1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. yıl dönümü Beşiktaş meydanda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde düzenlenen tören ile kutlandı. Törene İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın yanı sıra vatandaşlar da katıldı.
Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunmasının ardından başlayan törende konuşan Vali Ali Yerlikaya, “Bugün denizlerimizdeki hakimiyetimizin ve bağımsızlığımızın sembolü Kabotaj Bayramı’mızın 96. yıl dönümü. Aynı zamanda adını dünya denizcilik tarihine altın harflerle yazdıran, Denizcilerin Piri Barbaros Hayrettin Paşa’mızı yad ettiğimiz gün. Bizim için 1 Temmuz karasularımızda egemenliğimizin tanındığı ve denizlerdeki varlığımızı güçlendirdiğimiz günü ifade ediyor. ’Güçlü ve Büyüyen Türkiye’ idealimizde, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemize ve Mavi Vatan’a verdiğimiz sözümüz: ‘Denizciliğimizin gelişmesi, yelkenlerimizin daima rüzgarlarla dolması sözüdür.’ Bu hedefle; modern tersanelerimizde ürettiğimiz gemilerle gücümüze güç katıyor; kıyılarımızdaki limanlarla dünyaya bağlanıyoruz. Allah’ın izniyle rotamızı değiştirmeye hiçbir fırtınanın gücü yetmeyecek. Bu duygu ve düşüncelerle; Büyük denizci Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’yı, bu müstesna günü bizlere kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ebediyete irtihal eden denizcilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor; Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’mızı kutluyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından katılımcılar Barbaros Hayrettin Paşa türbesini ziyaret edip dua etti. Duaların ardından Vali Ali Yerlikaya türbede bulunan özel defteri imzaladı. Öte yandan Kıyı Emniyet Ekipleri tarafından denizde su tankları ve botlar ile gösteriler gerçekleştirildi. Katılımcıların yanı sıra vatandaşlar da gösterileri büyük ilgiyle izledi. Tören Beşiktaş İskele’den denize çelenk bırakılması ile sona erdi.
ÇANAKKALE’DE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Çanakkale’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerde deniz şehitleri için çelenk bırakıldı.
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen açılış programına Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Bölge Liman Başkan Vekili Cüneyt Aydemir, Kurum Müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Atatürk büstüme çelenk bırakılmasıyla başlayan törenin devamında saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonrasında Çanakkale Bölge Liman Başkan Vekili Cüneyt Aydemir bir konuşma yaptı.
Çanakkale Bölge Liman Başkan Vekili Cüneyt Aydemir, yaptığı konuşmasında, “1935 yılından itibaren kutlamaya başladığımız kabotaj bayramı 2007 yılında alınan bir kararla Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır. Denize dönen her yüzün ve her gönlün bu ülke için kazanç olması için Denizcilik ve Kabotaj Bayramını bütün halkımız ile beraber kutlamaktayız. Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı olarak birçok çalışmalarımız mevcuttur. Kıyılarımızda seyir, can ve mal emniyetiyle deniz güvenliğini arttırması amacıyla takip ve kontrol sistemleri oluşturulmuştur. Gemi trafik yönetim sistemi hali hazırda görev yapmaktadır. Diğer yandan gemilerin uzaktan mesafe tanımlaması ve izlenmesi sistemi kurulmuş olup bu sistemle dünyanın neresinde olursa olsun Türk gemilerinin takibi sağlanmaktadır. Ankara’da bulunan arama kurtarma sistemi Türk karasularında arama kurtarma sahası içerisinde seyir yapan gemiler anlık olarak izlenmektedir” dedi.
Aydemir, konuşmasının devamında ise, “Bakanlığımız tarafından 2022’de Tekirdağ’da kurulan Ulusal Deniz Emniyeti Merkezi çalışmalara başlamış olup bu merkezde Boğazlarımızda ve Limanlarımızda görev yapan Kılavuz Kaptanların eğitimleri gerçekleştirilecektir. Üç tarafı denizlerle çevrili eşsiz bir coğrafyaya sahip cennet vatanımızın üstüne inşa ettiğimiz Limanlarımız, marinalarımız ve tersanelerimiz dünya klasmanında hak ettiği yere gelmiştir. Bakanlığımızın 37 ülke ile yapmış olduğu antlaşmalar sayesinde Türk gemi insanlarının yabancı bayraklı gemilerde çalışma imkanı sağlanmıştır. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yılı olan 2023 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denizcilik kültürünü aşılamak, denizci Millet denizci Ülke hedefine ulaşmak, vatandaşlarımızın ufkun ötesini görmelerini sağlamak amacıyla 1 milyon kişiye amatör denizci eğitim programı projesi başlatılmış olup şimdiye kadar Türkiye genelinde 902 bin 18 kişiye eğitim ve sınav yapılarak Amatör Denizci belgesi düzenlenmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının ülkemize ve Türk denizcilerine hayırlı olmasını diler, bayramımızın kutlanmasında maddi ve manevi destek sağlayan tüm kuruluşlara ve fedakar denizcilerimize şükranlarımı sunarım” ifadelerine yer verdi.
Daha sonrasında Çanakkale Boğazına feribotla açılan protokol heyeti, deniz şehitleri için boğaza çelenk bıraktı. Öte yandan Çanakkale Yat limanında da dalgıçlar tarafından deniz dibi temizliği yapıldı.
DENİZ ŞEHİTLERİ ANISINA SUYA ÇELENK BIRAKILDI
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. yılı nedeniyle Antalya Kaleiçi Yat Limanı açığında Sahil Güvenlik botundan Deniz Şehitleri anısına çelenk bırakıldı.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk abidesine çelenk konulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı. Törene Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Hudut Kapıları Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Dr. Murat Sezgin, Antalya Bölge Liman Başkanlığı, Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası, Gemi Mühendisleri Odası ile denizcilik sektör temsilcileri katıldı.
ŞEHİTLER ANISINA SUYA ÇELENK BIRAKILDI
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından protokol üyelerinin katılımıyla Kaleiçi Yat Limanı açığında Sahil Güvenlik botundan Deniz Şehitleri anısına çelenk bırakıldı. Deniz şehitleri anısına siren çalınırken römorkörler tarafından yapılan özel su gösterileri programa renk kattı.
“TÜRK DENİZCİLİĞİNİN PRANGALARI ATILDI”
Türk denizciliği açısından 1 Temmuz tarihinin önemli bir gün olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, “Osmanlı Devleti’ne 1912 yılında gelen kapitülasyonlarla dayatılan denizcilikle ilgili egemenliğimizi daraltan uygulamalar 1926 yılındaki Kabotaj Kanunu ile sona erdi. 1923 Lozan Antlaşmasında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kararlı duruşuyla Osmanlı Devleti’nden kalan kapitülasyonlarla dayatılan yabancı gemilere verilen ayrıcalıklar tamamen ortadan kaldırıldı. Türk denizciliğine vurulan prangalar söküp atıldı. Kara sularımızda bağımsız özgür denizcilik ticaretinin gelişeceği bir kabotaj kanunumuz 1926 yılında yürürlüğe girdi” diye konuştu.
MUDANYA’DA KABOTAJ BAYRAMI COŞKUSU
Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi karasularında bağımsızlığının, özgürlüğünün ve milli egemenliğinin teminatı Kabotaj Kanunu’nun 96’ncı yıl dönümü, Mudanya’da coşkuyla kutlandı.
İskele Meydanı’ndaki Atatürk Heykeline çelenk sunumu ile başlayan bayram kutlamalara Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Sahil Güvenlik Güney Marmara Grup Komutanı Yarbay Umut Yavaş’ın yanı sıra ilçe protokolü, gaziler, muhtarlar, meclis üyeleri ve Mudanyalılar katıldı.
Kutlamalar, Mudanya Belediyesi önünde düzenlenen etkinliklerle devam etti. Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Başkan Hayri Türkyılmaz ve protokol üyeleri, Sahil Güvenlik botundan Deniz Şehitleri için denize çelenk bıraktı. Kutlamalar, yüzme yarışmasıyla renklenirken birinci olan Bartuğ Arslan’a ödülünü Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz verdi.
1 Temmuz 1926 tarihinden bu yana Türk bayrağının kendi kara sularında özgürce dalgalandığını kaydeden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeliyiz’ diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği rotada inançla ilerliyoruz. Bugün denizlerdeki egemenliğimizin tescillendiği gün. Türk denizciliğinin dönüm noktası, bayrağımızı denizlerde sonsuza kadar dalgalandıracak Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum. Denizlerimizi millileştiren, deniz taşımacılığı ve ticaret haklarını yabancıların kontrolünden kurtaran, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bu önemli günde bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum” diye konuştu.
ZONGULDAK'TA 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 96.yıl dönümü Zonguldak'ta kutlandı. Valilik önündeki töreninde çelenk sunma programı düzenlendi. Törene Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Orhan Kaş, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Denizcilik Liman Başkanlığı personeli ile daire müdürleri ve katıldı. Törende Bölge Liman Başkanı Ahmet Mert, Liman Başkanlığı'nın çelengini sundu.
Bölge Liman Başkanı Ahmet Mert yaptığı konuşmada, " İnsanlık tarihine bakıldığında denizcilere hakim olan milletlerin tüm dünyaya hakim oldukları görülmektedir Bu sebeple denizlerimizi sevmek korumak ve yüzünü denizlere çevirmek tüm tüm Türk milletinin sorumluluğudur. bölge Liman başkanlığımızla düzenlenen Amatör denizci ve kısa mesafe telsiz eğitimlerine şimdiye kadar binlerce başvuru olması da Zonguldak halkının denizciliğe verdiği önemi kanıtlamaktadır Bu itibarla tüm halkımızın Bir Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramını kutluyor katılımlar için teşekkürlerimize saygılarımız sunuyorum" dedi.
Programın ardından Bölge Liman Başkanı Ahmet Mert beraberindeki heyet ile birlikte Vali Mustafa Tutulmaz makamında ziyaret etti. Ziyarette Vali Tutulmaz huzurunda çiçek takdim edildi hatıra resminin çekilmesinin ardından ziyaret basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
Vali Mustafa Tutmaz ve protokolün denize çelenk bırakması ile 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları sona erdi.
BANDIRMA’DA KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96 yıl dönümü gerçekleştirilen törenle kutlandı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törenin ardından denize açılan protokol üyeleri görevi başında şehit düşen deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bıraktı.
Sabah saat 10.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda çelek koyma töreniyle başlayan Kabotaj Bayramı programında, Bandırma Cumhuriyet Meydanında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Bandırma Liman Başkan Yardımcısı Bora Ayper gerçekleştirdi. Ayper, “Bugün 96. Yılını kutlamakta olduğumuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Ulu Önder Atatürk'ün Yüce Türk Milletine vermiş olduğu en büyük armağanlardan biridir. 1923 yılında kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti'nde bizlere ait ticaret filosu neredeyse yoktu. O tarihlerde kendi kara sularımızda yük ve yolcu taşıma ihtiyacını yabancı bayraklı gemiler karşılıyordu. Kazandığımız büyük zaferin yanında, zor durumda olan bir milletin, ekonomik ve siyasi olarak gelişmesi için Ulu Önder Atatürk 1926 yılında 815 sayılı Kabotaj Kanunu ile kara sularımız içerisinde yapılan deniz taşımacılığını Türk bayrağı taşıyan gemilerin yapmasını, ticaret hakkının yalnızca Türk vatandaşlarına ait olmasını ve Türk bayraklı deniz araçlarında Kaptanlık, Başmühendislik ve benzeri işleri yapma hakkının yalnız Türk vatandaşlarına ait olmasını sağlamış ve bu büyük günü 'Denizcilik ve Kabotaj Bayramı' olarak ülkemize armağan etmiştir. Kabotaj kavramı bugünkü Mavi Vatan doktrinini de temelini oluşturmuştur. Denizcilik; başta deniz ticaret filosu olmak üzere; limanlar, gemi-inşa onarım tesisleri, balıkçılık faaliyetleri, denizcilik eğitim kurumları, acentelik, arama-kurtarma gibi destek üniteleri ile bütün bir faaliyettir. Denizciliğin her noktası için akılcı, gerçekçi ve cesur politikalar üreterek bir deniz ülkesi değil, bir denizci ülkesi olma yolunda çaba göstermeliyiz. Atılacak adımlarla Türk Deniz Ticaretinin geliştirilip güçlendirilmesi özellikle deniz kirliliğine karşı birey, toplum ve ülke bilincinin arttırılması amaçlanmalıdır. Sözlerimin sonunda, Ulu Önder Atatürk'ü, denizci Türk büyüklerimizi ve aziz deniz şehitlerimizi rahmetle anar; tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlar, hepinize saygılarımı sunarım” dedi.
Törene, Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, 6. Ana Jet üssü Hava Pilot Tuğgeneral Selahattin Akalp, Bandırma Belediye Başkan vekili Mesut Özdemir, Bandırma Liman Başkanı Kürşat Ayıldız, ile bazı daire müdürleri katıldı. Çelenklerin Atatürk Anıtı'na sunulmasının ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Deniz Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu Kutlamalar kapsamında, botla denize açılan sahil güvenlik ekipleri izleyicilere kısa süreli görsel bir şov gerçekleştirdiler.
Liman Başkanlığı tarafından da Cumhuriyet Meydanında lokma hayrı akabinde de balık halinde balık ekmek ikramında bulunulacak.
SİNOP’TA KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMALARI
Sinop’ta, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları çerçevesinde protokol tarafından denize çelenk bırakıldı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları Sinop’ta Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine vurgu yapan Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Denizcilik ve Kabotaj Kanunu hakkında bilgiler verdi.
Türkiye’nin denizcilik alanındaki gelişmelerinden bahseden Alpay, “Deniz ticaret filomuzun toplam tonajı her geçen yıl artmakta ve filomuzda yer alan gemiler yenilenmektedir. Uluslararası standartlara ve kurallara uygunluğu sağlanan gemilerimiz beyaz listede ve düşük risk grubunda yer almaktadır. Gemi inşaat sanayide son zamanlarda büyük gelişme sağlanmış, askeri gemiler dâhil olmak üzere her cins ve büyüklükte gemi inşa edebilen tersaneler kurulmuştur. Dış ticaret hacmindeki gelişmelere bağlı olarak limanlarımızda yük miktarı artmış, bu durum liman tesislerimizin kapasitesi ve sayısının artmasına yol açmıştır. Uluslararası deniz ticaretinde ülkemizin daha fazla pay alabilmesi için denize gereken önemin verilmesi ulusal bir zorunluluk olmuştur” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yürütülen ‘Hedef 1 Milyon Amatör Denizci Projesi'ne değinen Alpay, “Başkanlığımızca yapılan amatör denizci eğitim belgesi eğitim ve sınavına bu zamana kadar yaklaşık 8 bin kişi, kısa mesafe tesis belgesi eğitim ve sınavına yaklaşık bin 100 kişi katılmıştır. Sinop halkının deniz sevgisi ve ilgisini arttırmak, deniz araçlarıyla yapılan her türlü faaliyetlerin deniz mevzuat hükümlerine uygun olmasını sağlamak, başkanlığımızdan hizmet alanlarının memnuniyeti öncelikli amacımızdır. Denizlerimizde bağımsızlığın ve egemenliğin tescili olan bu müstesna günü bize kazandıran ulu önder Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.
Ardından tekne ile denize açılan Vali Erol Karaömeroğlu, Belediye Başkanı Barış Ayhan ve diğer protokol üyeleri, Sinop açıklarında deniz şehitlerinin ruhuna dua okuyarak denize çelenk bıraktı. Programın sonunda Sinop Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde açılan denizcilik sergisini ziyaret eden protokol, Tibet Danacı sulu boya resimlerini inceledi.
GÜNEY MARMARA'DA DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI
Yalova'da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi. Yalova Bölge Liman Başkanlığı tarafından hazırlanan tören, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kartal İskelesi'nden hareket eden teknelerle Yürüyen Köşk açıklarına gidildi.
Atatürk ve deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakılması sonrası yapılan flyboard gösterisi ilgiyle izlendi. Gösterinin bitişi ile Setur Marina iskelesine gelen protokol, buradan etkinliklerin yapılacağı meydana geri döndü.
DENİZ HABER AJANSI