Çanakkale Boğazı’nda 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 89’uncu yıl dönümü kutlamaları, çelenk sunumu ve seremoni gösterileriyle renkli anlara sahne oldu.İlk tören Cumhuriyet Meydanı’nda sabah saat 09.00’da düzenlendi. İstiklal Marşı’nın okunması, çelenk sunumu ve yapılan konuşmaların ardından, kent protokolü Alınteri-8 isimli gemiyle Çanakkale Boğazı’na açıldı.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Albay Hasan Tunay, 116. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı Albay Timuçin Alper ile Liman Başkanı Mehmet Bayram, deniz şehitleri adına Çanakkale Boğazı’na çelenk bıraktı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörler ise denizde su gösterisi yaptı. Seremoniye, sahil güvenlik ve deniz polis botu da eşlik etti.
ANTALYA'DA DENİZ ŞEHİTLERİNE SAYGI
Antalya'daki 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlamaları, renkli görüntülere sahne oldu. İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi tarafından düzenlenen program, saat 09.00 sıralarında DTO Antalya Şube Başkanı Hanifi Demirkıran ve Antalya Liman Başkanı Deniz Kaya tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Ardından deniz şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
DENİZE ÇELENK BIRAKILDI
Sonrasında Kaleiçi Yat Limanı'ndan yatla çıkılarak, deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı ve İstiklal Marşı okundu. Burada bir konuşma yapan Antalya Liman Başkanı Deniz Kaya, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı, Türk denizcilerine hayırlı olmasını diledi. Kaya, "Büyük önder Atatürk'ün 'Denizciliği Türkün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız' sözleri doğrultusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şevk ve azimle çalışacağımızı belirtirim" dedi.
Etkinlikler çocuk yurdunda kalan çocukların ve engellilerin yat turuyla gezdirilmesi, yağlı direkten bayrak kapma, deniz dibinden çıpa çıkarma ve yüzme yarışlarıyla devam etti.
İzmit'te muhteşem kutlama
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, deniz ve liman kenti olan İzmit'te de kutlandı. Kutlamalarda Liman Başkanlığı'na ait iki yangın söndürme ve kurtarma römorkörüyle İzmit marinası açığında su gösterisi gerçekleştirildi.
İzmit Kaymakamlığı koordinatörlüğünde Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası Kocaeli İl Temsilciliği'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen kutlamalara, il protokolünden katılım olmadı. Törenlere İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İzmit Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Bulut, Kocaeli Liman Başkanı İlken Tuncer, Kocali Meteoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz ile bazı ilçe daire müdürleri, Liman başkanlığı çalışanları katıldı.
Kültür Tepesi'nde Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başlayan törende konuşan Liman Başkanı İlker Tuncer, 89 yıl önce bugün, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşımasının, kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin ve her türlü deniz ticaretinin bundan böyle, Türk vatandaşları eli ile ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı. Tuncer, yaklaşık 350 yıl süren yabancılara verilen imtiyazların sona erdirildiğini, bu kanunun sadece bağımsızlığımızı ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımızı perçinlemediğini, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olduğunu hatırlattı.
Daha sonra törene katılanlar İzmit Vapur İskelesi'nden Liman Başkanlığı'na ait kurtarma ve yangın döndürme amaçlı römorkorlere bindi. İki römorkör, İzmit marinası açıklarında su gösterisinde bulundu.
ÖTV'SİZ YAKIT DESTEĞİ KONUSU
Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle tören düzenlendi. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, Anıt'a çelenk konuldu. Saygı duruşunda bulunulduğu sırada limandaki gemiler sirenlerini çaldı, İstiklal Marşı'nın söylendiği sırada ise Türk Bayrakları göndere çekildi.
Liman Başkanı Tuncay Çelebi, güne ilişkin yaptığı konuşmada, Kabotaj Bayramı'nın, Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferi olduğunu söyledi. Türkiye'nin, bir deniz ülkesi olması yönünde özverili çalışma yürüttüklerini de belirten Çelebi, "2004 yılında başlatılan ÖTV'siz yakıt uygulaması ile kabotaj taşımacılığının canlanması ve karayolu ağırlıklı yurtdışı taşımacılığın, deniz yoluna kaydırılması sağlanmıştır. Bununla birlikte, geçimini balıkçılık faaliyetleri ile sürdüren tekne sahiplerine de ÖTV'siz yakıt desteği verilmiştir" diye konuştu.
Anıt önündeki törenin ardından limanından Erdemir-III Römorkörü ile denize açılan Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Deniz Şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.
Mersin’deki kutlamalar
Mersin'de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'nda ve açık denizde düzenlenen törenle kutlandı. Törende, Refah Şehitleri Anıtı önünden tekneyle denize açılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı SG Kıdemli Albay Fatih Erhan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Zafer Gül, Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısını denize çelenk attı.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanlığı tarafından düzenlenen törene, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı SG Kıdemli Albay Fatih Erhan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Zafer Gül ile protokol üyeleri katıldı. Mersin Liman Başkanı Zafer Gül'ün, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. İstiklal Marşı'nın okunması sırasında denizdeki gemi ve teknelerden de sirenler çalındı.
Törende günün anlamına ilişkin bir konuşma yapan Mersin Liman Başkanı Gül, Türk denizciliğinin bağımsızlığı ve denizciliğin bugünlere gelmesinde büyük önemi bulunan Kabotaj Kanunu'nun, 89 yıl önce 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdiğini anımsattı. Kabotaj Kanunu ile yabancı devletlerin Türk deniz ticaretindeki hakimiyetlerinin sona erdiğini, Türkiye kıyılarında ve limanlarından her türlü denizcilik faaliyetinin Türk Bayrağı taşıyan gemilerle ve yerli firmalarla yerine getirilmeye başlandığını belirten Gül, Türk denizcilik sektörünün gelişmesi için de önemli bir sürecin başladığını söyledi. Kabotaj Kanunu'nun, denizlere sahip çıkma bilincini aşıladığını ve denizciliğin gelişip büyümesinde önemli rol oynadığını dile getiren Gül, "Köklü geleneği ve büyük bir tarihi geçmişi olan denizciliğimiz,
Kabotaj Kanunu ile ekonomik özgürlüğüne kavuşarak, uluslararası alanda saygınlık kazanmaya başlamıştır. Bu yüzden denizlerimiz 89 yıldır daha mavi ve daha coşkuludur" dedi.
"DENİZE HİZMET ETMEKTEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Türkiye'nin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri almasının herkesin ortak dileği olduğunu vurgulayan Gül, "Denize ve denizciliğe verdiğimiz önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir. Büyük önderimiz Atatürk'ün öngörüsüyle denizciliği geliştirmek ve çok daha iyi noktalara taşımak adına son zamanlarda atılan adımların, dünya standartlarında bir seviyeye getirilerek, dünya denizcilik sektöründeki payımızın daha fazla artırılmasını temenni ediyorum. Ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmetle anıyor, sektörde emeği geçenlerin, denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum. Denize hizmet etmekten asla vazgeçmeyiniz. Vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
ŞEHİTLER ANISINA DENİZE ÇELENK ATILDI
Gül'ün konuşmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören sona erdi. Törene katılanlar daha sonra yürüyerek meydanın karşısındaki Atatürk Parkı'na geçtiler. Protokol üyeleri, Refah Şehitleri Anıtı önünden tekneye binerek denize açılırken, tekneye, deniz polisi, Sahil Güvenlik, MIP ve Deniz Ticaret Odası tekneleri de eşlik etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, SG Kıdemli Albay Erhan ve Liman Başkanı Gül, Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısına denize çelenk atarak sahile döndü.
Denizciliğin gelişmesinde önemli adım
Trabzon'da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, dolayısıyla Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Trabzon Valilik Bahçesi önünde yapılan törene Trabzon Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanı Yarbay Sinan Mamak, Trabzon Liman Başkanı İhsan Gümrükçüoğlu ve Trabzon Limanı İşletmeciliği A.Ş Genel Müdürü Muzaffer Ermiş ve Trabzon Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Mehmet Turgay Tufanoğlu hazır bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Trabzon Liman Başkanı İhsan Gümrükçüoğlu, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Başkan Gümrükçüoğlu, Türk Denizciliğinin gelişmesi için ilk önemli adım olarak kabul edilen Kabotaj Bayramı'nı kutladıklarını belirtti.
Girne ve Gazimağusa’da törenlerle kutlandı
Girne’de saat 09.00’da Atatürk Anıtı’nda yer alan törende, anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.
Törene, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, KTBK Komutanlığı’nı temsilen Merkez Komutanı Piyade Albay Ali Koyuncu, GKK’yı temsilen Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Yarbay Şevket Üntaç Ekim, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, UBP Girne Milletvekili Kutlu Evren, bazı siyasi parti, dernek, okul, kurum kuruluşların temsilcileriyle askeri erkân katıldı.
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Mehmet Kılıç yaptı.Tören, Oğuz Veli Ortaokulu öğrencisi Ayşe Dişçeken’in okuduğu ‘1 Temmuz Denizcilik Bayramı’ adlı şiirin ardından sona erdi.
KILIÇ: “TÜRK KARASULARI VE LİMANLARI ARASINDA DENİZ TAŞIMACILIĞI HAKKI SADECE TÜRK GEMİLERİNE TANINDI”
Deniz Teğmen Mehmet Kılıç yaptığı konuşmada, bugün, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun; deniz hukukunda Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendi kıyı ve limanları arasında yaptığı ticaret ve deniz seferleri olduğunu ifade ederek, bu kanunla Türk karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı yapılması hakkının sadece Türk gemilerine tanındığını kaydetti.
Kabotaj Kanunu ile Türk denizciliğinin ekonomideki yerini aldığını, denizlerin yabancıların elinden kurtarıldığını ifade eden Teğmen Kılıç, zengin ve eşsiz sahil şeridine sahip kıyılarda her türlü deniz ticareti, kılavuzluk, nakliye ve liman hizmetlerinin Türk Bayrağı taşıyan gemi ve Türk vatandaşlarına verildiğini söyledi.
Kıbrıs Barış Harekâtı ile başlayan Kıbrıs Türk denizciliğinin ise geçen 41 yıllık sürede uygulanan ambargo ve tüm engellemelere rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Teğmen Kılıç, ülkedeki deniz ticaret filosunun dışa açılan kapı olduğunu belirtti.
Deniz Teğmen Mehmet Kılıç, KKTC’nin deniz ticareti, taşımacılığı ve bu alanlarda yapacağı liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacağını da sözlerine ekledi.
GAZİMAĞUSA’DAKİ TÖREN
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Gazimağusa’da Zafer Anıtı önünde yer alan tören de saat 09.00’da başladı.Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, Gazimağusa Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı’ndan Deniz Üsteğmen Ayhan Kaymak’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla tamamlandı.
Tatvan'daki törenler
Bitlis’in TatVan ilçesinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında çelenk sunma töreni düzenledi. Sabah saatlerinde Tatvan Kaymakamlığı bahçesinde bulunan Atatürk Anıtına Liman Başkanlığı ve Feribot Müdürlüğü çelenklerinin konulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile son buldu.
Düzenlenen çelenk sunma törenine Tatvan Feribot Müdür Vekili Ersin Darıcı, Tatvan Liman Başkanı Abdurrahman Aki, Tatvan İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Kavaklı, İlçe Milli eğitim Müdürü Abdullah Yüzer, bazı kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve liman başkanlığı ve feribot müdürlüğü personeli katıldı.
Öte yandan bu gün çelenk sunma töreni ile başlayan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri 19:30’da ise ilçede bulunan bir düğün salonunda düzenlenecek olan kutlama programı, iftar yemeği ve şehitler anısına Van Gölü’ne çelenk bırakılmasıyla devam edecek.
Didim’de coşkulu kutlama
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Didim’de düzenlenen törende Atatürk heykeline çelenk konulduBugün saat 09:00’da Didim Kent Meydanındaki çelenk koyma törenine Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Garnizon Komutanı M. Alper Köseoğlu, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Didim İlçe Jandarma Komutanı Tuncay Akgün, Didim İlçe Emniyet Müdürü Özgür Selçuk, Kurum amirleri, turizmciler, Su Sporları işletmecileri, gezi tekneleri kooperatiflerinin yöneticileri ile askeri erkan katıldı.
Çelenk Koyma töreninde Didim Garnizon Komutanı M. Alper Köseoğlu, Güllük Liman Başkanlığı, Didim Su Sporları Derneği, Didim Yat ve Yelken Kulübü Derneği, Didim-Altınkum Gezi Tekneleri Kooperatifi ile Akbük Gezi Tekneleri Kooperatifi çelenk konuldu.
Çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Deniz Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşı okundu.
Sinopta Kabotaj Bayramı
Sinop’ta Denizcilik Bayramı’nın 89. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Sinop’ta, Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nın 89. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Sinop İskele Meydanı’nda düzenlenen törene Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Garnizon Komutanı J. Albay Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdür vekili Yüksel Ate, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Alpay, Liman Başkanı Kazım Alpay, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Törende ilk olarak Liman Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı, daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’nın okundu.
Törende konuşma yapan Liman Başkanı Kazım Alpay, “Herkesin Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nı kutluyorum” diyerek denizciliğin önemine vurgu yaptı. Liman Başkanının konuşmasının ardından protokol için hazırlanmış olan gezi teknesi ile Sinop’un Karakum mevkisine gidilerek deniz şehitleri anısına Karadeniz’e çiçek bırakıldı.
Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlamaları gün içerisinde yapılacak olan çeşitli yarışmalar ve etkinliklerle devam edecek.
Hopa'ta 1 Temmuz Kabotaj Bayramı törenle kutlandı
Belediye Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törene, Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Özbayraktar, Garnizon Komutanı Harun Polat, Sahil Güvenlik Hopa Bot Komutanı Rüstem Altıntaş, Hopa Liman Başkanı Selahattin Erdemir ve şef Turgay Karaşah, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Ülkü, HOPAPORT İnsan Kaynakları Müdürü Turan Kılıç, HOPAPORT Güvenlik Müdürü Hüseyin Yalçın, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Liman Başkanı Selahattin Erdemir, HOPAPORT Güvenlik Müdürü Hüseyin Yalçın ve DTO Temsilcisi Taner Ekmekçi tarafından anıta çelenkler konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törenin ikinci bölümünde Hopa İskelesi'nde Sahil Güvenlik Bot Komutanlığında görevli personel tarafından deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı. Buradaki törene ilçe protokolu ve kurum müdürleri katılırken Hopaport bünyesinde görev yapan Palamar motorları da sirenlerini çalarak saygılarını sundu.
Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında Hopa Limanı'nda bulunan Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı halkın ziyaretine açıldı.
Deniz Haber Ajansı