Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığının girişimiyle, işgal edilen Kırım’daki limanlara yasa dışı giriş yapan 18 gemi hakkında tutuklama kararı alındı.
Savcılıktan yapılan açıklamada, yabancı bayraklı gemilerin Kırım’ın kapalı limanlarına girmelerinin Ukrayna’nın egemenliğini baltalayan bir eylem olarak değerlendirildiği ve ulusal yasaları ihlal ettiği ifade edilirken, “Bu yüzden gemi armatörleri, operatörleri ve kaptanları cezalandırılacaklar.” denildi.
KIRIM’IN LİMANLARINA GİREN GEMİLERİN SAYISI DÜŞTÜ
Son yıllarda Kırım’ın kapalı limanlarına giriş yapan gemilerin sayısının 162’den 15’e düştüğü belirtilen açıklamada, “Yabancı devletlerinin gemileri Kırım limanlarına giriş yapmıyor. Ukrayna yasaları çoğunlukla Rus gemileri ve bazen Suriye, Mısır, Lübnan gemileri ihlal ediyor.” diye kaydedildi.
Savcılık, haklarında tutuklama kararı alınan gemiler ile ilgili arama kararı çıkartmak için İnterpol’un Ukrayna Ofisine başvurmayı ve gemilerin tutuklanması konusunda yabancı devletlerden yardım istemeyi planladığını belirtti.
RUS İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA KIRIM’DAKİ LİMANLARI KAPATTI
Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanlarını uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul ettikten sonra, ulaştırma şirketlerinin işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklanmıştı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu kuralların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.
TÜRKİYE’DEN KIRIM YASAĞI
İMEAK Deniz Ticaret Odası 6 Ekim 2017 tarihinde “Karadeniz’de Gemi Seferleri ve Kırım Bağlamında Belirlenen İlkeler” başlıklı bir açıklama yayımlamıştı.
Açıklamada, Kırım Bölgesinden ve limanlarından geldiği tespit edilen gemilerin ülkemize girişlerine müsaade edilmeyeceği ve ülkeden bu bölge limanlarına çıkış verilmeyeceği belirtilmişti.
DENİZ HABER AJANSI