Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Daelim, Limak, SK&EC ve Yapı Merkezi ortaklığı tarafından yürütülmekte olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde yine tarihi bir gün yaşandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla 18 Mart’ta 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kulelerinin temellere bağlantısını sağlayacak olan ikisi 23’er metre diğer iki tanesi ise 26 metre yüksekliğe ve 18 metre çapa sahip 4 adet dev çelik şaftın gelişi tamamlanmış ve montajı gerçekleştirilmişti.
9 Mayıs 2019 tarihinde ise Avrupa kule keson temeli Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında deniz tabanındaki yerine batırılmıştı. Bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan’ın bizzat kendi başlattığı operasyonla Asya yakası kule keson temeli de deniz tabanındaki yerine oturtuldu.
Asya yakası kule temeli -45 m, Avrupa yakası kule temeli -37m derinliğe oturuyor. Bu aşamadan sonra köprü kuleleri temellerin üzerinde hızla yükselmeye başlayacak.
Operasyon esnasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan ile birlikte Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ÇOK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve SK E&C temsilcisi Seung Soo Lee ve ÇOK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Daelim temsilcisi Young Jin Woo bulundular.
1915 ÇANAKKALE BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI OLACAK
ÇOK A.Ş. Yönetim Kurulu adına Ebru Özdemir, “Bilindiği üzere, dünyanın en uzun açıklıklı asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü Projesinde önemli aşamaları bir bir tamamlarken, finansmanın temini sürecinde de ‘referans’ olarak nitelendirebileceğimiz bir başarıya imza attık. Projemize, yüzde 70’i yurtdışı kaynaklı olmak üzere toplam 2.2 milyar Avro kredi sağlandı. İki yabancı ortağımızla birlikte Projeye 900 milyon Avro’dan fazla sermaye yatırımı sağlayacağız" dedi.
1915 Çanakkale Projesi’nin şimdiden PFI Reuters, Bonds&Loans, IJ Global, IFN, EMEA Finance, Proximo gibi dünyanın saygın kurumlarının verdiği 11 ayrı ödüle layık görüldüğünü belirten Özdemir, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, değerli Bakanımızın rehberliğinde dünya için bir mühendislik harikası örneği olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nü mükemmel şekilde tamamlayacağız" dedi
SADECE TÜRKİYE’NİN DEĞİL, DÜNYANIN DA SİMGE YAPILARINDAN BİRİ OLACAK
1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altıncı kez birleştirilmiş olacak. Çanakkale Boğazı’nı geçmek için bayram ve tatil dönemlerinde saatlerce sürebilen feribot bekleme süreleri ve yaklaşık bir saat süren seyahat süresi, 6 dakikaya inmiş olacak.
Sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda dünyanın da simge yapılardan biri olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, en yüksek mühendislik ve estetik tasarım standartlarına sahip olacak. Tamamlandığında 2023 metre ana açıklığı ile dünyanın en büyük açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanını alacak. Köprünün ayakları arasındaki 2023 metre ana açıklığı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yılı’nı sembolize edecek.
Deniz seviyesinden itibaren 318 metre kule yüksekliği ise Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasındaki en önemli tarihlerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni sembolize edecek.
1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün toplam uzunluğu 2.023 metre ana açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ve 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber 4.608 metre olacak.
Köprünün kule temelleri Asya yakasında -45 metre derinliğe, Avrupa yakasında -37 metreye iniyor.
Kule temellerinin bulunacağı bölgede yapılan zemin güçlendirme çalışmaları kapsamında Asya kule temelinde 165 adet ve Avrupa kule temelinde 203 adet 2,5 metre çapında çelik kazık çakıldı.
Köprünün tasarımı Danimarkalı tasarım devi COWI tarafından gerçekleştiriliyor.Tasarımın bağımsız denetçiliği ise ARUP & AAS-JAKOBSEN tarafından yürütülüyor.
DENİZ HABER AJANSI