Tarihi yolculuğa çıkan TCG Gediz yaklaşık 30 bin km seyir yaparak, 2 okyanus, 14 ülke ve 18 limanda 540 şehidi andı. Modern tük savaş gemisinde ki 238 denizci, tarihi görevlerini tamamlayıp Türkiye’ye dönerken bugün Aksaz Deniz Üssü’nde aileleri tarafından karşılanacak. Milliyet, gemiye bulunarak tarihi yolculuğu takip eden tek gazete oldu. Gediz, yaklaşık 40 bin km yol yaparak dünyanın etrafını dolaşmaya yetecek kadar olan mesafeyi kat etti.
Bayan Akie’den Japon halk türküsü
Japon prensinin ziyaretine karşılık II. Abdülhamit’in gönderdiği hediyeleri bıraktıktan sonra 16 Eylül 1890’da batan Ertuğrul fırkateyninin yolculuğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından canlandırıldı. 1 Nisan’da Aksaz Deniz Üssü’nden aileleri tarafından uğurlanan 238 denizciyi taşıyan TCG Gediz Uzakdoğu seyahatine Süveyş Kanalı’nı geçerek başladı. Cibuti, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Malezya, Endonezya, Çin, Güney Kore’de ki limanlara giren gemimiz Türkiye’yi temsil etti. Seyahatin asıl amacı olan Japonya’ya 30 Mayıs’ta varan geminin ilk durağı Şimonoseki oldu. Her kentte olduğu gibi Şimonoseki’de de büyük ilgiyle karşılanan gemimize gelen Japon Başbakanı Şinzo Abe’nin eşi Akie Abe Japonca bir halk türküsünü Deniz Kuvvetleri Orkestrası eşliğinde seslendirdi.
Ertuğrul’un battığı kayalıklarda
Pasifik Okyanusu’nun güçlü fırtınasına yakalan Ertuğrul fırkateyninin parçalandığı Funago-Ra Kayalıkları’na giden gemimizde ki dalgıçlar suyun altına bir anı plaketi bıraktı. 125 yıl önce ki faciadan kurtulan 69 denizcimizi tedavi eden Kushimotoluların torunları yine aynı ilgiyi gösterdi. Japon Altes Prensesi Akiko’da Ertuğrul Şehitliği’ne giderek halkının Türk halkına duyduğu minnet duygusunu dile getirdi.
Tokyo’da mehteranlı yürüyüş
TCG Gediz, Japonya’da ki son durağı olan Tokyo’ya ise 5 Haziran’da vardı. Harbiye Askeri Müzesi mehteran Takımı’nın eşliğinde Tokyo’nun en işlek caddesinde bir yürüyüş yapan denizcilerimiz yine büyük ilgi gördü. Türk ve Japon bayrakları ile donatılan caddede ki konserin ardından gemide verilen resepsiyonda da iki ülke ilişkilerinin gelişmesi sağlandı.
Askeri gemide resim yapan ilk ressam
Kurmay Yarbay Yusuf Kocaman komutasındaki gemide İngiliz ressam Ned Pamphilon’da resim yaptı. Atatürk hayranı ressam Pamphilon’un yaptığı eserlerde ilk kez okyanus ortasında ki bir gemide sergilenerek tarihe geçti.
Hatıra para bastırıldı
Türk Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemilerinden olan TCG Gediz, üstün savaş gücü ve teknolojik donanımının yanı sıra uğradığı limanlarda yaptığı ziyaretlerle de ülkemizi temsil etti. TCG Gediz’in personeli gittiği ülkelerde kimsesiz çocukları ziyaret etti, şehrin ileri gelenleri ile görüşmelere katıldı. Türk bayrağını Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde başarıyla temsil eden TCG Gediz’in tarihi yolculuğu için Türk Deniz Kuvvetleri özel olarak hatıra para bastırdı. Gemimiz Filipinler, Hindistan, Maldivler, Umman, Suudi Arabistan limanlarına uğradıktan sonra ülkemize dönerken Milliyet tarihi yolculuğa katılan tek gazete oldu.
Kaynak: Gökhan Karakaş - Milliyet Gazetesi
Deniz Haber Ajansı