21 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Antalya15°C
  • Muğla15°C
  • Çanakkale11°C

İHALE GÜNÜ YAKLAŞIYOR!.. KİRLİ ÇETE GALİP GELECEK Mİ?

RECEP CANPOLAT

31 Ağustos 2024 Cumartesi 13:57

Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Kılavuz kaptanlarla ilgili en ilginç değişiklik, bölgesel ehliyetin ortadan kalkmasını gösterebiliriz. Önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliğiyle birlikte, Türkiye karasuları ve limanlarda hizmet verecek, teşkilatların belirlenmesi ihalesinde son nokta konulmuş olacak.

Yapılacak ihaleyle birlikte, 2019 dan bu yana denizcilik sektöründe bir yolsuzluk kangrenine dönüşen, Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleriyle ilgili bir belirsizlik ortadan kalkacak mı?

Ancak, daha önce kaleme aldığım "Kılavuzluk ve römorkör hizmetleri ihalesi yaklaşırken, kirli çete işbaşında!" başlıklı yazımda dikkatini çektiğim KİRLİ YAPILANMA, son hızla bürokratlar üzerinde baskı ve akçeli diyalog ile bir çıkmazın içine sokulmuş durumda.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda ki şerefli bürokratların bu kirli yapılanmada görev almayacaklarını umut ediyorum. Çünkü, 2019 tarihinde bu kirli yapılanmaya karşı çıkan, dönemin Deniz ve İç Sular Genel Müdür Yardımcısı Ergün Özgür, kendisine gönderilen tehdit içeren bir mail sonrası, görevden alınmasını isteyerek, Türk milletinin bürokratı olduğunu ve kendisine yakışan duruşu göstermişti.

Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan'ın bu kirli yapılanmada yer almayacağını umut ediyorum. Daha önce 2019'da hayata geçen ve daha sonra iptal edilen yönetmelikle ulufe şeklinde dağıtılan Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetlerinde, kimlerin ne kadar ecnebi akçesi aldığı, ses kayıtlarına ve itiraflara yansımıştı. Bunların içinde en belirgin RÜŞVET PAZARLIĞI, Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Noyan Altuğ ile birlikte Anadolu Kılavuzluk A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Safi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı eski Mütevelli Heyeti Başkanı Nusret Bayraktar arasında gerçekleşmişti.

Sadece birkaç hafta önce konuyla ilgili üst düzey bir bürokratın yolsuzluk operasyonuna dahil olmamak için istifa ettiği duyumunu aldım.

Zincirleme rüşvet pazarlığının kahramanlarından birinin pipo tütünü arasında 500 bin dolar ecnebi akçesini zimmetine geçirerek sahil kasabasında keyfini yaşamaya devam etmesi, diğer bir sözde bürokratın ise mantı diyarında, Kur’an tefsiri yazağım diye herkese enayi muamelesi yapıp yeşillenerek, zikir çekerek, keyfine keyif katması ibretlik bir olay olarak önümüzde duruyor. Hala görevde olan bir başka bürokrat ise, yukarıda zikrettiğim iki akçeli bürokrat eskisi ile bazı evlerde “cumartesi kahvaltılarında” buluşarak aşne-fişnesi, sektör kulisleride yüksek sesle konuşulmasına neden oluyor.

Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan'ın, bu KİRLİ RÜŞVET PAZARLIKLARININ içine dahil olmayarak, milletin emanetini kirletmeden, namuslu ve şerefli bir şekilde görev yapmasını, umut etmeye devam edeceğim.

Unutmadan, bu kirli çetenin 2019 yılında işlerine gelmeyen bürokratları görevden alıp, işlerine geleni göreve getirerek “komisyonu” istedikleri gibi kurup, hizmet izinlerini menfaatleri doğrultusunda dağıtmışlardı!.. Bakalım bu uygulamaları yapacak güçleri hala var mı? Varsa bu gücü kimden aldığı yakında ortaya çıkacaktır.

KILAVUZLUK HİZMETLERİ, DEVLETE NEDEN BAĞLANMIYOR?

Ambarlı, İzmit ve Nemrut bölgesinde kılavuzluk hizmetleri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne neden bağlanmıyor? 2019'da ulufe olarak dağıtılan bu bölgelere, dönemin Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, dönemin bakan yardımcısı Selim Dursun'a verdiği brifingte, başta İzmit Körfezi olmak üzere, Türkiye karasularında ve limanlarda Kılavuzluk Hizmetlerine talip olduğunu belirtmişti. Bugün, denizcilik sektörüyle ilgili en güçlü makamında oturmasına rağmen, 2019'ta talip olduğu bölgelere, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü adına neden talip olmuyor?

Bunun altında bir BİT YENİĞİ olduğunu, düşünmek bile istemiyorum. Önümüzdeki günlerde yayımlanması planlanan Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliğiyle birlikte, bu BİT YENİĞİ'nin ne olduğunu öğenmiş olacağız. 

RÖMORKÖR HİZMETLERİ, ADRESE TESLİM EDİLECEK Mİ?

Deniz Haber Ajansı kaynaklarından aldığım bilgiye göre, Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliğin yayımlanmasında, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan'ın tatilden gelmesi bekleniyordu. Baylan'ın tatilden gelmesiyle birlikte, diğer yönetmelik olan Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği, yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

2019'da akçeli çete tarafından ulufe olarak dağıtılan, Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri, yeni dönemde aynı akçeli çete ve yandaşlarının marifetleriyle mi yapılacak? Yoksa devletin menfaati düşünülerek, tarafsız ve objektif mi gerçekleşecek? 

Özelleştirme Kanununa uygun olarak ihale yapan Özelleştirme İdaresi, teminat mektubunu sunan herkesi ihaleye sokarak rekabet ortamını en üst şekilde sağlamakta iken aynı Kanun ile yetki alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı adrese teslim “yeterlilik” ya da engelsiz ve kamu yararına mı bir ihale ortamı sağlayacak? Ancak, gelen duyumlar ihale yapılmadan sonucun malum olduğu, bu şirketlerin aralarında anlaştığı yönünde!

Bunları önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yakından takip etmeye devam edeceğim...

Sevgi ile kalın...