İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kdz. Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem öncülüğünde Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki tersanelerin sorunlarının çözümü için bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, AK Parti İlçe Başkanı Av. Saffet Bozkurt, Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı İ. Necati Günay, STK liderleri, tersaneciler katıldı.
"TERSANELER 5084 SAYILI YASADAN ÇIKARILSIN"
Hükümet tarafından tersane yatırımcılarına destek verilmesi gerektiği belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Kdz. Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, tersanecilerin 5084 sayılı yasadan çıkartılarak Tuzla ve Yalova tersanelerinde olduğu gibi ciro üzerinden bedel alınması veya yapılan yatırımın bankalara teminat gösterilmesi için Tuzla ve Yalova'da olduğu gibi irtifak hakkının verilmesinin istedi.
Erdem, gerçekleştirilen toplantının 3 ana başlığının “Buraya neden geldik, mevcut durum ve tersaneler” olarak belirlendiğine değinerek "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılında Ereğli ve denizcilik camiasının misafiri olarak geldiği ilçede tersaneler bölgesi talebini olumlu karşılayarak onay vermiştir. Yatırımcılarımız Karadeniz bölgesinde ve Ereğli'de tersane kurmak için devletten yer tahsisi istemiştir. Devletimiz tersane kuracak yatırımcılarımıza yasa çıkararak bedelsiz olarak yer tahsisi yapmıştır" dedi.
"2009 YILINDA TERSANELERDEN 48 BİN KİŞİ EKMEK YEMİŞTİR"
2006 yılında başlayan deniz dolguları, tesis yapımı ve diğer eksikliklerin giderilerek 2009 yılında gemi inşasına tersaneler bölgesinde başlandığını anlatan Erdem, "Tersanelerimizin 2009 yılındaki istihdam sayısı 7 bin sigortalı 2 bin 500 taşeron işçisi olmak üzere 9 bin 500 kişiydi. Yani Erdemir'den 1,5 kat daha büyük. Bunları aileleri ile hesap edersek 48 bin kişi bu tersanelerden ekmek yemiştir. Bütün bu kazanımlar firmaların öz kaynakları ile yapılmıştır. Çünkü 5084 sayılı yasa ile verilen tahsis alanları devredemez, satılamaz ve kiralanamaz şerhi konuştur. Hatta başka bir iş koluna geçmesi, ortak bile aması yasa gereği engellenmiştir" sözleri ile konuştu.
ÇİN VE HİNDİSTAN İTHALAT VE DARALMA KRİZİN ETKENİ
2009 yılından dünyada ve Türkiye'de gemi inşa sanayisinin durma noktasına gelerek ticaretin daraldığını anlatan Erdem, şu ifadelere yer verdi:
"Bilhassa Çin ve Hindistan'ın ithalat ve ihracatındaki daralma ve küçülmesi bu krizin en büyük etkenidir. 2020 yılına kadar bu 11 yıl süre için de dünya ve Türkiye'de gemi inşa sanayi durma noktasına gelmiştir. Türkiye'deki çoğu tersaneler sipariş alamamış, Yalova ve Tuzla tersaneleri ise bir elin parmakları kadar sipariş almışlardır.
YATIRIMLARINI TAMAMLAYAMADILAR
Karadeniz ve Ereğli'de yatırım yapan bu tersanecilerimiz tersanelerini ve yatırımlarını bankaya teminat gösteremedikleri ve sipariş alamadıkları için devlete taahhüt ettikleri yatırımlarını tamamlayamamışlardır. Çalışanları işten çıkarmak zorunda kalmışlardır. Bir kısmı borçlarını ve hatta personel alacaklarını bile ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Bugün geçmişte 9 bin 500 kişiye istihdam sağlayan tersanelerimizde 450 kişi çalışmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsisleri iptal edilen tersanelerimize 5084 sayılı yasadan çıkarılarak Tuzla ve Yalova tersanelerimizde olduğu gibi ciro üzerinden bedel alınması veya yapılan yatırımların bankalara teminat gösterilmesi için Tuzla ve Yalova'da olduğu gibi irtifak hakkının verilmesi, iptal edilen tersane tahsislerinin devletimizin vereceği muayyen süre kadar uzatılmasıdır ki bu tersaneler içinde madenci gemi sanayi kurulduğu tarihten itibaren tahsisinin iptal edildiği yıla kadar klaslı 37 adet gemi inşa edip yurt dışına ihraç etmiştir.
BİZLER DENİZLERİ DOLDURDUK
Bizler denizleri doldurduk, bütün birikimimizle bu devlete artı değer kazandırmaya çalıştık. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Biz saksıda çiçek miyiz sulayıp gübre koydukça büyüsün yeşersin açsın. Biz ve tersaneciler müteşebbisiz. Biz saksıda yetişmiyoruz, yetiştiremezsiniz. Bilgi birimi ve tecrübe ile bölgede büyük işler başardığımızı hem biz hem bölge insanı hem de iştigalimizle ilgili kamu kurumları ve sektör bilmektedir. Bu meslek bizlere atalarımızdan miras kalmıştır. Buradaki tersanecilere uygun piyasa koşulları ve imkan verildiğinde geçmiş yıllarda neleri başarabileceğimi göreceklerdir.
UFUKTA IŞIK GÖZÜKMÜYOR
Ufukta ışık gözükmüyor. Dünya değişti, daraldı, gemi sistemleri, ticaret değişti. Herkes telefonda istediğini yapabilecek duruma geldi. Artık eski bir dünya yok. Bizim gibi 2'nci dünya ülkesi olan Türkiye'nin yerini yavaş yavaş değiştirmesi teknolojik sektörlere geçilmesi lazım. Gemi yapmak için bir sebep olması lazım. Bankalar kredi vermiyorlar. 2009 yılından sonra Türkiye'deki hiçbir banka hiçbir gemi inşaasına para vermedi, riskli görüyor. Bu risklerin ortadan kalkması durumunda gemi sektörü canlanırsa biz de bundan pay alabiliriz."
"YAPILABİLECEKLER GÖZDEN GEÇİRİLECEK"
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, "İlimizin önemli büyük ilçelerinden biri olan Kdz.Ereğlimizde problemleri görüşmek onlarla ilgili değerlendirme yapmak üzere bir araya geldik. Davetin sahibi olan Deniz Ticaret Odası'na ve başkanına teşekkür ediyorum. Bizim bugünkü gündemimizi teşkil edecek bölüm deniz ticareti açısından önemli olan tersaneler ile ilgili bölge. İlimizin diğer problemlerini de bir şekilde değerlendirme görüş alışverişinde bulunma imkanımız olacak. Ereğli, Alaplı bu bölge için yapılabilecekler gözden geçirilecek. İlimizin diğer ilçeleri ve merkez ile ilgili de buradan yansıyacak hususlar olursa değerlendireceğiz" dedi.
"SIKINTILARI SORUNLARI MASAYA YATIRALIM DEDİK"
AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, "Ereğli'de böyle bir zamanda birlikte olduk. Ereğli'nin de sıkıntılarını masaya yatıralım değerlendirelim dedik. Buna öncülük yapan İrfan Erdem'e de teşekkür ederim. Tersanecilikle ün salan bir ailenin mensubudur. Erdemir'in kurulmasında babasının ailesinin de katkıları da olmuştur” diye konuştuk.
"HEPİMİZİN ÇALIŞMASI GEREKİR"
AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, "Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem'e teşekkür ediyorum. Önemli bir yeri olan Ereğli'nin sorunlarını tartışma ve çözüm odaklı çalışma anlamında bir fırsat verdi. İnşallah belli bir yol yine alacağız. Bu bölgedeki tersane potansiyelini ülke ekonomisine katma değer sağlaması adına çalışmamız gerekir. Bireyselliği bırakıp ülkemizin gelişmesi için hepimizin çalışması gereklidir" dedi.
"KRİZLERDEN ÖTÜRÜ SIKINTILAR YAŞANDI"
AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar da, "Deniz Ticaret Odası Başkanı abimiz İrfan Erdem'in Ereğli'nin sorunları ile ilgili geniş kapsamlı bir toplantı düzenlediği için teşekkür ediyorum. 5184 sayılı yasa gereği tersaneler bölgesinde mağdur olanların sorunlarının masaya yatırılması adına toplantı organize edildi. Tahsisi iptal edilen tersane, liman gibi işletmelerimizin atıl vaziyetten aktif hale getirebilmek için neler yapabiliriz. Uzun zamandır tersaneler bölgesi hem istihdam hem üretim alanında çok ciddi iş dünyasında yer alan sektörler idi. Krizlerden ötürü bu sıkıntılar yaşandı. Bugüne kadar zaman diliminde atıl vaziyette kaldı. Atıl vaziyette bir bölge. Aktif hale getirilmesi için hep birlikte herkes fikrini ortaya koyarak ilgili ve yetkili kurumlara gidilerek bu sorunun biran önce çözülerek özellikle Ereğlimiz ilçesinde 7-8 bin istihdamın sağlandığı bir yerin aktif hale getirilebilmesi için toplandık. Zaman zaman bireysel anlamda sanayi odası, kaymakam, belediye başkanları ile bu konuları görüşsek de mesafe kaydedemedik açıkçası. Ortak bir fikirde buluşmak önemliydi. İnşallah iyi sonuçlar alırız" dedi.
Toplantı basına kapalı şekilde devam etti.
DENİZ HABER AJANSI