• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 7 °C

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Meclis Toplantısı yapıldı
İMEAK DTO’nun Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, toplantıda denizcilik sektörüyle ilgili son gelişmeleri anlatarak “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi inşa Edilmesinin Teşviki” konusunda herkesin desteğini beklediklerini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığında fiziki katılım ve videokonferans yöntemiyle İMEAK DTO Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Deniz Hizmetleri Şube Müdürü İlker Aslan da katıldı.

Gündemin ilk maddesinde 7.7.2022 tarih ve 52 sayılı toplantı zabıtları ile 2022 Haziran ayı fasıllar arası aktarım talebi ve kayıt ücretlerinin güncellenmesi görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Temmuz ayı faaliyetlerinin sunumunun ardından İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma yaptı.

Kıran, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Ağustos ayı Meclis toplantımızda bugün çok değerli bir konuğumuzu misafir ediyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürümüz Ünal Baylan çok değerli çalışma arkadaşları ile birlikte aramızda bulunuyor. Sayın Baylan, 18 Haziran’da yayımlanan “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelikte Bazı Değişiklikler Yapan Yönetmelik” başta olmak üzere sektörümüzü yakından ilgilendiren konularda bizlere hitap edecek. Genel Müdürümüze Meclis toplantımıza katılımından dolayı çok teşekkür ediyor, hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum. Geçen ayki Meclis toplantımızda da belirttiğim üzere özellikle koster, yakıt barçları, feribotlar, kısa mesafe yük ve yolcu taşımacılığı yapan deniz araçları için uygun şartlar içeren yeni Hurda Yönetmeliği’nin, gemilerin yenilenmesi noktasında fayda sağlayacağı düşüncesindeyim. Bu değişiklikleri yaptıkları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’mıza ve Denizcilik Genel Müdürlüğü’müze huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek isterim."

“TÜRKİYE, TAHIL KORİDORU ANTLAŞMASININ İMZALANMASINDA ÖNCÜ ROL OYNAMIŞTIR”

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında ilk geminin Türk Boğazları’ndan geçmesiyle birlikte Ukrayna limanlarındaki diğer gemilerin hazırlıklarının devam ettiğine dikkat çeken Kıran, "Malumlarınız olduğu üzere; Türkiye, tahıl koridoru antlaşmasının imzalanmasında öncü rol oynamıştır. Tahıl ürünlerinin sevki için İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM), 27 Temmuz 2022 tarihinde resmi olarak açılmıştır. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilcinin yer aldığı Merkez, Ukrayna limanlarına giriş ve çıkışları koordine etmek üzere faaliyete başlamıştır. Dünyadaki tahıl arzının yaklaşık 3’te birinin Rusya ve Ukrayna tarafından sağlandığını düşünürsek, Ukrayna’dan çıkarılamayan tahıl sorununun devam etmesi halinde başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere küresel anlamda hem açlık hem de düzensiz göç nedeniyle ne kadar ciddi bir güvenlik riski oluşturacağı açıktır. İşte bu merkezin devreye girmesiyle Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturularak imkan yaratılmıştır. Anlaşmanın ardından Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan 1 Ağustos’ta yola çıkan ilk gemi İstanbul Boğazı’nda, Müşterek Koordinasyon Merkezi temsilcilerinin denetlemelerinin ardından dün itibarıyla Lübnan'a gitmek üzere hareket ederken, diğer gemilerin ise hazırlık ve planlamalarına devam edilmektedir. Ülkemizin öncülüğünde gerçekleştirilen Tahıl Koridoru Anlaşması, tartışmasız tüm dünyanın takdir ettiği büyük bir diplomatik başarı olmuştur. Bu sorunun aşılmasında başta iki ülke liderleri nezdinde bizzat yürüttüğü diplomasi ile kişisel gayretlerini ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çabalarının da takdire şayan olduğunu özellikle belirtmek isterim” dedi.

“ÜLKEMİZ, EMİN ADIMLARLA YOLUNA DEVAM EDİYOR”

744 üye ile kurulan İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın bugün 11 bin üyesi ile Türkiye’nin  en büyük odaları arasında yerini aldığını kaydeden Kıran, "Ağustos ayının denizciler için önemi, Odamızın kuruluş yıldönümünün bu aya denk gelmesidir. 1982 yılında, İstanbul Ticaret Odası bünyesinde sadece bir meslek komitesi olarak faaliyetlerini yürütürken,  büyüklerimizin çaba ve gayretleri ile kurulan Odamız, bu yıl 40. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Tam tamına 40 yıl önce faaliyetlerine başlayan Odamız, sektörün her alanda gelişip serpilmesine öncülük etti, bugünkü duruma gelirken birçok yapı taşının örülmesinde en büyük katkıyı sağladı. 744 üye ile kurulmuş bulunan Odamız, bugün yaklaşık 10 bin üyesi ile Türkiye’nin en büyük odaları arasında yerini almıştır. Sivil Bahriyemizin Amiral Gemisi olan Deniz Ticaret Odası’nın kurulması sektörümüz için bir dönüm noktası olmuştur. Bu dönüm noktası, denizcilikte kurumsallaşmanın ve sektör olarak kabul görmenin önünü açmıştır. Bugün geldiğimiz noktada; Türk Denizciliği, yaklaşık 33 milyon DWT’luk filosu, yıllık 4,65 milyon DWT üretim kapasiteli 84 tersanesi, toplamda yaklaşık 550 milyon ton yük elleçleyebilen limanları ve sektörün diğer tüm unsurları ile kol kola ülkemizin “Denizci Millet, Denizci Ülke” hedefi doğrultusunda emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Ülkemiz, askeri deniz kuvveti olduğu bilinen 162 ülke içinde bir savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, proje ve inşa kontrolünü ve idamesini gerçekleştiren 10 ülke arasında yer almaktadır. Tüm bu gelişmelere rağmen önümüzde alınması gereken çok çok daha uzun yollar bulunduğunu da göz ardı etmemeliyiz. Şu an dünyada 15. sıradayız ama 2 basamak çıkabilmek için mevcudumuzun üzerine yaklaşık üçte bir filo eklememiz gerektiğini, bunun da çok kolay olmadığını, yapılacak çok önemli işlerimizin olduğunu hatırlatmak isterim. Hem Covid-19 salgını sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm hem de AB’nin yeşil mutabakatı ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar önemli fırsatları ve tehditleri içinde barındırmaktadır. Özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ve Yeşil Mutabakat uygulamaları ile gelecek düzenlemeler sonucu önümüzdeki 10 yıl gibi kısa sürede Türk sahipli filomuzun büyük oranda yenilenme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Türk sahipli deniz ticaret filomuzun güçlendirilmesi amacıyla yeni bir yol haritasının belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Denizciliğimizi bir bütün olarak düşünüp, devlet politikası haline getirerek, her alanda güçlendirmemiz, mutlak bir zorunluluk haline gelmiştir. Önümüzdeki zorlu dönüşüm sürecini de kamu, özel sektör el ele vererek başarıyla gerçekleştirmemiz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“40. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ GALA YEMEĞİ 26 AĞUSTOS CUMA GÜNÜ OLACAK”

Kıran, "Odamız bugün kuruluş misyonuna bağlı, çağın ve zamanın gelişimine ayak uydurarak ama geleneklerinden ödün vermeden Türkiye denizcilik sektörünün rehberi olmaya devam etmektedir.  Biz denizciler, geleceğimizi içinde yaşadığımız toplumun ve dünyanın geleceğinden ayrı düşünmüyoruz. Damarlarımıza işleyen memleket sevgisiyle ülkemize faydalı olmaya çalışırken, müreffeh bir Türkiye için gayret sarf ediyoruz. Geçmişimizden aldığımız güç ve geleceğe olan inancımızla denizciliğimizi dünyada hak ettiği seviyelere ulaştırmak için var gücümüzle uğraş veriyoruz. Bu duygularla Deniz Ticaret Odamızı kuran, Türk denizciliğine büyük hizmetleri geçmiş, bütün büyüklerimizi, yöneticilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum. 40 yıl boyunca ilmek ilmek örülen bu başarı öyküsüne emek veren, katkı sağlayan herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Odamızın 40. Kuruluş yıldönümünü görkemli bir gala yemeği ile kuruluş tarihimiz olan 26 Ağustos Cuma akşamı kutlamak üzere hazırlıklarımızı titizlikle sürdürdüğümüzü hatırlatmak istiyorum” dedi.

“BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ'NİN 100. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLAYACAĞIZ" 

Tamer Kıran, "Ağustos ayı şanlı tarihimiz açısından da önemi büyük bir aydır. Milli kurtuluş mücadelemizin zaferle sonuçlandığı “Başkomutanlık Meydan Muharebesi”nin 100. yıldönümünü büyük bir gurur ve coşku ile kutlayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun'a çıkışıyla ilk adımı atılan Ulusal Kurtuluş Hareketi, 30 Ağustos 1922 tarihinde tamamlanarak, Türk milletinin istiklalini koruma konusundaki kararlılığının sembollerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Bu zaferle Türk milleti, tüm yokluk, yoksulluk ve imkânsızlıklara rağmen bağımsızlığından asla vazgeçmeyeceğini dünyaya ilan etmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu açmıştır. Büyük Zafer’in yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, vatanımız için canını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum” açıklamasında bulundu.

“HURDA TEŞVİKİ KONUSUNDA HERKESİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, toplantıda denizcilik sektörüyle ilgili son gelişmeleri anlatarak "Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi inşa Edilmesinin Teşviki" ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Baylan, yaptığı sunumda "Geçen yıl bir mevzuat hazırladık. Bilindiği üzere; istediğimiz olumlu anlamda teşvikin karşılığını alamadık. Teşvikin üzerine yapılan çalışmalar doğrultusunda; bu sene teşvik yenilendi ve bu sunumla aranıza katıldım. Yönetmelik kapsamında 20 yaş ve üzerinde bulunan gemiler için bir teşvik hazırladık. Biliyoruz ki; 20 yaş üzerinde ciddi bir gemi yaş ortalaması var. Her geçen gün artan maliyetler nedeniyle yaşlanan filomuz rekabet gücünü kaybediyor. Rekabet ettiğimiz ülkelere göre uygun koşullarda krediye erişim çok zor. 20 yaşını geçmiş gemilerin riski yükseliyor. Gemi yatırımlarında finansmana erişim olmayınca ciddi sorunlara yol açabiliyor. Karadeniz ve Akdeniz havzasında payımızı kaybetmek istemiyoruz. Ülke yükünü kendi filomuzla taşımak istiyoruz. Stratejik ve önemli bir konumdayız. Güçlü bir deniz ticaret filosuna sahip olmak zorundayız. Hurda Teşviki konusunda 2016'dan itibaren bir çalışma yapılıyor. Ardından; Teşvik ve Destek Yönetmeliği 28 Nisan 2021'de yayımlandı. Gelen talepler üzerinde 28 Haziran 2022'de revize edildi. Her yıl ömrünü tamamlamış 10 gemiye, yatırım maliyetinin yaklaşık %20'si civarında bir teşvik sağlayarak filomuz yaş ortalamasının dünya ortalaması olan 15'e düşürülmesini hedefliyoruz. Yapılan teşvik kapsamı 50 GT ile 5.000 GT arası 20 yaş ver üzeri olarak belirlendi. Her yıl 25.000 GT'yi geçmemek üzere en fazla 10 adet gemi için, yaşı tonajı ve sefer bölgesi dikkat alınarak teşvik verilecek. Teşvik tutarı, fosil yakıt kullanılması halinde 1,5 katı, LNG ve hibrit sistemlerde dahil olmak üzere alternatif çevre dostu bir enerji kaynağı kullanılması halinde ise 2,5 katı (hurda bedelinin) bir teşvik vereceğiz. Teşvik tutarı, geminin boş ağırlığı ile güncel hurda fiyatının çarpılması suretiyle tespit edilecek. Kabul edilen başvurular için toplam teşvik tutarını içeren Teşvik Uygunluk Belgesi düzenlenecek. Yararlanıcı tarafından, belge düzenlenme tarihinden itibaren 4 ay içerisinde yüklenici ve yeni geminin inşasına yönelik sözleşme yapılarak İdare'ye ibraz edilmesi gerekiyor.

Hurdaya ayrılmak üzere sicilden terkin edilen gemiler hiçbir şartta tekrar sicile kaydedemezsiniz. Başvuru tarihi itibarıyla hurdaya ayrılacak gemi üzerinde sabıka kaydı, seferden men, ipotek, haciz veya herhangi bir takyidat olmaması gerekiyor. Teşvik Uygunluk Belgesi düzenlendiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde yapımı tamamlanması gerekiyor. Türkiye'de inşa edilecek ve yerli katkı oranı işçilik dahil en az %50 olacak. Klas kuruluşu gözetiminde inşa edilecek. Yeni inşa olunan gemi üzerine, ödeme yapılmadan önce kullandırılacak teşvik tutarı kadar birinci derece ve birinci sıradan döviz cinsinden ipotek konulacak veya aynı tutarda Bakanlık lehine "banka teminat mektubu" düzenlenerek teslim edilecek.

Teşvik ödemesi, inşa olunacak geminin hurda teşvik tutarında olacak şekilde 3 taksitte yükleniciye (tersaneye) yapılacak. Süresinde tamamlanmayan projelere ödeme yapılmayacak. Amacımız sistemi güzel şekilde başarabilmek. Umut ediyoruz ki; daha sonra güzel revizeler ile kendimizi daha iyi ifade edebiliriz. Bu sistemi hep beraber güzel noktalara getirmek istiyoruz. Denizcilik sektörüne değer veren herkesin desteğini bekliyoruz.

Yapılan algıları yıkmaya çalışıyoruz. Denizciliğimizin gelişmesi için önemli bir nokta. Filonun gelişmesi için emek veren herkesin yanındayız. Başvurularınızı bekliyoruz. Bunun yanı sıra ifade etmek istediğim başka bir konu ise; Bakanlığımız, dijitalleşmenin öncüsü. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz. Bütün belgelerin dijital olmasını istiyoruz. Bütün gemi adamlarının dünyanın her yerinden bütün belgelerini alabileceği bir sistemi devreye soktuk. 15 Ağustos'ta bunu sizlerle paylaşacağız. Aksaklıklar yaşandığında tölerans istirham ediyoruz ve destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sunumun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, günün anısına Baylan’a plaket takdim etti.

Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclisüyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra sona erdi.

dto-3-051.jpgdto-4-039.jpgdto-5-028.jpgdto-6-020.jpgdto-7-012.jpgdto-2-054.jpgdto-1-054.jpgdto-8-010.jpgdto-9-008.jpgdto-10-004.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim