1965 yılında yelken açtıkları sırada 3-4 kişinin uğurladığı Sadun-Oda Boro, 3 okyanusu dolaştıktan sonra döndükleri İstanbul’da milyonlarca kişi tarafından karşılanmışlardı. Sadun Boro rotasından dünyayı dolaşan başka bir denizci Ekrem İnözü’nün başlattığı kampanyaya 4 bin kişi destek verdi.
Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, 2004-2007 arasında dünya seyahatini tamamlayan İnözü, “Çocukluğumdan beri okuyarak takdir ettiğim Sadun Boro’nun Türk denizciliğinin gelişmesinde rolü büyük. İsminin bir vapurun güvertesinde İstanbul’un iskelelerini dolaşması bu deniz şehrinin dokusuna çok uygun olacak” dedi.
Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürü Sinem Dedetaş ise, “Hem İstanbullu hem denizci isim Sadun Bora, Türk denizciliğini dünyaya, dünya denizciliğini bizlere tanıttı. Vapurlarımızdan birinde Sadun-Oda Boro ismini yaşatmak istiyoruz” dedi.
TÜRK SİVİL DENİZCİLİK TARİHİNE GEÇEN DÜNYA SEYAHATİ
22 Ağustos 1965 günü Caddebostan’dan Türk denizciliğinde çığır açmak için yola çıkan Sadun-Oda Boro çifti, o zamana kadar hiçbir Türkün gitmediği coğrafyalara ulaşmıştı. 2 direkli Kısmet adlı yelkenlideki Boro çifti, Akdeniz’in ardından Atlas Okyanusu’nda Kanarya Adaları, Barbados, Karayip Adaları’nda dolaştı. Panama Kanalı üzerinden Büyük Okyanus’a geçen Kısmet, Galapagos Adaları, Markiz Adaları, Tuamotu Adaları, Tahiti ve Rüzgâraltı Adaları, Tonga Adaları, Fiji Adaları, Torres Boğazı üzerinden Hint Okyanusu’na giren Kısmet, Timor Adası, Endonezya, Singapur, Bengal Koyu, Seylan Adası, Arap Denizi ve Kızıldeniz’e ulaştı.
Kızıldeniz üzerinden 15 Haziran 1965 günü İstanbul’a dönen Kısmet’in başarısını gün gün takip eden İstanbullular büyük bir karşılama yapmıştı. Devlet töreniyle karşılanan Boro çiftinin dünya seyahatinde izlediği rota sivil denizcilik tarihimize Sadun Boro rotası olarak girmişti. 10,5 metre boyundaki Kısmet yelkenlisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenirken 2015 yılında kaybettiğimiz Sadun Boro isminin denizlerde yaşatılması için denizciler harekete geçti.
“DENİZCİLERE YOL GÖSTEREN İSİMDİR SADUN BORO”
Boro’nun ardından dünyayı denizden dolaşmak için yelken açan isimlerden Ekrem İnözü, 2004-2007 yılları arasında gerçekleştirdiği seyahate ilham olan ikilinin isminin bir vapura verilmesi için kampanya başlattı. Türk denizciliğinin öncü isimlerinden İnözü, “Bizim ufkumuzu açan Sadun Boro’nun isminin bir deniz aracında yaşaması prestijimiz için çok önemli. Çünkü Sadun Boro amatör denizcilerin sivil amiralidir. Boro’nun önderliği ve teşvikiyle başlayan Türk yelkenlerinin Türk bayrağıyla dünyayı dolaşması ülkemiz açısından dönüm noktasıdır. Bizlere yol gösteren cesaretlendiren Sadun Boro’dur. Ayrıca Sadun ve Oda Boro’nun 10 metrelik yelkenliyle dünyayı dolaşması çok büyük başarıdır. Gemilerin isim değişikliğinni uğursuzluk getireceğine inanılır. İstanbul’a yakışan yeni bir vapura Sadun-Oda Boro isminin verilmesi Türk denizciliğine verilecek en güzel hediyelerden biridir” dedi.
“SADUN-ODA BORO İSMİNE SICAK BAKIYORUZ”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürü Sinem Dedetaş ise, hem İstanbullu hem denizci isim Sadun Bora ile eşi Oda Boro’nun bir İstanbul vapurunda yaşatılmasının kendilerini memnun edeceğini belirtti.
Dedetaş, “Sadun-Oda Boro çifti, Türk denizciliğini dünyaya, dünya denizciliğini bize tanıtmış bir isim. Vapurlarımızdan birinde ismini yaşatmak istiyoruz. Dünya seyahatinde yanında olan ve her güçlüğe göğüs geren kıymetli eşiyle birlikte anarak Sadun- Oda Bora isimli bir vapur için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Öncelikli önümüzdeki yıllarda filomuza katacağımız vapurlardan birine vereceğimiz bu sembol isim ile sivil denizciliğimizin gelişmesi için katkı sağlayacağız. Karar İBB Meclisi tarafından alınacağı için hazırlıklarımız sürüyor” dedi.
DENİZ HABER AJANSI