TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi başladı.
Kongrede açılış konuşmasını yapan Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı, ‘Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi’nin önemine değindi.
Bostancı, "Denizcilik endüstrisinde, önemli adımlara imza attık. Uluslararası çalışmalarımız devam ediyor. Sektörümüzün gelişmesi için; elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Hedefimiz, çalışmalarımızı her anlamda uluslararası boyutlara taşımak. Dünyamız, denizcilik sektörünün çevre duyarlılığı konusunda ciddi uygulamalara geçiyor ve bu durum sektör paydaşlarını etkisi altına alıyor. Pandemi süreci, bize şunu gösterdi; durağan hâle gelen dünyada, deniz taşımacılığı olmadan hiçbir şey yürümez. Günümüz dünyasında, dijitalleşmenin de çok iyi boyutlara gelmesiyle, buna uyum sağlamanın gerekliliği her geçen gün daha da ön plana çıkıyor. Bizlerin de bireysel olarak, sorumluluk almamız gerekiyor. Bu konulara, önceden dikkat edilmiyordu. Şu an da ise; tek hedef çevreye duyarlı bir topluluk. Yeşil ve Akıllı Deniz Endüstrisi başlığında oluşturulmuş bu kongrenin, çözüm önerilerine destek vereceğini düşünüyoruz. Bizlere bu kongre sürecinde, destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
KARBON NÖTR VURGUSU
2. Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi'nde bir konuşma yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, karbon nötr hedefinin önemine vurgu yaptı.
İklim tehdidinin getirdiği sorunlara vurgu yapan Başaran Bayraktar, "Günümüzde teknoloji akıl almaz bir hızla gelişiyor. Her gün farklı bir yeniliğe uyanıyoruz. Denizcilik sektöründe, teknolojik adımlara uyum sağlayarak çevre güvenliğine katkı sağlayacak adımlar atılmalı. Karbon nötr denizcilik sektörü hedefi için, alternatif yakıt gemi uygulamaları büyük önem taşıyor. Armatörler, uyum sağlamaya yönelik olarak hangi tedbirlerin hangi gemilere uyumlu olacağını görmek istiyorlar. İnsan faktörünü büyük ölçüde en aza indirecek gemiler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Ülkemiz tersanelerinde, gemi inşa sektöründe bu başlıktaki başarılı gemilere imza atmasını gururla izliyoruz. LNG yakıt kullanılan gemileri, ihraç edecek duruma gelmiş olmamız gurur verici. Sektörümüzün bütün bileşenlerine, bu doğrultuda büyük görevler düşüyor. Bu sistemlerin mevcut gemilere entegre edilmesi yeni gemi inşaları hedefleniyor. Bu doğrultuda çözümlerin konuşulacağı bu kongrenin sektörün gelişimine katkısını diliyor, başarılı bir kongre diliyorum” ifadelerini kullandı.
TEKNOLOJİYE YAKIN TAKİP
2. Uluslararası Gemi ve Deniz Teknolojisi Kongresi’nde konuşan İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, yeni teknolojilerin takibi için finansman ihtiyacının gerekliliğine vurgu yaptı.
Salih Zeki Çakır, deniz teknolojilerine dair tüm konuları yakından takip ettiğini dile getirerek şunları kaydetti:
"Fiilen bir girişimci olarak, bu gelişmeleri yakından takip etmek zorundayız. Şahsım adına; bu tür kongrelere katılım sağlayarak destek vermeye çalışıyorum. Önümüzdeki süreçte, Türk ve Dünya denizciliği için, yeni teknolojilere bağlı olarak fırsat ve tehditler söz konusu. Sektör paydaşları olarak, bu fırsat ve tehditlerin ne olduğunu iyi analiz ederek çizgimizi bu doğrultuda belirlemeliyiz. Akıllı gemiler, akıllı tersaneler, akıllı limanlar… Günümüzün getirdiği yenilikler doğrultusunda bu başlıklar bizi eskisi kadar şaşırtmıyor. Elbette, yeşil gemi ve çevrenin korunması çok önemli konular. Ancak, bu işin bir de bütçe tarafı var. Yani, ciddi maliyetler getirecek hususlar söz konusu. Bazı soru işaretlerimiz var. Türk denizcilik sektörü, bu durumu ne derecede başaracak? Yeşil ve akıllı denizcilik endüstrisini, uygulamaya gelince kim hangi ölçüde adapte olabilecek ve maliyeti karşılayabilecek? Bunu yaşayıp göreceğiz. Şunu biliyoruz ki, süreci bize zaman gösterecek. Şu an sadece kendi açımızdan merak içerisindeyiz. Bu bağlamda, düzenlenmiş olan bu kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum."
DENİZ HABER AJANSI