Yılın son meclis toplantısı İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında yapıldı. Avrupa’daki resesyon süreci, Ukrayna-Rusya savaşı ve Çin’de görülen zayıf ekonomik gelişmeler piyasayı ve denizcilik camiasını olumsuz etkilediğini dile getiren Başaran Bayrak, önümüzdeki yılın daha müreffeh ve başarılı bir yıl olmasını dileyerek toplantıyı açtı. Yarın Piri Reis Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek 1. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısını hatırlatan Bayrak, tüm meslek komite başkanlarını ve meclis üyelerini toplantıya davet etti.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu'nda yapılan toplantının başında Oda Meclisi'nin 3.11.2022 tarih ve 1 sayılı toplantı zabıtlarının görüşülmesi, 2022 Ekim ayı fasıllar arası aktarım taleplerinin görüşülmesi ile ölüm ve ticareti terk nedeniyle aidat ve gecikme zamlarının affının görüşülmesi maddeleri oy birliği ile kabul edildi.
2023 yılı bütçesinde 2022 yılına göre yüzde 53 lük artış gerçekleştiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, TÜFE ve ÜFE verileri dikkate alınarak artışlar yapıldığını söyledi. Kıran, ‘Bütçemizin ülkemize ve tüm denizcilik camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Bütçe, oy birliği ile kabul edildi. Tüm üyelerimize teşekkür ederim’ dedi.
İMEAK DTO Kasım Ayı faaliyetlerinin sunumunun ardından Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran konuşma yaptı. Konuşmasında 2022 yılının Deniz Ticaret Odası için oldukça yoğun bir gündemle geçtiğini belirten Kıran, 'Türk denizcilik sektörünün çatı kuruluşu Odamızın bu yıl 40. kuruluş yıldönümünü kutladık. Yine bu yıl yapmamız gereken organ seçimlerini de Ekim ve Kasım aylarında tamamladık, Şubelerimiz dahil olmak üzere 2022-2026 döneminde görev yapacak yeni Yönetim Kurulları, Meclis ve Meslek Komiteleri üyelerimizi belirledik.
Seçimin hemen ardından önümüzde çok zorlu bir görev döneminin bizleri beklediği bilinciyle hızlıca yoğun gündemimize geri döndük. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sorunlar karşısında şikâyetçi olmak yerine çözümüne yönelik çalışmalar yapmak en önemli hedefimiz olacak. İçinde bulunduğumuz şu günlerde önümüzdeki 4 yılın yeni yol haritasını hızlıca oluşturmanın gayreti içindeyiz. İş birliği anlayışını daha ön plana çıkararak, Meclisimiz ve Meslek Komitelerimizin daha etkin çalışmalarıyla hareket etmeye özen göstereceğiz.
1. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı
Bu kapsamda yarın Odamızın 2022-2026 çalışma dönemi 1. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısını Piri Reis Üniversitesi’nde gerçekleştireceğiz. Toplantımıza, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Sayın Ünal Baylan ile Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Sayın Salih Tan iştirak edecekler. Gündemimizdeki sorunların ve çözüm önerilerinin gündeme getirileceği bu toplantıya katılımlarınızı bekliyorum.
Aralık ayı itibarıyla gündemimize giren diğer bir önemli konu da malumunuz Avrupa Birliği Konseyi’nce, 3 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan "Rusya'nın Ukrayna'da İstikrarı Bozucu Eylemlerine Karşı Kısıtlamalar" başlıklı düzenleme ile fazlar halinde uygulanacak şekilde birçok yasak ve kısıtlama hükmü getirilmiştir.
Yeni yaptırımlar kapsamında AB’nin tavan fiyatına uyulmadığı durumda Rus menşeili veya Rusya’dan ihraç edilen ham petrol taşıyan gemilere 5 Aralık 2022 sonrasında, petrol ürünleri için ise 5 Şubat 2023 sonrasında AB ve Britanya’dan sigorta hizmeti verilmesi yasaklanmıştır.
Türk Boğazları nedeniyle ülkemizi çok yakından ilgilendiren bu önemli konu için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren Türk Boğazlarından geçecek ham petrol taşıyan gemilerden P&I sigortasının geçerli ve kapsayıcı olacağını belirtir ilave bir teyit mektubunun alınacağını duyurmuş, ayrıca bu mektubun sigorta kuruluşları veya temsilcileri tarafından geminin vereceği Seyir Planı-1 Raporu’na eklenmesinin isteneceğini de belirtmiştir.
Birçok ülkedeki mevzuata benzer olarak ulusal mevzuatımız gereği, geçerli bir Koruma ve Tazmin Sigortası (P&I) sunamayan ham petrol tankerlerinin Türk Boğazlarından geçmesi söz konusu değildir ve bu kural 2002 yılından beri uygulanmaktadır. Önemli bir suyolu olan Boğazlarımızı ve çevresindeki değerlerimizi korumak için çok önemli bir tedbir olan sigorta konusu ülkemiz için büyük önem arz etmektedir.
Bu konuda devletimizin deniz ticaretinin devamını sağlamak için büyük gayret sarf ettiğini, soruna çözüm bulmaya yönelik yapıcı bir tavır sergilediğini görüyoruz. İlgili kurumlarımızın gerek ülkeler nezdinde gerekse sigorta firmaları ve armatörler nezdinde yaptıkları gerekli görüşmeler neticesinde bugün gelinen noktada sorunun çözüldüğünü de memnuniyetle müşahede etmekteyiz." dedi.
‘Deniz Teknolojilerinde Öncü Bir Üniversite Olmayı Hedefliyoruz’
Meclis Toplantısının konuklarından Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca ‘Üniversitelerin genel olarak 3 misyonu vardır. Eğitim, araştırma, geliştirme ve sektöre hizmet. Piri Reis Üniversitesi olarak 2030 yılına kadar dünyanın en iyi denizcilik eğitimi veren üniversitesi olmayı, deniz teknolojilerinde öncü bir üniversite olmayı hedefliyoruz. Bu konuda önceliklerimizi ve yol haritamızı belirlemiş bulunmaktayız. Piri Reis Üniversitesi markasını yaratmayı hedefliyoruz. Hedeflimizim yüksek olduğunun farkındayım ama geçmişte yaptıklarımız bunun ispatı niteliğindedir. Akademi sığınılacak bir yuvadır. Bu nedenle Piri Reis Üniversitesi hepimizin yuvası, bebeği. Hep birlikte bu bebeği büyütelim istiyorum.’ dedi.
‘Dünya globalleşmeden bölgeselleşmeye geçiş yapıyor’
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Erhan Arslanoğlu Dünyadaki ve Türkiye’deki mevcut ekonomik durumu ve beklentilerini aktardı.
Arslanoğlu ‘Çok özel bir yıla giriyoruz. Dünyada bizi de yakından ilgilendiren birçok konu var. Avrupa’da enerji krizi var, şuan yaşadığımız bu sürecin ekonomik sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Euro bölgesi bu yıl yüzde 2 büyüdü. Enflasyon yüzde 10,7’lere geldi. Bu ikisi birlikte olunca aslında Euro bölgesi stagflasyon içerisinde diyebiliriz. Bizim için de çok önemli çünkü en büyük pazarımız burası. Avrupa bir de enerji güvenliğini, askeri güvenliği konuşuyor. Çin’de de aslında büyüme yüzde 3’e gerilemiş durumda. Çin’de artık ‘güvenlik ekonomiden bizde daha önemli’ vurgusu ortaya çıktı. Çin enerjisini, askeri güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, iş gücü güveliğine harcayacak. Çinin ekonomiyi 2. plana atmasının sonuçları olacak. Çin artık 5 büyüyecekse dünya ekonomisi daha az büyüyecek demektir. Çin 5 büyürse dünya 2,5 – 3 büyür. Ayrıca Çin ve Avrupa güvenlik konuşuyorsa bu korumacılık demektir. Korumacılığın olduğu dünyada globalleşmeden bölgeselleşmeye geçmek anlamına gelebilir. Burada ülkemiz için bir artı var. Bölgeselleşme ön plana çıkacaksa biz bölgemizde güçlü bir ülkeyiz. Burada, yüksek teknolojide Çin’i ikame etmemiz önemli bir nokta. Cari açık sorununu çözmek için önemli bir fırsat olabilir. Planlamayı iyi yapmak gerekiyor.’ dedi.
Turizmin en olumlu etkilenen sektör olduğunu belirten Arslanoğlu ‘Türkiye’de de tüm dünya gibi enflasyon ve yavaşamla ön planda. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yüzde 2’lik bir büyüme gösteriyor. Her sektörde aşağı doğru yönde iken tek pozitif sektör kara ve deniz taşımacılığı. İhracat ikliminde bozuluma var. Bunun nedenlerinden biri ulaşım maliyeti düşük ülkeler tercih ediliyor. İkincisi bizim en çok ihracat yaptığımız ülkelerde resesyon eğiliminin olması.
Meclis Toplantısı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyelerinin sektörel, bölgesel görüş ve önerileri ile sona erdi.
DENİZ HABER AJANSI