ANTARKTİKA’DA BUZ DAĞI KIRILDI, YAŞAM ORTAYA ÇIKTI!
Bilim insanları Antarktika'da bir buz dağının kırılması sonucunda yıllardır gün ışığı görmeyen bir okyanus şeridi keşfettiklerini açıkladılar. Bölgede araştırma yapan bilim insanları, yapılan keşifler sonucu şaşkınlığa uğradılar.

25 Mart 2025 Salı 14:25
Antarktika kıyılarında bir buz dağının kırılması sonucu yıllardır gün ışığı görmeyen bir okyanus şeridi ortaya çıktı. Bulacakları konusunda fazla umudu olmayan bilim insanları, keşifleri karşısında şaşkınlığa uğradı. El değmemiş deniz tabanında yeni bir ekosistem bulan raştırmacılar, tarihe geçen keşif gezisinde düzinelerce yeni tür tespit edebileceklerine inanıyor. Bu kadar çok yaşam bu kadar çok buzun altında nasıl gelişiyor?
DERİN DENİZDE İLK ARAŞTIRMA
Araştırmacılar Antarktika kıyılarında çalışırken yaklaşık 30 kilometre uzunluğundaki devasa bir buz dağı koparak onlarca yıldır gün ışığı görmeyen bir okyanus şeridini ortaya çıkardı.
Falkor adlı bir araştırma gemisindeki ekip, yeni ortaya çıkan deniz tabanını aramaya karar verdi. Daha önce hiçbir araştırma ekibi oradaki derin denizi keşfetmemişti.
YAŞAM BULDUKLARINA ŞAŞIRDILAR
Araştırma başlarken beklentiler yüksek değildi. Bilim insanları, bu kadar kalın bir buz örtüsünün altında pek fazla yaşamın gelişebileceğini düşünmüyorlardı.
YENİ TÜR KEŞFEDİLDİ
Ancak ekip üyelerinin buz dağının altında buldukları onları şaşırttı: dev deniz örümcekleri, ahtapotlar, buz balıkları, mercanlar ve süngerler.
Bunların arasında yüzlerce yıllık olabilecek vazo biçimli bir tür de vardı.
KEŞİF DEVAM EDECEK
Araştırmacılar, keşif gezisinde düzinelerce yeni tür tespit edebileceklerine inanıyor.
Portekiz'deki Aveiro Üniversitesi'nde araştırmacı olan Esquete, "Orada bulduğumuz zengin ekosistemler karşısında gerçekten şaşırdık ve hayrete düştük" dedi.
BUZUN ALTINDA YAŞAMAK
Keşif, ısınan bir gezegende derin deniz yaşamının nasıl değişebileceğini anlamak için önemli bir temel sağlıyor.
Antarktika açıklarındaki büyük gizem tüm ekosistemi kapsıyor: Bu kadar çok yaşam bu kadar çok buzun altında nasıl gelişiyor?
UZAKTAN KUMANDALI KEŞİF
Yaklaşık bir ay süren keşif gezisi boyunca araştırmacılar, fotoğraf çekmek ve örnekler toplamak için uzaktan kumandalı bir araç kullandı.
Bilim için potansiyel olarak yeni türler arasında kabuklular, deniz salyangozları, solucanlar ve balıklar yer alıyor.
Herhangi bir yeni türün keşfini doğrulamak için aylarca laboratuvar analizi yapılması gerekecek.
DENİZ HABER AJANSI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2004 Deniz Haber