05 Nisan 2025
  • İstanbul9°C
  • Ankara7°C
  • İzmir11°C
  • Antalya11°C
  • Muğla8°C
  • Çanakkale8°C

DESAN TERSANESİ’NE ROMANYA’DAN MANGALİA DAVETİ

Desan’ın Romanya’daki Damen Shipyards Mangalia'nın üretim tesislerini ve işgücünü kiralamak için görüştüğü ileri sürüldü.

Desan Tersanesi’ne Romanya’dan Mangalia daveti

01 Nisan 2025 Salı 12:55

Romanya, Mangalia tersanesini canlandırmak için Türk firması Desan ile görüşüyor

Rumen makamlarının, Damen Shipyards Mangalia'nın (DSMa) üretim tesislerini ve işgücünü kiralamak için Desan Tersanesi ile ileri düzeyde görüşmeler yürüttüğü belirtildi. .

DSMa'nın mevcut kuru havuzları bu gereksinimleri karşılıyor ve Mangalia sahasını potansiyel bir seçenek haline getiriyor.

Mangalia tersanesi mali sıkıntı içinde; 28 Şubat itibariyle 200'den fazla işçi işten çıkarılırken, 1.000'den fazla çalışan da 31 Mayıs'a kadar işsizlik maaşı bağlandığı belirtiliyor.

Damen Shipyards Mangalia şu anda Haziran 2024'te başlatılan bir iflas sürecinden geçiyor.

Anlaşma istihdamı güvence altına alabilir

Romanya Ekonomi Bakanı Bogdan Ivan, tersanenin tesisleri ve iş gücünü kiralamak için "potansiyel yatırımcı" olarak bilinen Desan ile görüşmelerin sürdüğünü doğrularken, tersane faaliyetlerinin yeniden başlatılması ve personel maaşlarının ödenmeye devam etmesinin sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı.

Bakanı Bogdan Ivan, anlaşmanın sağlanması halinde Desan tersaneyi işletecek ve ekonomik faaliyeti sürdürecek, Desan Tersanesi yetkilileri ile Damen Tersanesi arasında ise varlık ve borç transferi için doğrudan görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Damen temsilcilerinin de Türkiye'ye geldiği ileri sürülürken konula ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

İFLAS SÜRECİNE NASIL GELİNDİ

Damen ile Romanya hükümeti arasında  Mangalia tersanesinin faaliyetleri konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlık Köstence'deki bir mahkemenin 2024 yılında iflas prosedürünü başlatmasıyla yeni bir aşamaya geçti ve ardından tersaneye bir yönetici atandı.

Damen tersanesi Mangalia tersanesinin 2018 yılında büyük hissedarı olmuştu. Mangalia Tersanesi 1976'dan itibaren gemi inşa sektöründe yer alıyor. Tersanenin 127 gemi inşa ettiği ve 300 den fazla geminin bakım ve onarımını yaptığı biliniyor.

Ancak Mangalia tersanesinin büyük hissedarı olan Damen pandemi döneminde  tersanenin yeniden düzenlenmesi için bir plan başlattı. Operasyonu küçültme ve işi yeniden odaklama planları Romanya'da iyi karşılanmadı. Damen'in Mangalia'daki personel sayısını 200'den fazla azaltacağını açıklaması Rümen hükümetini rahatsız etti. Rumen hükümeti Haziran 2023'te Mangalia'nın kontrolünü kendisine veren ve Damen'in katılımını azınlık yatırımcıyla sınırlayan yeni bir yasa çıkardı ve Ağustos 2023'te ortak girişimi sonlandırmak için harekete geçti. O sırada tersanenin 1.500 tam zamanlı çalışanı, ayrıca müteahhit çalışanları ve esnek zamanlı personeli istihdam ettiği açıklanmıştı.

Bütün bu gelişmelerin ardından Damen ile Romanya hükümeti arasında Mangalia tersanesinin faaliyetleri konusunda uzun süredir devam eden çekişme, 2024 yılında Köstence'deki mahkemenin iflas prosedürünü başlatmasıyla yeni bir boyuta taşındı. Tersane için kurtarma planı aramak üzere bir yönetici atanmıştı.

DENİZ HABER AJANSI

loading