• BIST 9977.94
  • Altın 3094.237
  • Dolar 35.5531
  • Euro 36.5273
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 11 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 5 °C

18 limanın işletme süresi 49 yıla uzatılıyor

18 limanın işletme süresi 49 yıla uzatılıyor
Geçen günlerde Meclis'e getirilen fakat tepkiler üzerine geri çekilen 18 limanın işletme süresinin ihale yapılmadan uzatılmasını sağlayan düzenleme yeniden, torba yasada TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

AKP, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’ne ait 13 liman ile TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait olan 5 limanın işletme hakkını devralan ve aralarında Katarlı QTerminals’in de bulunduğu LİMAK, AKFEN, CİNER Grubu, Albayrak, Çelebi ve Doğuş Grubu’nun 30, 36 ve 39 yıl olan işletme sürelerini yeni bir ihaleye çıkılmadan ya da pazarlık yapılmadan 49 yıla uzatılmasını öngören düzenleme yeniden TBMM’ye getirdi.

Bu sefer stokçulukla ilgili cezaları düzenleyen torba yasa teklifinin içine limanların işletme sürelerine ilişkin düzenlemeler de konuldu. 18 limanın sözleşmeleri yeni ihaleye çıkılmadan 49 yıla kadar uzatılması öngörüldü.

BU SEFER STOKÇULUK TORBASINA SOKULDU

AK Partili milletvekilleri tarafından hazırlanan 8 maddelik Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifte stokçuluğa karşı serbest piyasayı bozucu faaliyetlere ilişkin cezaların artırılması, limanların işletme sürelerinin uzatılmasını içen önemli düzenlemelere yer verildi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait limanların özelleştirme sonucu imzalanmış 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri; başvuru gerçekleştirilmesi ve sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yıla kadar uzatılacak. Yeni sözleşme bedeli ise Sermaye Piyasası Kanunu'na göre değerleme yapmaya yetkili en az 2 kuruluş tarafından tespit edilecek.

Söz konusu düzenleme 13'ü Türkiye Denizcilik İşletmeleri, 5'i de TCDD bünyesindekiler olmak üzere 18 limanı ilgilendiriyor. 1997 ile 2013 yılları arasında özelleştirilmiş bu limanlar arasında Mersin Limanı, İskenderun Limanı, Bandırma Limanı, Derince Limanı, Antalya Limanı, Galataport, Çeşme Limanı, Trabzon Limanı, Tekirdağ Limanı ve Marmaris Limanı da bulunuyor.

'ÜLKENİN GELECEĞİNİ DEĞİL YANDAŞIN GELECEĞİNİ DİKKATE ALDILAR'

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, şirketlerin yatırım yapılması, işletmelerin devamlılığının sağlanması ve verimlilik artışı gibi bahanelerinin ikna edici olmadığını söyledi.

Budak’ın değerlendirmeleri şöyle:

“Pandemiyle ticaret savaşları, liman savaşlarına dönüştü. Limanların kârları ve stratejik önemleri artınca, iktidar buradaki rantı yandaşlara aktarmanın derdine düştü.

Bu limanlardan en erken işletme süresi dolacak olanların sözleşmeleri 2027’ye kadar devam edecek. Seçimin kapıda olduğu bu süreçte yangından mal kaçırır gibi bu sözleşmelerin uzatılmaya çalışması iktidarın, ülkenin geleceğinden ziyade, yandaşların geleceğini dikkate aldığını gösteriyor”

SADECE ÜÇ AYDA TEMEL YAŞAM ÜRÜNLERİNİN FİYATI İKİ KATINA ÇIKTI

Dövizdeki olağandışı artışla beraber vatandaşların temel gıda ürünlerine ulaşımı daha da zorlaştı. Ağustos 2021'den bugüne neredeyse her ürüne yüzde 100'den fazla zam gelirken yaşanan krizin çözümüne dair hükümet kanadından henüz somut adımlar atılmadı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim