04 Aralık 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara4°C
  • İzmir10°C
  • Antalya12°C
  • Muğla9°C
  • Çanakkale10°C

GEMAK GRUP: AKDENİZ`DEKİ EN REKABETÇİ TERSANEYİZ

Gemak Grup, 1969 yılından bugüne 2 bini aşkın gemiye bakım, onarım veya tadilat hizmeti sundu ve günümüzde de sunmaya devam ediyor.

GEMAK Grup: Akdeniz`deki en rekabetçi tersaneyiz

24 Temmuz 2016 Pazar 00:07

Gemak Grup Gemi Tamiri Bölümü, Satış-Pazarlama Müdürü Çağatay Tanyolaç; “Verdiğimiz hizmetler, hayata geçirdiğimiz sofistike projeler, köklü bir aile şirketi olmanın verdiği imkanlarla sahip olunan ekipman gücü ile Akdeniz`deki en rekabetçi tersane konumundayız” dedi.

Gemak Tersanesi Tuzla, Gemak TGE Tersanesi, Gemak Altınova Tersanesi ve Neta Çelik ve Boru İmalat Tesisi’ni bünyesinde bulunduran Gemak Grup üzerine Gemi Tamiri Bölümü, Satış-Pazarlama Müdürü Çağatay Tanyolaç ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Çağatay; havuzlama, gemi ve muhtelif yüzer araçların ve deniz yapılarının (Offshore Petrol Platformu, vb.) bakım onarımı, tadilatı ve yeni inşaatı alanlarında vermeyi sürdürdüğümüz hizmetler ile Akdeniz’deki en rekabetçi tersane konumundayız. Grubumuz bu temel aktiviteleri sayesinde yaratılan güçlü yönlerinin sağladığı avantajları müşterilerine sunmak üzere durmaksızın çalışmaktadır. Gemak Grup olarak, faaliyetlerimizi daha da geliştirip çeşitlendirerek mega çelik yapı imalat projelerine İzmit Körfez Geçiş Köprüsü keson kule şaftlarının imalatı ile kayda değer şekilde bir giriş yapmış olup, 3. Boğaz Köprüsü çelik tabliyelerinin imalatı ile bu alanda da kendimizi ispatlayarak emin adımlarla yolumuza devam etmiş bulunmaktayız” diyerek hem gemi tamir, tadilat işleri hem de endüstriyel projelere sundukları hizmetler hakkında güncel bilgileri bizlerle paylaştı. 

Gemak Grup’un yapılanması ve günümüzdeki faaliyetlerini öğrenebilir miyiz? 

Gemak Grup olarak 2000’i aşkın sayıda geminin armatör ve operatörlerine hizmet vermekten gurur duymaktayız. Deneyimli ve kendini adamış iş gücü ve yönetim kadrosu, modern tesisleri ve mükemmel referansları ile Türkiye’de gemi bakım-onarım ve gemi inşaatı konularındaki liderliğimizi devam ettirmekteyiz. Gemak Grup bünyesinde, 1969 yılında halen kurucu başkanımız olarak görevini sürdüren Sn. İsmet Üner tarafından kurulan Gemak Tersanesi Tuzla, 2000 yılında devralınan Gemak TGE Tersanesi, 2008 yılında kurulan NETA Çelik ve Boru İmalat Tesisi ve 2013 yılında kurulan Gemak Altınova Tersanesi bulunmakta olup havuzlama, gemi ve muhtelif yüzer araçların ve deniz yapılarının (Offshore Petrol Platformu, vb.) bakım onarımı, tadilatı ve yeni inşaatı alanlarında vermeyi sürdürdüğümüz hizmetler ile Akdeniz’deki en rekabetçi tersane konumundayız. Grubumuz bu temel aktiviteleri sayesinde yaratılan güçlü yönlerinin sağladığı avantajları müşterilerine sunmak üzere durmaksızın çalışmaktadır. Gemak Grup olarak, faaliyetlerimizi daha da geliştirip çeşitlendirerek mega çelik yapı imalat projelerine İzmit Körfez Geçiş Köprüsü keson kule şaftlarının imalatı ile kayda değer şekilde bir giriş yapmış olup, 3. Boğaz Köprüsü çelik tabliyelerinin imalatı ile bu alanda da kendimizi ispatlayarak emin adımlarla yolumuza devam etmiş bulunmaktayız. Bu büyük ölçekli projeleri başarı ile gerçekleştirirken mevcut tesisler ve kullanılan teknoloji geliştirilmiş ve yeni yatırım ve yeni tesislerle Grup daha geniş bir coğrafyada lider mega çelik konstrüksiyon üreticisi konumuna ulaşmıştır. Gemak Grup olarak, sürdürdüğümüz ürün profili çeşitlendirme stratejilerine uygun şekilde yukarıda bahsedilen alanlara ilave olarak kara ve deniz yapılarına (Offshore Petrol Platformu vb.) hizmet sunabilmekte olup önemli sayıda modifikasyon ve tamir projesini başarı ile tamamlamış bulunmaktayız. Mevcut faaliyetlere devam edilirken Offshore Petrol Platformu, Topside Modülleri, Petrol Kuyusu Platformları (Wellhead Platform, Jacket) vb. yapıların inşasında daha fazla rol alınması hedeflenmektedir

Mühendis yönü güçlü bir personel yapınız var. Personel sayınız ve bunların dağılımından bahseder misiniz?

Gemak Grup, ilk olmasının yanı sıra bölgedeki en büyük tersaneler grubudur. Üç tersane ve bir çelik ve boru tesisimiz ile birlikte toplam dört şirketli bir grubuz. Kalabalık bir aileyiz. Bilindiği gibi, ülkemizde tersaneler taşeron sistemiyle çalışmaktadır. Biz de taşeron çalışanlarımızın yanında yaklaşık 800 daimi personele sahibiz. Bunların 200 tanesi mühendis. Biz, mühendise en çok yatırım yapan tersane grubuyuz. Mühendis gücümüz, konvansiyonel tamir işleri dışında yüksek mühendislik becerileri gerektiren işlerin de Gemak bünyesinde yapılabilmesini sağlıyor.Bunun yanında 4000 kişilik iş gücümüz var. Bu iş gücünün yaklaşık yarısını tamir için, yarısını da gemi inşa ve endüstriyel projeler için ayrıldığını düşünebilirsiniz. Gemak Grup’un asıl itici kuvveti ve dünya çapındaki bilinirliğinin arkasında yatan beceri gemi tamiri ve tadilatıdır. Ancak bununla birlikte biz yeni gemi inşası da yapıyoruz. 1985’ten bu güne gemi inşa etmekteyiz. Bugüne kadar 57 gemi başarıyla teslim edilmiştir. Sadece 2000 senesinden bu yana 20 yeni gemi inşa ettik. Ek olarak, endüstriyel işler alanında da faaliyetlerimiz devam ediyor, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü keson kule şaftları ve 3. Boğaz köprüsü çelik tabliyeleri inşası bu alanda elde ettiğimiz önemli referanslarımızdır.Bir grubun önemli özelliklerinden biri aile şirketi olması ve şirketlerin tek bir yönetim şemsiyesi altında toplanabilmiş olmasıdır. Her tersanenin/ şirketin kendi içerisinde ona has organizasyon ve yönetim birimleri olmasıyla birlikte aslında hepsi tek bir ana yönetim kurulu altında toplanıyor. Gemak bünyesindeki şirketler, kendi aralarında mühendis gücünü, bilgisini, deneyimini, ekipmanını, malzemesini, donanımını gerektiğinde paylaşabiliyor. Bu esnek yapımız sebebiyle grubumuzda işi geciktiren, aksatan sorunlar çok nadir yaşanır.       

Gemi inşa ve tamir sektörünün en önemli kalemlerinden biri de sertifikasyon. Bu alandaki çalışmalarınız nelerdir? 

Gemak Tersanesi Tuzla ve Gemak TGE Tersanesi, ABS tarafından ISO9001, ISO14001 ve ISO18001olarak sertifikalandırılmış bir kuruluş. ISO9001 sertifikasına sahip olmanın gerekliliklerinden biri olarak, her yaptığımız projenin bitiminde müşterilere bir anket yöneltiyoruz. Bu anketlere göre de sonuçların kontrollü takibi, gereken noktaların iyileştirilmesi, müşteriye geri bildirimler yapılması gibi konularla yakından ilgileniyoruz. 2008’lerden itibaren yukarı yönlü ilerleyen bir trend şeklinde memnuniyet endeksini bugün yüzde 85’lere çekmeyi başarmış durumdayız.

Gemak Tersanesi Tuzla ‘da hangi donanımlarınız öne çıkıyor?

Tersane 15.885 metrekaresi kapalı ve 29.401 metrekaresi açık olmak üzere toplam 45.286 metrekarelik alanda kurulmuştur. Gemak Tuzla Tersanesi bünyesinde 2 adet yüzer havuz, 1 adet 100 ton kaldırma kapasiteli yüzer vinç, kaldırma kapasitesi 50 tona kadar muhtelif kara/rıhtım/havuz vinçleri ve talaşlı imalat, mekanik, boru, sac, elektrik vs. atölyeleri yer almaktadır.Handymax havuzumuz 170x26,3mtr,  Panamax havuzumuz ise 233x37mtr boyutlara sahiptir. Bu havuzların kaldırma kapasitesi sırası ile 9 bin ton ve 28 bin tondur.Yaklaşık 400 metre uzunlukta betonarme rıhtımımız var. Tuzla’daki tersaneler, yer darlığı sebebiyle oldukça sıkışık konumlanmıştır. Tuzla’daki en büyük eksikliklerden biri de bunun getirdiği rıhtım yetersizliğidir. Bu sorun sebebiyle tersaneler genelde havuz işleri biten gemileri havuz bordalarında bekletirler. Biz ise havuzdan sonra gemileri rıhtımlarımıza alabiliyoruz. Bu bağlamda armatörlerin en önemli sıkıntılarından biri olan gereksiz yapılan gemi manevralarının önüne geçmiş oluyoruz. Tuzla, dünyanın Çin ve Singapur’dan sonraki en önemli tamir merkezidir. Gemak Grup olarak en önemli farklarımızdan biri de gemideki işleri dış atölyelere vermek yerine, hemen hemen tüm işleri kendi atölyelerimizde yaparak; fiyattan, kaliteden ve zamandan ödün vermeden müşterimizi memnun etmemizdir. Örnek olarak Tuzla’nın en büyük talaşlı imalat atölyelerinden birine sahibiz. 

Vinç, tersanelerin bir anlamda eli ayağı. Gemak’ın bu konudaki donanımı hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Grubumuzun önemli özelliklerinden biri de bu sektörden kazandığı geliri tekrar bu sektöre yatırmasıdır. Tamir işinin en elzem kalemlerinden biri de, vinç kapasitesidir. Gemak Grup’ta toplamda tamire adanmış 43 adet muhtelif kara/rıhtım/havuz vinçlerimiz var. Aynı anda 12- 13 gemiyi tamir ediyoruz ve gemi başına tamir için 3-4 vinç düşüyor. Bu dünya ortalamalarına göre çok çok iyi bir rakam. 

Gemak tersanesinde tamir edilen gemi tipleri nelerdir?

Offshore platformları, petrol tankerleri, kimyasal tankerler, ro-ro gemileri, feribotlar, dökme yük gemileri, genel kargo gemileri, römorkörler, reefer gemileri, tarak gemileri, submersible heavy load carrier gibi aklınıza gelebilecek her gemi tipini tamir edebiliyoruz.  Örneğin 6 yıl önce Türkiye’ye ilk kez dredger (tarak) gemilerini getirdik. Süveyş Kanalı’nı da genişleten oldukça sofistike gemilerdir bunlar. Şu an tersanemizde 3 adet tarak gemisi bulunuyor.  En önemli servis ayaklarımızdan bir diğeri ise off-shore gemilerinedir. Bu projeleri alabilmek için kalite, mühendislik ve emniyet düzeylerinizin çok çok yüksek olması gerekiyor. Biz de bunu sağlıyoruz.Kurulduğumuz 1969 yılından bugüne tamir ettiğimiz gemi sayısı toplamda 2 bini geçiyor. Bunun şirkete kattığı know-how’ın önemi hiçbir şeyle kıyaslanamaz. 

Tuzla Gemi Endüstrisi tersanesi hakkında genel bilgi alabilir miyiz?

Bu tersane için Türkiye’nin en iyi donanımlı tersanesi olduğunu söylemek isterim. Tersane, 87.109 metrekarelik alan üzerine kurulmuştur. Bu alanın 10.972 m2’lik kısmı kapalı saha/atölye, kalan 76.137 metrekarelik kısmı açık saha olarak kullanılmaktadır. Gemak TGE Tersanesi dünya standartlarında kabiliyetleri sayesinde çok çeşitli gemi tiplerinin inşası ve bakım-onarım projelerinde söz sahibidir. Gemak TGE Tersanesi Türkiye’deki en büyük ticari bakım-onarım kuru havuzuna (300x53m) ve Tuzla Koyu’ndaki en uzun rıhtım kapasitesine (1,2km) sahiptir. Tesiste çeşitli kapasitelere haiz toplam 30 adet jib ve portal tip kreyn bulunmaktadır. En yüksek kaldırma kapasitesi 2 adet portal vincin tandem çalışması ile 470 ton’dur. Bunlara ilave olarak tesis 300 ton kapasiteli bir portal vincin hizmet verdiği 200x44m ebatlarında yarı kuru kızağa, panel hattına, açık ve kapalı montaj alanlarına da sahiptir. 

Sektörde 2008 yılından sonra dengeler değişti ve gemi yaşları 15’e kadar geriledi. Gemi yaşının gençleşmesi sizleri nasıl etkiledi?

2008 krizi ile birlikte, yüksek hurda fiyatları, yüksek bunker fiyatları ve düşük gemi kazançları nedeni ile hurdaya ayrılan gemi sayılarında ciddi bir artış söz konusu olmuştur. Diğer yandan 2008 öncesi siparişi verilmiş ve 2013’e kadar devam eden yeni gemi inşaatlarındaki ciddi artış nedeni ile dünya gemi filosunun ortalama yaşı giderek gençleşmiştir. 2014 Senesinde ortalama DWT yaşı 10’un altına gerileyerek tarihi gençlik seviyelere gelmiştir ve genç filo yaşları tamir tersanelerinin cirolarını olumsuz yönde etkilemeye 2018’e kadar devam edecektir.

Gemak Altınova Shipyard’ı 2013 yılında açtınız. Bu en yeni tersaneniz için neler söyleyeceksiniz?

Gemak Altınova Tersanesi 2012 yılının Haziran ayında Gemak Grup tarafından satın alınmıştır. Yeni tersanenin inşaatına 2013 yılında, 3. Köprü’ye ait çelik tabliyelerin imalat sözleşmesi imzalandığında, başlanmıştır. Ana işler kapsamında dinamik kompaksiyon, jetgrout enjeksiyon ve fore kazık alt yapı işleri ile zemin ıslahı tamamlanmış ve raspa ve boya işlemleri için iki adet geniş ve kapalı saha inşa edilmiştir. 3. Boğaz Köprüsü’nün ilk tabliyeleri sevk edilirken tersanenin inşası da tamamlanmıştır. Köprünün Avrupa ve Asya yakaları için ayrı tabliye birleştirme platformları oluşturulmuştur. Büyük ve ağır yapıların SMPT ile nakliye gemilerine transferi için tahliye rıhtımı inşa edilmiştir.Gemak Altınova Tersanesi şimdiden azami çelik imalat ve boyama kapasitesine ulaşmıştır. Tersane 3. Boğaz Köprüsü çelik tabliyelerinin imalat projesi kapsamında çelik tabliyelerin birleştirilmesi, raspalanması ve boyanması için kullanılmıştır. Yakın gelecekte tersanede offshore platformları, yüzer havuzlar, köprüler, gemilere ait büyük bloklar gibi mega çelik konstrüksiyonların inşası hedeflenmektedir. Gemak Altınova Tersanesinde gemi bakım-onarım ve tadilat proje aktiviteleri için de alan tahsis edilecektir. Şu anda 120.000 m² olan tersane alanı tüm imar çalışmaları tamamlandığında 140.000 m²’ye ulaşacak ve toplam 1.290 m uzunluğunda rıhtım ve iskeleye haiz olacaktır. Tersane genel olarak mega çelik yapıların imalatı, gemi bakım-onarım ve tadilat projeleri için hizmet verecektir. 

Neta sac ve boru imalat fabrikasının faaliyetleri nelerdir?

Gemak Neta Boru Çelik Tesisi 2008 yılında Gemak TGE Tersanesinin çelik ve boru imalat kapasitesini arttırmak için kurulmuştur. Bugünlerde NETA piyasaya da temelde düşük tolerans ve yüksek kalite gerektiren çeşitli türlerdeki çelik yapıların imalatı için hizmet vermektedir. NETA’nın yıllık 95.000 ton çelik kumlama (shot blasting) ve astar boyama (shop primer), 53.000 ton CNC kesim ve 36.000 adet boru spool imalat kapasitesi vardır. NETA, 14.858 m2’si kapalı atölyeler olmak üzere toplam 37.829 m2 alana sahiptir. 

Tamirin yanı sıra tadilat işleri de yapıyorsunuz. Bu işlerin kapsamını açar mısınız?

1969’dan beri 2000’i aşkın sayıda geminin bakım-onarım veya tadilatını gerçekleştirerek, bugün yılda 5.500.000 DWT gemi bakım-onarım kapasitesine ulaşan Gemak Grup, bugün en basit kuru yük gemilerinden sofistike LPG/LNG gemilerine, tarak gemilerine, offshore platformlarına, offshore gemilerine vb. özel gemilere kadar geniş bir yelpazedeki gemi tipleri için hizmet vermektedir. Bunun yanında zorlu mühendislik gerektiren tadilat projelerini; gemi boyunun uzatılması, gemiye en verilmesi, gemi tipinin değiştirilmesi, kapasitesinin artırılması gibi geminin inşa edildiği tersaneden çıktığı halden farklı hale getirildiği işleri de yapıyoruz ve bu bahsettiğim tadilat alanında da gayet iddialıyız. Standart tamirin yanında bu tür tadilatlarda da adımızı dünyada duyurduk. Bununla birlikte hasar tamirlerini, donatım projelerini de uzmanlıkla gerçekleştirmekteyiz.

Bu zamana dek hayata geçirdiğiniz belli başlı tadilat projelerinden birkaç örnek verebilir misiniz?

Dünyaca ünlü bir kaç işimizden bahsetmek istiyorum. Norveç’li Yara firmasına ait üç genel kargo gemisini dünyadaki en büyük karbondioksit tankerlerine dönüştürdük. Dünyadaki birçok dergide yer alan, tamamıyla kendi tersane kaynaklarımız ile gerçekleştirdiğimiz oldukça özel bir projedir bu. Ø7x50mtrs ve 470 ton ağırlığında, 45mm sac kalınlığına sahip basınçlı tankları tersanemizde imal ederek gemilere yerleştirdik ve gerekli donanımları yaptık.Başka bir tadilat projemiz; ADNOC firmasına ait iki tankeri kuru yük gemisine çevirdik. Bu da, epey kapsamlı bir işti. Gemi başına 3500ton çelik işledik bu projelerimizde.Son olarak da Belçikalı JDN firmasına ait çok önemli bir tarak gemisisin yaşam süresi uzatma işini teslim etmek üzereyiz. Bunun da oldukça sofistike bir iş olduğunu söylemek isterim.Bunun gibi sayısız tadilat projelerini başarıyla armatörlerine teslim ettik.

Kaynak: Haberortak

Deniz Haber Ajansı