin değerlendirmesi sonucunda başvuru sahiplerinden birinciye 60.000, ikinciye 40.000 ve üçüncüye 25.000 TL teşvik ödülü vereceğiz" sözleriyle konuşmasına son verdi.
“DENİZCİLİK, BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZ”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı’na konuk olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bir konuşma yaptı.
Hisarcıklıoğlu, “Uzun bir aradan sonra denizci kardeşlerimle bir araya gelmekten dolayı mutluluk duyuyorum. Son dönemde olan konuları sizlere aktarmaya çalışacağım. Sizleri de dinlemek istiyorum. Bu dönemde TOBB olarak üyelerimizi yalnız bırakmadık. Sektörün sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapıyoruz. Her sorunu çok yakından takip ediyoruz. Hükümetimiz nezdinde çözümler arıyoruz. 6 aylık dönemde 200 tane sorun bize iletildi. Bunların çoğunda üzerimize düşen ne varsa yaptığımızı bilmenizi isterim. Denizcilik, bizim olmazsa olmazımız. Ne kadar üretirseniz üretin, eğer onu müşteriye ulaştıramazsan hiçbir ehemmiyeti yok. Dünya ekonomisinin en önemli adımı sizsiniz. Tedarik zincirlerinin bozulduğu bu dönemde, bu sürecin sıkıntılarını yaşayacağımızı ön görmüştük. Taşımacılığın ne kadar önemli olduğunun herkes bu süreçte farkında vardı. Bizim en önemli avantajımız şuydu. Avrupa pazarı ile sınır komşusuyuz. Bu da rakamlara yansıyor. Konteyner ve navlun fiyatlarından çok büyük sorunlar yaşadık. Önümüzdeki süreçte artan ticaret hacmiyle bunu da aşacağız. İhracat ve ithalatımız arttıkça, sizin kıymetinizi daha iyi anlıyoruz. Malı tedarik edip üretip pazara ulaştırmada tarihi bir rekor kırdık. Bizim görevimiz bu” dedi.
İMEAK DTO Meclis Üyesi Serdar Akdemir, 'TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu Tanıtım ve Faaliyetler' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Tamer Kıran ve Salih Zeki Çakır, Rifat Hısarcıklıoğlu’na gemi maketi hediye etti. Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.
DENİZ HABER AJANSI