Rusya Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana Rusya’nın 11 ticari gemiye ateş açtığı, iki denizcinin öldüğü ve çok sayıda denizcinin de yaralandığı ileri sürüldü.
Ayrıca Rusya, birçok gemi ve mürettebatı gemilerden indirerek alıkoyduğu da suçlamalar arasında bulunuyor. Bu arada savaş bölgesinde ülkense dönemeyen ve erzak sıkıntısı çeken yüzlerce denizci bulunuyor.
HRAS, konuyla ilgili “Savaş suçları yalnızca sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin yapılan saldırılar değil, aynı zamanda sivil nesnelere ve sivil altyapıya yönelik ayrım gözetmeyen saldırılardır. Limanlarda demirleyen ticaret gemileri, yapıları, konumları, amaçları ve kullanımları itibarıyla sivil nesnelerdir ve askeri harekata hiçbir katkıları yoktur. Bombardıman gibi onlara karşı herhangi bir saldırı bu nedenle kesinlikle yasaktır” açıklamasını yaptı.
HRAS, Rus ordusunun son haftalarda ticari gemileri tutuklama kararına da tepki gösterdi ve uluslararası toplumu ve yetkili kurumları kanıtların toplanması için Ukrayna savcısına, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısına ve savaş suçlularından hesap sormakla görevli diğer savcı ve mahkemelere yardım etmeye çağırdı.
Bu arada Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) geçtiğimiz Cuma günü Ukrayna limanlarında ve savaş bölgesinde mahsur kalan denizcileri ve gemileri korumak için acil eylem çağrısında bulundular.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), ILO genel müdürü Guy Ryder ve IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, bölgede 100’den fazla ticaret gemisinde mahsur kalan 1000 kadar denizcinin bulunduğunu açıkladı.
Açıklamada “Bombardımandan kaynaklanan tehlikelerin yanı sıra, ilgili gemilerin çoğu artık yiyecek, yakıt, tatlı su ve diğer hayati malzemelerden yoksun. Birçok ülkeden denizcilerin durumu, sonuç olarak giderek daha fazla savunulamaz hale geliyor ve sağlıkları için ciddi riskler oluşturuyor” denildi.
DENİZ HABER AJANSI