İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO)’nun 2020 yılı ilk meclis toplantısı olan Ocak ayı Meclis Toplantısı’nda IMO 2020 regülasyonlarının ardından artan yakıt fiyatları da gündeme geldi. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda söz alan Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Cihan Ergenç, İMO’nun kararları ardından armatörlerin özellikle yakıt tedariki ve fiyatları konusunda yaşadıkları sorunlara değindi.
Armatörlerin çevre ve emniyet konusunda maksimum düzeyde bir duyarlılığa sahip olduğunun altını çizen Ergenç, “Bunları elimizden geldiğince yapıyoruz. Buna göre, dünyada en üst düzeyde bunu yapan sektörüz. Türkiye’de de sektör olarak çok güzel hazırlandık. Yakıtların sorunları ana makinada seperatörde vs. sektör bu konuda oldukça duyarlı davrandı. Armatörler olarak yeterince hazırız” dedi.
‘Yeterince olmayan yakıtı almaya mecbur bırakılıyoruz’
IMO’nun aldığı kararın dünya genelinde bağlayıcılığı olduğunu ve bu kararın salt armatörler tarafının olmaması gerektiğini vurgulayan Ergenç, “Bu kararın petrol şirketleri, rafinerileri, ana makineciler gibi vb. şirketleri de bağlaması gerek. En hazırlıklı taraf armatörler ancak yeterince olmayan yakıtı almaya mecbur bırakılıyoruz” dedi.
Dünya ekonomisi ve armatörler için büyük tehlike
Bu durumun dünya çapında ekonomik olarak da gündeme getirilmesi gerektiğine işaret eden Ergenç, “Bazıları çok büyük paralar götürdü” ifadesini kullandı. Ergenç, “1980’li yılların öncesi gibi bir karaborsa yaşanıyor. Yakıt alamıyorsunuz. Gidiyorsunuz bir yere, “300 ton veririm 301 ton vermem” diyor. Bugün fiyat soruyorsunuz 750 dolar bir saat sonra dönüyorsunuz 775 dolar. Artık onu da bıraktılar fiyat bile vermiyorlar. Talepte bulunacaksınız ona göre. Bu karaborsa. Bununla ilgili çözüm bulmamız lazım. Bu dünya ekonomisi için ve armatörler için büyük bir tehlike” diye konuştu.
Yakıt arz talebini dengelemek için öneri
Armatörler Birliği olarak sorunun çözümü için Yunanistan Armatörler Birliği ve başka armatörler birlikleri ile görüştüklerini aktaran Ergenç, IMO, BİMCO ve Türkiye’nin ilgili bakanlıklarına gerekli şikayetlerin yapılacağını kaydederek, armatörleri demir atmak gibi protesto yöntemlerine yönelmeyi konuştuklarını aktardı. Demir atmanın çözüm olmadığını sözlerine ekleyen Ergenç, şöyle devam etti: “Tabi ki biz de çevreci yakıta geçmek istiyoruz. Araştırıyoruz. Kükürt oranı yüksek yakıt ile düşük yakıt üretim maliyeti arasındaki fark bugünkü teknoloji ile 38 dolar. 38 dolar fiyat farkı olan iki yakıtta nasıl oluyor da 300 doların üstüne çıkıyor. Bunun tartışılması lazım. Bu nedenle eko gidişi (ekonomik gidiş) öneriyorum. Eko gitmenin avantajı var. Çevreyi daha az kirleterek, daha az yakıt tüketerek daha fazla para kazanacağız. Yakıt arz talebi dengelenmeden bu fiyatlar aşağı inmez. Piyasalarımızın normalleşmesini sağlayacağı için size bunu öneriyorum. Diğer armatörler birliğine de bir protesto ve tavır olarak bunu göstermeyi yine Meclisimizin yönetim kuruluna da bunu öneriyorum. Kelime bulamıyorum. Bu karaborsayı yapanlar utansın. Neye hizmet ettiklerini sorguladığımızı bildirmek istiyorum.”
DENİZ HABER AJANSI