• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 18 °C

"11 çeşit balıkta ağır metale rastlanmadı

"11 çeşit balıkta ağır metale rastlanmadı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Su ürünlerinde ve balık yetiştirme çiftliklerinden alınan numunelerde ilgili mevzuat doğrultusunda yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır" denildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı basın-yayın organlarında yer alan "11 çeşit balıkta ağır metal bulunduğu" iddiası ile ilgili olarak, "Bugüne kadar Türkiye genelinde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde ve balık yetiştirme çiftliklerinden alınan numunelerde ilgili mevzuat doğrultusunda yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır" açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın su ürünleri ile ilgili olarak yetiştiricilik ve avcılık alanlarında izleme ile piyasa denetimi, ithalat ve ihracat kontrollerine ilişkin çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi. Avcılık yoluyla elde edilen balık ve diğer su ürünlerinde tüm karaya çıkış noktalarında av sezonu içinde iki defa, su ürünleri yetiştiricilik çiftliklerinde ise yıl boyunca düzenli olarak kalıntı izleme programına göre ağır metal analizleri yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bugüne kadar Türkiye genelinde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde ve balık yetiştirme çiftliklerinden alınan numunelerde ilgili mevzuat doğrultusunda yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır" denildi.

Su ürünleri avcılığında insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluk bulunan sahalarda avcılığın yasaklandığı, yetiştiricilikte ise o çiftlikte hasada izin verilmediği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bilimsel olarak deniz kirliliğinden dolayısıyla denizde yakalanan balıkların insan sağlığı için risk oluşturduğundan bahsedilebilmesi için belirlenen istasyonlarda uzun süre, sürekli ölçüm ve numune alımı yoluyla izleme çalışmalarının yürütülmesini gerektirmektedir. Ayrıca, alınan numunelerin geçerli olabilmesi için resmi kontrol görevlilerince numune alma kurallarına uygun olarak alınması ve bu konuda yetkinlikleri onaylanmış laboratuarlarda analizlerinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu haberlere konu edilen numunelerin ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda alındığı ve analizin yetkinliği onaylı bir laboratuvarda yapılıp yapılmadığı belli olmadığı gibi, olumsuz olduğu iddia edilen 11 adet numune ile ülke geneli için bir değerlendirme yapılması bilimsellikten uzaktır. Bakanlığımızca tüm gıda maddelerinde olduğu gibi su ürünleri izleme çalışmaları bundan sonra da aynı şekilde yürütülecek olup, olumsuz bir sonuç alınması durumunda kamuoyuyla paylaşılacaktır."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Prof. Dr. Aydın ŞALCI
22 Ocak 2013 Salı 09:40
Çelişkiler Yumağı.
İdari makamlar tehlike yok diyor, bilimsel çevreler tehlike var diyor. Bu nasıl iş böyle ? Aslında doğrusu, idari makamların akademik kurumları bu tip işlerde danışman olarak kullanmasıdır. Türk deniz araştırmaları vakfı (TÜDAV)bu konuda yetkin bir kurumdur. Vaktiyle Çernobil faciası sonrası Türk çaylarında da radyasyon tehlikesi söz konusu olduğunda, o zamanki Bakan Cahit ARAL televizyonlarda göstere göstere çay içip, bakın ben içiyorum, korkmayın demişti. Ama daha sonra kendisi Kanser hastası oldu. Bu tip işlerde, ucuz kahramanlıkla-
rın yeri yoktur. Bilim ne diyorsa o doğrudur, bunun tartışması olmaz.
78.189.180.121
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim