• BIST 9594.39
  • Altın 2968.938
  • Dolar 34.6884
  • Euro 36.6766
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Okyanus tabanında delikler keşfedildi

Okyanus tabanında delikler keşfedildi
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, okyanus tabanında keşfedilen deliklere ilişkin "Neredeyse insan yapımı gibi görünüyorlar" diyor.

ABD’li kaşifler, okyanus yüzeyinin yaklaşık 2.6 kilometre altında uzanan deniz tabanında açılmış bir grup gizemli ve kusursuz biçimde hizalanmış delik keşfettiler ve bunları kimin ya da neyin açtığına ilişkin hiçbir fikre sahip değiller.

Keşfedilen bu garip delikler, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) Okeanos Explorer adlı gemisinin mürettebatınca, yeryüzündeki en büyük dağ zincirinin bir parçası ve deniz tabanının büyük kısmı keşfedilmemiş bir bölgesi olan Orta Atlantik Sırtı’nı araştırdığı esnada tespit edildi.

Delikler düz bir hat üzerinde sıralanırken düzenli aralıklarla yinelenen mesafelerde bulundukları görülüyor ve küçük tortu yığınlarıyla çevrililer. Bu bölgedeki delikler aslında ilk kez tespit edilmedi; ABD Ulusal Deniz Balıkçılığı Servisi’ne bağlı iki deniz bilimcisi, 2004 yılındaki bir dalış sırasında, okyanus tabanında esrarengiz oyuklar bulunduğunu tespit etmişti.

NOAA’daki araştırmacılar, kurumun Facebook sayfasında, “Daha önce de aynı bölgede bu tür delikler görüldüğü bildirilmişti; buna karşın, kökenleri bir sır olarak kalmaya devam ediyor” açıklamasını yaptı: “Neredeyse insan yapımı gibi görünüyor olsalar da deliklerin çevresindeki küçük tortu yığınları, onları bir şey tarafından kazılmış gibi gösteriyor...”

FAİL GİZEMİNİ KORUYOR

Bilim insanları 2004 yılında deniz tabanında bulunan tortuda yaşayan veya tortuyu süzerek beslenen bir canlının bu delikleri meydana getirdiğini iddia etti ancak henüz hiç kimse bu tür bir yaratığın onları oluşturduğuna tanık olmadığı için, deliklerin kökeni kesin olarak bilinmiyor. NOAA’nın Facebook sayfasındaki paylaşımının altında sürmekte olan spekülasyonlar, zemin yüzeyinde bir gaz sızıntısı neticesinde oluşan çatlaklardan hazine arayan insan yapımı denizaltılara, karıncalara, uzaylılara ve hatta denizyıldızlarına varıncaya değin geniş bir yelpazede çeşitleniyor.

Henüz çözülmemiş olan bu gizem, okyanus kaşiflerinin geçtiğimiz mayıs ayında Hawaii yakınlarında bulunan bir sualtı dağının zirvesinde keşfettiği “Atlantis’e giden sarı tuğlalı sualtı yolunu” anımsatıyor. Bilim insanları, bu keşfi, birden fazla volkanik patlama sırasında deniz tabanının ısınması ve soğumasının bu garip ‘yolu’ yarattığından şüphelendiklerini belirterek duyurmuşlardı.

Bununla birlikte, bu delikleri neyin meydana getirdiğini anlamak biraz daha vakit alabilir. Araştırmacılar, bölgedeki hidrotermal bacalarla birlikte kırılma ve yarılma alanlarını incelemenin yanı sıra, bölgede bulunan mercan resiflerini ve sünger habitatlarını haritalamayı hedefleyen ‘2022 Ridge Yolculuğu’ seferinin bir parçası olarak eylül ayına dek bölgeyi keşfetmeyi sürdürecekler. Eğer şanslılarsa, belki bu delikleri açanı da iş başında yakalayabilirler.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim