• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 9 °C

2015 yılında, Türk denizcilik sektörüne damga vuran 30 isim belirlendi

2015 yılında, Türk denizcilik sektörüne damga vuran 30 isim belirlendi
Deniz Haber Ajansı'nın yıllık haber analiz raporları ve resmi haber sitesinde yapılan oylama sonucunda, okuyucuların tercihleri neticesinde 2015 yılına damga vuran isimler 6 kategoride belirlendi.

2015 yılında Türk denizcilik sektörüne damga vuran ilk 30 isim, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu belirlendi.

Deniz Haber Ajansı'nın yıllık haber analiz raporları ve resmi haber sitesinde yapılan oylama sonucunda, okuyucuların tercihleri neticesinde 2015 yılına damga vuran isimler 6 kategoride belirlendi.

Her bir IP'nin aynı anda birden fazla adaya oy verilebilen çoklu oy sistemi kullanılarak yapılan ve 43 bin 29 farklı IP üzerinden 192 bin 763 oyun kullanıldığı seçim sonucunda, Sivil Toplum Örgütü sıralamasında Türkiye Gemi İnşa Sanayileri Derneği Başkanı Murat Kıran, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ilk 3 isim olarak öne çıkarken,  siyasi isimler arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, 2015 yılında Türk denizcilik sektörüne damga vuranlar listesinde yer aldı.

Türk denizcilik sektöründe yatırımları öne çıkan ve iş dünyasında önemli yeri olan isimler  sıralamasında Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Beşiktaş Group CEO'su Refik Yavuz Kalkavan, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Yılport Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım ve Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer yer aldı. Ayrıca denizcilerin güç birliği ile kurulan DATİ Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran ve YASA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sabancı da listede öne çıkan isimler arasında yerini aldı.

Türk denizcilik sektöründe siyasi erkin desteği ile önemli işlevleri yerine getiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Kaptan Dr. Özkan Poyraz 30 kişilik genel listeye 4. sıradan girerken, tek kadın isim olarak TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Sinem Serhan Dedetaş listede kendine yer buldu.

Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu 30. kişilik listeye;  Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı Salih Zeki Çakır, TOBB Başkan Vekili Halim Mete, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 yılının denizcilik sektörüne damga vuran 30 kişilik isim listesine giremedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

sivil_toplum_liste_buyuk.jpg

1 - MURAT KIRAN - TÜRKİYE GEMİ İNŞA SANAYİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanlığı'na seçilmesi ile birlikte, GİSBİR'in kurumsal kimliğinin tanınırlığı konusunda önemli işlevleri yerine getirdi. Global krizin etkisi ile Türk tersanelerinin sipariş alamaması ve istihdamın düşmesi ile birlikte yeni arayışlara yönelen GİSBİR Yönetimi, tersanelerin gemi tamir-bakımına yönelmesini sağladı.

Bakanlıklar ile sektör arasındaki iletişimi güçlendirecek çalışmalar imza atan Murat Kıran Başkanlığı'ndaki GİSBİR Yönetimi, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nin etkisini güçlendirecek projeleri hayata geçirdi. Yurtdışı fuarlarda GİSBİR'in tanıtımına katkı sağladı. Dünya denizcilik sektörden önemli isimleri Türkiye'ye davet ederek, Türk gemi inşa sanayinin bilinirliğini artırdı.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 18 bin 13 oy alarak, Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde ve Genel Listede ipi göğüsledi.

2 - ADEM ŞİMŞEK - GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI

Gemi sökümü konusunda Türk ekonomisine önemli katkı sağlayan, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Birliği, geçmiş dönemlerde yüzde 40 kapasite ile çalışırken, Adem Şimşek yönetiminde, kapasiteyi yüzde 70'lerin üzerine çıkardı.

Dünya denizcilik sektöründe önemli yer tutan gemi sökümünde, adından sıkça söz ettiren Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri, Merkezi Hollanda'da bulunan Uluslararası Gemi Geri Dönüşüm Birliği Başkanlığını üslendi.

Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Birliği Başkanlığı'nın yanında iki dönemdir Uluslararası Gemi Geri Dönüşüm Birliği (International Ship Recycling Association - ISRA) Başkanlığı'na seçilen Adem Şimşek, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 13 bin 994 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 2'nci, Genel Listede ise 3. sırada yer aldı.

3 - METİN KALKAVAN - İMEAK DENİZ TİCARET ODASI BAŞKANI

Türk denizcilik sektörünün çatısı konumunda bulunan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanlığı'nı 3 dönemdir yürüten Metin Kalkavan, geçmiş dönemlerde kalan kronikleşmiş yapıyı kırarak, İMEAK Deniz Ticaret Odası'na yeni ufuklar kazandırdı. Sektörde güç birliği oluşturarak, yeni yatırımların önünü açan Kalkavan, Türkiye'nin ilk denizcilik sektörüne yönelik ihtisas üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi'nin kuruluşuna öncülük etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanlığı'nın yanında TURKON Holding İcra Kurulu Başkanlığını da yapan Metin Kalkavan, Holding iştiraki olan Sedef Gemi Tersanesi kanalıyla Türk Savunma Sanayinin en önemli projesi olan Çok Amaçlı Havuzlu Çıkarma Gemisi (Landing Platform Dock - LPD)  ihalesini aldı. Kalkavan, bu projenin revize çalışmaları sonucu, projenin Çok Amaçlı Havuzlu Helikopter Gemisi'ne (Landing Helicopter Dock - LHD) dönüştürülmesini sağlayarak bir ilki gerçekleştirdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 12 bin 54 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 3'ncü Genel Listede ise 5. sırada yer aldı.

4 - ZİYA GÖKALP - İMEAK GEMİ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI

Türk gemi yan sanayi sektöründe önemli işlevi üslenen İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla Türkiye'nin ilk Gemi İhtisas OSB'si olan, Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (GİOSB) kuruluşuna imza attı. GİOSB Yatırımının ne kadar da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bürokrasisi tarafından akamete uğratılsa da İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği'nin azimli duruşu sayesinde çalışmaların devam etmesi sağlanıyor.

Ziya Gökalp Başkanlığı'nda bir çok ilke imza atan İMEAK GESAD, kısa adı SEA EUROPA olan Avrupa Gemi İnşa ve Deniz Ekipmanları Örgütü  (SEA EUROPA - The European Ships and Maritime Equipment Association) Yönetim Kurulu Üyeliğinde aktif görev yapıyor.

İMEAK Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 7 bin 958 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 4'ncü, Genel Listede ise 9. sırada kendine yer buldu.

5 - AHMET BEDRİ İNCE - TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ BAŞKANI

Türk denizcilik sektörünün duayen ismi merhum Şadan Kalkavan'ın aramızdan ayrılmasından sonra Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirilen Ahmet Bedri İnce, sektörde AĞABEYLİK misyonunu elinde tutan isim olarak öne çıktı. Armatörler arasında diyalogun sağlanması amacıyla, Tüm gemi işletmecilerine Türk Armatörler Birliği'nin kapısını açarak, üye sayısının yükselmesini sağladı.

Birliğin kurumsal kimliğini ve tanınırlığını artıracak çalışmalar imza atan Ahmet Bedri İnce Başkanlığı'ndaki Türk Armatörler Birliği Yönetimi, yapısal değişiklilere yönelerek, sektöre pozitif katkı sağladı.

Diğer taraftan Ahmet Bedri İnce'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı İnce Denizcilik Şirketi'nin filosunda 800 bin DWT taşıma kapasitesine sahip, yaş ortalaması 6,5 olan 14 adet kuruyük gemisi bulunuyor. Ayrıca 2016 ve 2017'de teslim alacağı gemiler ile yaş ortalamasını 5'in altına düşürecek olan İnce Denizcilik, taşıma kapasitesi ise 1 milyon DWT'un üzerine çıkarmayı planlıyor.

Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bedri İnce, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 4 bin 992 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 5'nci, Genel Listede ise 14. sırada yer aldı.

6 - ALİ DENİZ ERAYDIN - GEMİ YAKIT İKMALCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI

Türk Boğazları ve Türk karasularında sefer yapan gemilere akaryakıt tedariki yapan Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Üyeleri, 1 milyar  500 milyon dolarlık yakıt ihracat rakamı ile Türk ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Türk Boğazları'ndan geçen 50 bin gemiden, 15 binine yakıt sağlayan Ali Deniz Eraydın Başkanlığı'ndaki Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği, ilk 3 yıl içerinde Türk Boğazları'ndan geçen yaklaşık 35 bin gemiye yakıt ikmali sağlamayı planlarken, Türk ekonomisine de yıllık 4 milyar 500 milyon dolarlık ihracat kalemi oluşturmayı hedefliyor.

Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Başkanlığı'nın yanı sıra CYE Petrol Şirketi'nin de Genel Müdürlüğü'nü de üslenen Ali Deniz Eraydın, yakıt ikmali yapan ve dünyada 9 tankerde yer alan Emerson Coriolis Mass Flow Meter Teknolojisini, CYE Petrol Şirketinin mülkiyetinde bulunan 2 adet yakıt ikmal tankerinde kullanan tek Türk şirketi olarak öne çıkıyor.

Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Başkanı Ali Deniz Eraydın, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 3 bin 995 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 6'nci, Genel Listede ise 16. sırada kendine yer buldu.

7 - RECEP DÜZGİT - VAPUR DONATANLARI VE ACENTELERİ DERNEĞİ BAŞKANI

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği, 6 Kasım 1902 tarihinde Chambre Maritime des Compagnies de Navigation Etrangeres a Costantonople ( İstanbul Yabancı Gemi Şirketleri Deniz Ticaret Odası) adı ile İstanbul'da yaşayan, gemi taşımacılığında isim yapmış, düzenli sefer yapan filolara sahip yabancı denizcilik şirketleri tarafından kurulmuş, 113 yıllık geçmişi olan Türkiye'nin en eski sivil toplum örgütü olarak öne çıkıyor.

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığını, sektörün duayen ismi Ruhi Duman'dan devralan Recep Düzgit, 113 yıllık geçmişi olan derneğin etkisini devlet kurumlarında yükseltmek amacıyla önemli çalışmalar imza attı. Özellikle Türk Boğazları'nda büyük sıkıntı yaşayan acentelerin İDARE nezdinde çözüm odaklı projeler geliştirdi. Gemi Acenteliği Yönetmeliği'nin hukuki alt yapısını oluşturulmasına katkıda bulunarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Gemi Acenteliği Yönetmeliği'nin yayınlanmasını sağladı.

Diğer taraftan Düzgit Şirketler Grubu'nun İcra Kurulu Başkanlığı'nı da yapan Recep Düzgit, şirketinin gemi inşa, gemi acenteliği, ve tanker işletmeciliğinin de içinde bulunduğu geniş bir yelpazede ticari faaliyetlerinin büyümesine katkı sağlıyor.

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 3 bin 921 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 7'nci, Genel Listede ise 17. sırada yer aldı.

8 - BEKİR İNANÇ KENDİROĞLU -  İMEAK DTO ANTALYA ŞUBE BAŞKANI

2013 yılında yapılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Genel Merkezi'ne muhalif olarak aday olan ve Mayıs-2013'de İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı seçilen, Bekir İnanç Kendiroğlu, İMEAK DTO Antalya Bölgesi üyelerinin sorunlarına çözmede büyük başarı sağladı. Özellikle deniz turizminin gelişmesi, Oda'nın sosyal projelerde aktif  olmasını sağlayan İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu, Türkiye'nin ilk sualtı deniz müzesini hayata geçirdi.

Engellileri deniz ile buluşturan "Hayata Yelken Aç" Sosyal Projesi ile Türkiye'nin ilk Paralimpik Yelkenlisine katkı sağlayan Bekir İnanç Kendiroğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Deniz Turizmi Çalışma Grubu Dönem Başkanlığı ve Deniz Temiz Derneği (TURMEPA)  Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği yapıyor.

2008 yılında kurduğu Vardakosta Denizcilik Şirketi'ni; deniz inşaatı ve derin deniz deşarjı konusunda bir marka olmasını sağlayan Bekir İnanç Kendiroğlu, Deniz Tarama, Gemi Kesimi, Batık Çıkarma, Sahil Düzenleme ve Deniz Yapılarını Güçlendirme iş kollarında hizmet veriyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 3 bin 596 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 8'nci, Genel Listede ise 19. sırada yer aldı.

9 - ABBAS KOLÇALAR - SU ALTI LİMAN İNŞAATI KOOPERATİFİ DERNEĞİ BAŞKANI

Kısa adı SULİM KOOP olan Sualtı Liman İnşaatı Kooperatifi Derneği, yıllık 1 milyar dolarlık iş hacmiyle, Türk denizcilik sektörünün önemli Sivil Toplum Örgütlerinde biri olarak öne çıkıyor.  2 bine yakın kişiye istihdam sağlayan ve taşeronlar kanalıyla bu istihdamı iki katına çıkaran Su Altı Liman İnşaatı sektörü Türkiye kıyılarında yapılan kıyı tesislerinin hayata geçirilmesini sağlıyor. Sektörün örgütü olan SULİM KOOP üyesi 15 şirketin deniz aracı sayısı ise 145 olarak kayıtlarda yer alıyor.

SULİM Üyesi şirketlerin geliştirdiği araçlar sayesinde bir çok deniz inşaatı projesinin tamamlanması sağlanıyor. İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü ayaklarının eksi 50 metrede kazılarak oturtulması Sualtı Liman İnşaatı Kooperatifi Derneği üyeleri tarafından yapıldı.

Diğer taraftan Üçel Denizcilik Şirketi'nin de sahibi olan Sualtı Liman İnşaatı Kooperatifi Derneği Başkanı Abbas Kolçalar, VIAPORT Marina, Anadolu Port Limanı gibi önemli projelerin hayata geçirilmesini sağladı.

Liman İnşaatı Kooperatifi Derneği Başkanı Abbas Kolçalar, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 3 bin 3 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 9'nci, Genel Listede ise 21. sırada kendine yer buldu.

10 - YUSUF ÖZTÜRK -  İMEAK DTO İZMİR ŞUBE BAŞKANI

Ege Bölgesinde Kuzey'de Ayvalık, Güney'de Didim sınırları kapsayan geniş bir alanda faaliyet gösteren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanlığı görevine 2013 yılında yapılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Genel Kurulu'nda seçilen Yusuf Öztürk, göreve geldiği gündem itibaren Oda'nın kurumsal yapısının geliştirilmesi ve Ege Bölgesi'nde etkisinin artırılmasını sağladı.

Denizcilik sektörünün Ege Bölgesinde ön planda yer almasını sağlayacak projeleri hayata geçiren Yusuf Öztürk, İzmir'i denizci kenti yapmak amacıyla uluslararası fuarlarda tanıtımına katkıda bulundu. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanlığı ile birlikte Martı Link Konteyner Hizmetleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da üslenen Yusuf Öztürk, COSCO, Admiral ve SCI Şirketlerine, acentelik hizmetleri veriyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 2 bin 662 oy alarak Sivil Toplum Örgütleri kategorisinde 10'ncu, Genel Listede ise 25. sırada yer aldı.

SİYASİ KİŞİLİK

siyasi_kisilik.jpg

1 - BİNALİ YILDIRIM - ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI

22. Dönem İstanbul, 23. Dönem Erzincan, 24. Dönem ve 26. Dönem AKP İzmir Milletvekili olarak TBMM'ye giren Binali Yıldırım, Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 58., 59. ve 60. Cumhuriyet Hükümetlerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 64. Dönem Cumhuriyet Hükümeti'nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine yeniden getirildi.

Cumhuriyet tarihinin en uzun süre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevinde bulunan Binali Yıldırım, denizcilik ve ulaştırma sektöründe devrim niteliğinde bir çok projeyi hayata geçirdi. AKP Hükümetlerinin vitrin projelerinde imzası bulunan Binali Yıldırım, İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunudur.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 17 bin 993 oy alarak Siyasi Kişilik kategorisinde ipi göğüslerken, Genel Listede ise 2. sırada yer aldı.

2 - İSMET YILMAZ - MİLLİ SAVUNMA BAKANI

24., 25. ve 26. Dönem AKP Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye giren İsmet Yılmaz, Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan Cumhuriyet Hükümetlerinde Ulaştırma Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı görevine getirilirken, 1 Temmuz - 1 Kasım 2015 tarihleri arasında da TBMM Başkanlığı yaptı.

Binali Yıldırım'ın 58. Cumhuriyet Hükümeti'nde Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığı dönemde Denizcilik Müsteşarlığı koltuğunda bulunan İsmet Yılmaz, 27 yıldır Avrupa ülkelerinde Liman Devleti Performansını ölçen Paris Memorandumu'nda Kara Liste'de bulunan Türk Bayraklı gemilerin Beyaz Liste'ye çıkışını sağlayan sürecin başlamasını sağladı.

Denizcilik Müsteşarlığı yaptığı dönemde Türk denizcilik sektöründe iz bırakan projelere imza atan İsmet Yılmaz, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı koltuğunda da deniz turizminin öne açan hamleleri hayata geçirdi.

Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 64. Cumhuriyet Hükümeti'nde Milli Savunma Bakanlığı görevine yeniden getirilen İsmet Yılmaz, İTÜ Denizcilik Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunudur.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 5 bin 35 oy alarak Siyasi Kişilik kategorisinde 2'nci, Genel Listede ise 13. sırada yer aldı.

3 - LÜTFİ ELVAN - BAŞBAKAN YARDIMCISI

23. ve 24. Dönem Karaman, 25. Dönem Antalya ve 26. Dönem AKP Mersin Milletvekili olarak TBMM'ye giren Lütfi Elvan, 25 Aralık 2013 - 6 Mart 2015 tarihlerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevinde bulundu.

Lütfi Elvan'ın 14 aylık Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde, koster filosunun yenilenmesi projesini başlatırken, GSK Uzmanlarının hak mahrumiyetine uğramasını ortadan kaldırdı. Ayrıca Türk deniz ticaret filosunun taşıma envanterinin çıkarılmasını sağladı.

Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 64. Cumhuriyet Hükümeti'nde Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Lütfi Elvan, İTÜ Maden Fakültesi Mezunudur.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 4 bin 841 oy alarak Siyasi Kişilik kategorisinde 3'nci, Genel Listede ise 15. sırada yer aldı.

4 - DURMUŞ ALİ TORLAK - MHP 23. DÖNEM MİLLETVEKİLİ

23. Dönem MHP İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye giren Durmuş Ali Torlak, Denizcilik, turizm ve inşaat alanlarını kapsayan Torlak Şirketler Grubunu kurdu.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim ve Denetim Kurullarında görevlerini üslenen Durmuş Ali Torlak, halen birçok sivil toplum örgütünde kurucu üyeliği devam etmektedir. ABD merkezli Newport Uluslararası İlişkiler Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Torlak, gemi inşa sanayicisi olarak iş dünyasında faaliyetlerine devam etmektedir.

23. Dönem MHP İstanbul Milletvekili ve sanayici Durmuş Ali Torlak, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 3 bin 808 oy alarak Siyasi Kişilik kategorisinde 4'nci, Genel Listede ise 18. sırada yer aldı.

5 - HASAN KEMAL YARDIMCI - AKP 23. DÖNEM MİLLETVEKİLİ

23. Dönem AKP İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye giren Hasan Kemal Yardımcı, Mili Savunma Komisyonu Başkanlığı yaptı.

Gemi İnşa Sanayi ve Gemi İşletmeciliği şirketlerinin de içinde bulunduğu Yardımcılar Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Türk Armatörler Birliği ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu üyeliklerinde de bulunan Hasan Kemal Yardımcı, bir çok Sivil toplum örgütü ve spor kulüplerinde kongre üyesidir. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Vatan Mühendislik Yüksekokulu mezunu olan Hasan Kemal yardımcı, halen Milli Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

23. Dönem AKP İstanbul Milletvekili ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı; Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 2 bin 709 oy alarak Siyasi Kişilik kategorisinde 5'nci, Genel Listede ise 24. sırada yer aldı.

YATIRIMCI - İŞADAMI

isadami_buyuk.jpg

1 - MEHMET KUTMAN - GLOBAL YATIRIM HOLDİNG

Global Yatırım Holding ve Global Liman İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Kutman, denizcilik sektörüne yaptığı yatırımlar ile göz dolduruyor. Özellikle dünyanın en büyük kruvaziyer ve ticari liman işletmeciliği dalında küresel bir oyuncu olan Global Yatırım Holding, liman altyapısı sektöründe, 2004 yılında kurulan iştiraki Global Liman İşletmeleri kanalıyla yat limanlarını ve denizcilikle ilgili diğer tesisleri geliştirip işletiyor. Şirket'in bu alandaki faaliyetleri öncelikle konteyner, dökme yük ve genel kargo elleçleme olmak üzere ticari liman işletmeciliğini; aynı zamanda, kruvaziyer hatları, feribot, yat ve mega yatlara hizmet sunan kruvaziyer operasyonlarını içeriyor.

 Global Yatırım Holding'in liman yatırımları Ege Ports – Kuşadası Limanı'nda %72,5, Bodrum Yolcu Limanı'nda %60, Port Akdeniz-Antalya Limanı'nda %100, Karadağ Bar Limanı'nda %62,1, Lizbon Kruvaziyer Limanı'nda %46 ve Barselona Limanı'nı işleten Creuers del Port de Barcelona'da %62 oranında sahip olduğu hisseleri kapsıyor. Creuers del Port de Barcelona aynı zamanda Malaga Yolcu Limanı'nda çoğunluk, Singapur Yolcu Limanı'nda ise azınlık hisselerine sahip.

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman; Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 9 bin 709 oy alarak Yatırımcı-İşadamı kategorisinde ipi göğüslerken, Genel Listede ise 6. sırada yer aldı.

2 - REFİK YAVUZ KALKAVAN - BEŞİKTAŞ GROUP

Yönetim Kurulu Başkanlığını İhsan Kalkavan'ın yaptığı Beşiktaş Group, Türk denizcilik sektöründe gemi armatörlüğü, gemi işletmeciliği, gemi inşa ve gemi tamir-bakım işkolunda hizmet üretiyor. Beşiktaş Group'un, başta finans ve turizm olmak üzere diğer sektörlerde de yatırımları olmasına rağmen, ağırlıklı olarak denizcilik sektöründe varlığını sürdürüyor.

Şirketin yükünü omzunda taşıyan ve Beşiktaş Group İcra Kurulu Başkanlığı görevini de başarıyla yürüten Refik Yavuz Kalkavan, genç yaşına rağmen aldığı sorumluluğun bilinciyle, Beşiktaş Denizcilik ve Beşiktaş Tersanesi'nin dünya denizcilik sektöründe tanınırlığını artırmak amacıyla önemli projeleri hayata geçiriyor.

Gemi tamir ve bakımı konusunda bölgenin en önemli tersaneleri arasına giren Beşiktaş Tersanesi,  hali hazırda 3 panamax tipi yüzer havuzun yanında, 2007 yılında Güney Kore STX Jinhae Tersanesi'nde inşa edilen, 386 metre boyundaki yüzer havuzu satın alarak, Akdeniz Çanağının en büyük yüzer havuzuna sahip oldu.

Beşiktaş Group İcra Kurulu Başkanı Refik Yavuz Kalkavan, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 9 bin 1 oy alarak Yatırımcı-İşadamı kategorisinde 2'nci, Genel Listede ise 7. sırada yer aldı.

3 - LUCIEN ARKAS - ARKAS HOLDİNG

Dedesi Gabriel Jean-Baptiste Arcas ve Babası Lucien Gabriel Arcas'tan aldığı ARKAS bayrağını, dünya denizcilik sektöründe önemli bir yere getiren Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, bugün 100 bin TEU'ya yaklaşan taşıma kapasitesine sahip kontrol ettiği 44 adet konteyner ve 6 adet petrol tankeri olan filosu ile Arkas Denizcilik Şirketini dünya konteyner hat operatörleri sıralamasında ilk 25 hat operatör arasına soktu.

1996 yılında satın aldığı VIVIEN A ve WANDA A isimli 581 TEU taşıma kapasitesine sahip konteyner gemileriyle armatörlük macerasına adım atan Lucien Arkas, bugün başta denizcilik olmak üzere, bir çok sektörde faaliyette bulunan 61 şirketi bulunuyor.

Özellikle 2015 yılı içinde 150 milyon dolarlık yatırımla satın aldığı ikinci el konteyner gemileri ile adından söz ettiren Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 8 bin 18 oy alarak Yatırımcı-İşadamı kategorisinde 3'nci, Genel Listede ise 8. sırada yer aldı.

4 - ROBERT YÜKSEL YILDIRIM - YILPORT HOLDİNG

Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım, Yılport Holding'i küresel bir oyuncu haline getirmek için çatı şirketi Yıldırım Holding adına başarılı alımları gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük 3. hat operatörü olan CMA-CGM'in yüzde 20 hissesini 500 milyon dolara satın alarak dikkatleri üzerine çeken Yıldırım Holding, geçen senede yüzde 4 hisse daha satın alımı ile CMA CGM'deki hisselerini yüzde 24'e çıkardı.

Diğer taraftan Robert Yüksel Yıldırım'ın öncülüğünde, bugün 7 ülkede 17 liman işleten Yılport Holding, 3'ü Türkiye'de 7'si Portekiz'de, 2'si, İspanya'da, 2'si İsveç'te, 1'i Peru'da 1'i ise Malta'da olmak üzere 17 limanında operasyon yürütüyor.

Özellikle bölgenin pazar lideri Portekiz Liman Yönetim Şirketi TERTIR'ı 335 milyon Euro'ya yüzde 100 hissesini satın alarak 10 adet limanı bünyesine katan Yılport Holding, bu alım sayesinde Amerika kıtasına açılma stratejisinin ilk adımını attı.

Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 7 bin 616 oy alarak Yatırımcı-İşadamı kategorisinde 4'üncü, Genel Listede ise 10. sırada yer aldı.

5 - AHMET SOYUER - ASYAPORT

Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, dünyanın en büyük ikinci konteyner hat operatörü Mediterranean Shipping Company'in (MSC) liman yatırımları yapan iştiraki Global Terminal Limited (GTL) ile Soyuer ailesinin ortaklığı ile Türkiye'nin en büyük liman yatırımı Asyaport'un kurulmasını sağladı.

2 milyon 500 bin TEU elleçleme kapasitesine sahip ve 400 milyon dolar yatırımla inşa edilen Asyaport, bu özelliğiyle Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ilk beş limanı arasına girdi. 8 Temmuz 2015 tarihinde hizmete giren Asyaport, dünyanın en büyük konteyner gemilerinin yanaşıp kalkmasına imkan verecek şekilde inşa edildi.

Dünyanın en büyük liman ve hat operatörü işletmecilerinden olan MSC'yi Türkiye'ye yatırım yapmasını sağlayan Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 6 bin 605 oy alarak Yatırımcı-İşadamı kategorisinde 5'üncü, Genel Listede ise 11. sırada yer aldı.

6 - GÖKHAN  KIRAN - DATİ YATIRIM HOLDİNG

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Ataköy Şirketler Grubu'nu ihaleye çıkarması ile birlikte, DATİ YATIRIM HOLDİNG'ın kuruluşu başladı. Özelleştirme sonucu Ataköy Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Ataköy Turizm Tesisleri ve Ticaret A.Ş., Ataköy Otelcilik A.Ş. ve Ataköy Marina ve Yat İşletmeleri A.Ş bir bütün olarak özelleştirildi.

2004 yılında Türk denizcilik sektörünün önde gelen duayenlerinden Şadan Kalkavan, Fuat Miras, Gündüz Kaptanoğlu, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan'ın öncülüğünde kurulan Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat A.Ş., 2005 yılında DATİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş olarak  ismini değiştirdi.

Denizcilik sektöründe faaliyet gösteren 60 ortaklı dev bir holding haline gelen DATİ Yatırım Holding'in İcra Kurulu Başkanlığına Gökhan Kıran gelmesiyle birlikte büyük bir atılım içine girdi. DATİ'nin daha rantabıl hale gelmesi ve şehrin yaşam alanı içinde aktif olması için yeni projeler oluşturulmaya başlandı. İlk planda İstanbul’u dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri haline getirmeye büyük katkı sağlayacak 400 mega yat kapasiteli marina projesinin yapımına başlandı. Proje tamamlandığında İstanbul’un ihtiyaç duyduğu mega yat limanı eksikliğini gidererek, kenti yat turizminde “hedef bölge” haline getirmesi planlanıyor. DATİ Holding'in 1 milyar 500 milyon dolarlık yatırımı ile yeni yaşam ve eğlence merkezinin oluşturulması sağlanacak.

DATİ Yatırım Holding'in İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 6 bin 64 oy alarak Yatırımcı-İşadamı kategorisinde 6'üncü, Genel Listede ise 12. sırada yer aldı.

7 - YALÇIN SABANCI - YASA HOLDİNG

1999 yılında YASA Holding'i kuran Yalçın Sabancı, başta denizcilik olmak üzere inşaat, turizm, havacılık ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

1999 yılında denizcilik sektörüne 1 milyar dolar yatırımla hızlı bir giriş yapan ve bugün 18 kuru yük gemisi ve 5 adet ham petrol taşıyıcı tankeri YASA Holding filosuna katan Yalçın Sabancı, 2016 ve 2017 yıllarında teslim edilmek üzere Uzakdoğu tersanelerinde gemi siparişleri bulunuyor.

YASA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sabancı, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 3 bin 8 oy alarak Yatırımcı-İşadamı kategorisinde 7'üncü, Genel Listede ise 20. sırada yer aldı.

EĞİTİM - MESLEK ÖRGÜTÜ

egitim_buyuk_bbb.jpg

1 - PROF. DR. ORAL ERDOĞAN - PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ

Prof. Dr. Oral Erdoğan, 21 Mayıs 2014 tarihinde Türkiye'nin tek denizcilik ihtisas üniversitesi olan  ve İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın finansal desteği ile Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın koordinasyonda kurulan Piri Reis Üniversitesi'ne Rektör olarak atandı.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, finansal yönetim, finansal modelleme, deniz işletmeciliği ve deniz finansı konularında yaptığı bilimsel çalışmalar ile sektörde öne çıkan bir bilim insanı.

Lisans ve Yüksek lisans eğitimlerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sırasıyla Gemi İnşaatı ve Makineleri Mühendisliği ve İşletme Mühendisliği alanlarında tamamlayan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Doktara eğitimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İşletme Mühendisliği alanında yaptı

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 2 bin 903 oy alarak Eğitim-Meslek Örgütü kategorisinde ipi gögüslerken, Genel Listede ise 22. sırada yer aldı.

2 - FERAMUZ AŞKIN - TMMOB GEMİ MAKİNELERİ VE İŞLETME MÜHENDİSLERİ ODASI

Yüksek Denizcilik Okulu Makine Bölümü mezunu olan TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın, yerli ve yabancı bayraklı gemilerde vardiya mühendisi, ikinci mühendis ve başmühendis olarak 6 yıl  çalıştı. 1985 yılında ilk şirketini kurarak iş hayatına atılan Feramuz Aşkın, ortağı İlker Meşe ile birlikte Türk armatörü ve gemi işletmecilerine yakıt analizleri, kimyasallar ve türbin bakımları konusunda alternatif çözümler sunuyor.

GEMİMO'nun uluslararası denizcilik sektöründe tanınmasına büyük katkı sağlayan Feramuz Aşkın, Merkezi Londra da bulunan The Institute of Marine Engineering, Science and Technolgoy (IMAREST) ile geniş kapsamlı karşılıklı tanıma anlaşması imzalayarak, GEMİMO Üyelerinin Chartered Engineer ve Incorporated Engineer sertifikaları ile uluslararası ilişkiler ve çalışmalarda büyük avantajlar sağladı.

TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 2 bin 59 oy alarak Eğitim-Meslek Örgütü kategorisinde 2'nci, Genel Listede ise 26. sırada yer aldı.

3 - SİNEM SERHAN DEDETAŞ - TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Serhan Dedetaş, Oda'nın tarihinde ilk kadın başkan olma başarısını gösterdi. Dedetaş ve yönetimi göreve geldikten sonra geçmiş dönemlerde yönetimde bulunanlar tarafından Gemi Mühendisleri Odası'nın siyasi partilerin oyun alanı haline gelmesinin önüne geçti.

Türkiye'nin ilk meslek örgütü olan ve Türkiye'nin milli klas kuruluşu Türk Loydu kuruluşuna öncülük eden Gemi Mühendisleri Odası, sektörün dinamik sivil toplum örgütü olarak öne çıkıyor.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Serhan Dedetaş, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 1 bin 913 oy alarak Eğitim-Meslek Örgütü kategorisinde 3'üncü, Genel Listede ise 28. sırada yer aldı.

4 - TAHİR SARIOĞLU - İTÜ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ MEZUNLARI SOSYAL YARDIM VAKFI BAŞKANI

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları ve Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) İTÜ Denizcilik Fakültesinde okuyan öğrencilere burs vermek, kariyer yapmak isteyen mezunlara akademik imkan ve mali destek sağlamak, mezunlarından muhtaç durumda olanlar ile eş ve çocuklarına sağlık ve eğitim yardımı yapmak amacı ile 1995 yılında kuruldu. İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları ve Sosyal Yardım Vakfı Başkanı Tahir Sarıoğlu ve Yönetimi, göreve geldiği günden itibaren Vakfın gelirlerini artırıcı projeleri hayata geçirmekle birlikte Deniz Evi çalışmasını başlattı.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Binali Yıldırım Öğrenci Yurdu'nun işletmesini de başarılı bir şekilde yürüten Vakıf, ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermeye devam ediyor.

Diğer taraftan 1974 yılında Yüksek Denizcilik Okulu Güverte Bölümünden Mezun olan Tahir Sarıoğlu, uzun yıllar Türk ve Yabancı Bayraklı gemilerde zabit olarak çalıştı. 1995 yılında Sarıoğlu Denizcilik Şirketi'ni kurarak gemi işletmeciliği, armatörlük, acentelik, brokerlik, sigorta ve sörvey hizmetleri veren şirketlerin sahibi olan Tahir Sarıoğlu, aynı zamanda İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan Vekilliği görevinde bulunuyor.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları ve Sosyal Yardım Vakfı Başkanı Tahir Sarıoğlu, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 1 bin 905 oy alarak Eğitim-Meslek Örgütü kategorisinde 4'üncü, Genel Listede ise 29. sırada yer aldı.

5 - SUALP ÖMER ÜRKMEZ - TÜRK DENİZ EĞİTİM VAKFI BAŞKANI

Türk Deniz Eğitim Vakfı, Türkiye'nin ilk denizcilik ihtisas üniversitesi Piri Reis Üniversitesi'ni kurmasıyla, Türk deniz eğitimi alanında bir çığır açtı.

Türk Deniz Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üslenen Sualp Ömer Ürkmez, vakfın eğitim yatırımlarına katkı sağlamak amacıyla önemli çalışmalara imza attı. Özellikle mezun olan gemi adamlarına iş imkanı sağlamak ve Piri Reis Üniversitesi mezunlarını arasında koordinasyonu oluşturmak için iktisadi bir şirketi hayata geçirdi. Üniversitenin uluslararası platformlarda tanınırlığı artırmak amacıyla, uluslararası üniversiteler ile işbirliğinin geliştirilmesini sağladı.

Diğer taraftan Savunma Sanayinin önemli projelerinden olan TCG Bayraktar isimli Amfibi Gemi LST'nin inşasını üslenen ADİK Tersanesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Sualp Ömer Ürkmez, Türkiye'nin bugüne kadar özel tersanelerinde inşa edilen en büyük askeri gemisini denize indirerek, bir ilki başardı.

Türk Deniz Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sualp Ömer Ürkmez, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 1 bin 806 oy alarak Eğitim-Meslek Örgütü kategorisinde 5'üncü, Genel Listede ise 30. sırada yer aldı.

İDARİ YÖNETİCİ VE PROFESYONEL YÖNETİCİ

yoneticisi_buyuk.jpg

1 - DR. ÖZKAN POYRAZ - ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI MÜSTEŞAR VEKİLİ

1966 İstanbul Üsküdar'da doğdu. 1983 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi ve 1987 yılında Yüksek Denizcilik Okulu (İTÜ Denizcilik Fakültesi) Güverte bölümünden mezun oldu.

D.B. Deniz Nakliyat ve çeşitli armatörlük firmalarında uzakyol vardiya zabiti, zabit ve uzakyol kaptanı olarak  deniz görevi yaptı. Askerlik hizmetini 1989-1990 yıllarında Gölcük Donanma Komutanlığı'nda icra ettikten sonra güverte teğmen olarak terhis oldu.

Ortaköy Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'nde güverte öğretmenliği ve bölüm şefi, İTÜ Denizcilik Fakültesi'nde araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bilim alanında, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde Denizcilik Eğitimi konulu teziyle Yüksek Lisans, İstanbul Üniversitesinde Türk Boğazlarında Risk ve Kriz Yönetimi konulu teziyle Bilim Doktoru unvanlarını aldı. 

Amerika Birleşik Devletleri Federal Denizcilik Akademisi (Kings Point), Tokyo ve Kobe Denizcilik Üniversiteleri'nde simülatör kullanımı ve araştırmaları konularındaki faaliyetlere  misafir öğretim üyesi ve araştırmacı olarak katıldı. Hollanda da (MSR- Rotterdam) Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) Operatörlüğü ve eğiticilerin eğitimi sertifikalarını aldı.

Japonya'da JICA bursuyla, Gemiadamlarının Yönetimi konulu uluslararası programı bitirdi. Ders görevlerinin dışında, İTÜ Denizcilik Fakültesi Simülatörler Merkezi direktörlüğü, GMDSS Laboratuarı yöneticiliği görevlerini yaptı. 2004 yılında T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nde Genel Müdür ve 2005 yılından Mayıs 2012'ye kadar ise Deniz Ulaştırması Genel Müdürü (Deniz ve İçsular Genel Müdürü) olarak, denizcilik eğitimi ve gemiadamlarının belgelendirmesi, kıyı yapıları ve limanların planlanması ve işletme izinlerinin verilmesi, deniz çevresinin korunması, arama ve kurtarma, seyir güvenliği, bayrak ve liman devleti denetimlerinin icrası ile gemilerin belgelendirilmesi alanlarından sorumlu olarak görev yaptı. Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar Vekili olarak görev yapıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Dr. Özkan Poyraz, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 13 bin 830 oy alarak İdari ve Profesyonel Yönetici kategorisinde ipi göğüslerken, Genel Listede ise 4'ncü sırada yer aldı.

2 - ALTAN KÖSEOĞLU - ARPAŞ - ALTAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

15 Haziran 1944 İstanbul doğum Altan Köseoğlu, 1971-1985 Yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulunda Başmüfettiş, 1985-1994 yıllarında Ulaştırma Bakanlığı Marmara Bölge Müdürü, 1994-1996 yılları arasında ise Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı'nda Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı.

Emekli olduktan sonra Armatörler Liman İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ARMAPORT) görevinde bulunan Altan Köseoğlu, ARPAŞ ve ALTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam etmektedir. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Altan Köseoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesidir.

ARPAŞ ve ALTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucu, 1 bin 727 oy alarak İdari ve Profesyonel Yönetici kategorisinde 2'nci, Genel Listede ise 27'ncü sırada yer aldı.

EROL YÜCEL - TOBB TÜRKİYE DENİZCİLİK MECLİS BAŞKANI

Türk denizcilik sektöründe önemli bir yeri olan Erol Yücel, 1948 yılında Ankara'da doğdu. Babasının Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde çalışmasından dolayı, hayatının 22 yılı Çankaya Köşkü'nde geçti.

Zihni Denizcilik Şirketi'nin Ankara Müdürlüğü yaparak denizcilik sektörüne giriş yapan Erol Yücel, 1980 yılında 5 arkadaşı ile Martı Denizcilik Şirketi'ni kurdu. 1988 yılında Şirketin 3'e bölünmesi ile birlikte armatörlüğü tercih eden Erol Yücel, 1996 yılında 1 milyon DWT taşıma kapasitesine sahip 11 gemilik bir filo kurdu. Bankacılık krizinin ortaya çıkması ile birlikte gemilerin haraç-mezat satıldı. Ancak mücadele azmi sayesinde yeniden işlerini rayına oturtan Erol Yücel, sektörde gemi işletmeciliği yaparak iş hayatına devam ediyor.

Halen Türkiye Denizcilik Meclis Başkanlığı yapan Erol Yücel, 12 yıl boyunca İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanlığı görevini üslendi.

TOBB Türkiye Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, Deniz Haber Ajansı'nda yapılan oylama sonucunda 2 bin 894 oy alarak, kategori dışı olarak 2015'e damga vuranlar Genel Listesinde 23'ncü sırada yer aldı.

oy_listesi_buyuk.jpg

ADAYLAR NASIL BELİRLENDİ? SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Deniz Haber Ajansı'nın yıllık haber analiz raporları, haber değerlendirmeleri sonucu belirlediğimiz 35 ismin aday olduğu ve resmi haber sitemizde yapılan oylama sonucunda, 2015 yılına damga vuran isimler yukarıda listelediğimiz seçim sonucu ile belirlendi.

Deniz Haber Ajansı olarak aday kriterlerini, aylık haber analizlerine göre, 12 aylık süre içinde sektörel sitelerde ismi ön plana çıkan 100 isim arasında belirlediğimiz adayları, önce 60'a, daha sonra da 35'e indirerek, okuyucuların tercihine bıraktık.

Deniz Haber Ajansı tarafından yapılan oylamanın, bir yarışa dönüşmeden ve manipüle edilmesini önüne geçmek amacıyla, duyurudan kaçınarak 1 haftalık oy kullanma süreci belirledik. Deniz Haber Ajansı okuyucuları bu süreçte, 43 bin 29 farklı IP üzerinden 192 bin 763 oy kullandı.

Deniz Haber Ajansı olarak, bu 35 ismin dışında belirlenen ancak haber analizi dışında kalan isimleri istemeyerekte olsa aday listesinin dışında tutmak zorunda kaldık. Örneğin Gemi İnşa Sanayi sektöründe üst düzeyde ismi olan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Türkiye'nin en büyük konteyner gemilerini filosuna katan Ciner Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, son bir senede 100 milyon dolara yakın, yeni gemi inşa yatırımı yapan BMZ Group Denizcilik Şirketinin ortağı Necmeddin Bilal Erdoğan gibi isimler, belirlenen kriterler dışında kaldı.

Diğer taraftan aday listesinde olup ta, oylama sonucunda ilk 30 isim arasına giremeyen Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli ile Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı Salih Zeki Çakır'ın, oylamada düşük oy almasına rağmen, son dönemde sektöre çok ciddi katkı yapan isimler olduğunu düşünüyoruz.

Deniz Haber Ajansı olarak, Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, GİSBİR Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Aydın Alaftan, Türk Armatörler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Çınar, GESTAŞ Genel Müdürü Hasan Yürükcü, Piri Reis Üniversitesi Genel Sekreteri Rıdvan Kartal, Karadeniz Armatörler Kulübü'nü kuran ve sektörde farklılık oluşturan Bosphorus Gemi Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Can ve Türkiye'yi uluslararası arenada başarı ile temsil eden IALA VTS Komite Başkanı Tuncay Çehreli gibi onlarca ismin de, aday listesine girmemesine rağmen, denizcilik sektörüne büyük katkı sağladığını ve başarılı bulduğumuzu kamuoyuna deklare etmemiz gerekir.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yakup İsrailoğulları
29 Ocak 2016 Cuma 13:51
13:51
Geçen hafta israilde bir rüya görmüştüm rüyamda Armatörlere öyle bir büyü yapılmışki maaşını alamayan bir gemiadamı bir kaptan bir çarkçıbaşı , kıdem tazminatı alamayan gemiadamı, ssk sı yatırılmayan gemiadamı olduğu vakit armatörleri yönetenlerin işleri ters gidiyor ve bu büyüyü yok edecek tezgahları yok çünkü büyü gemilerinde ofislerinde kimbilirbelki evlerinde belki içlerinde ruhlarında saklı :) denizde görülen rüya eses sayılır diye bir büyü veya doağının kanunu varmı? Na na na na diye ninni söylüyordu birileri.. Denizciliği Türkün Büyük Milli Ülküsü Olarak Düşünmeli ve onu az Zamanda Başarmalıyız .
85.110.181.64
ne farkeder
30 Aralık 2015 Çarşamba 08:13
08:13
Uzman arkadaş ne güzel yazmış bu kurumu uzman, başkan, denizcilik uzmanı olmasa limanlarda işler yürümeyecek sizler bu kuruma başlamadan yıllarca bu kurumu gece gündüz sırtında taşımış denetleme memuru ve şefi tabi ki memur olan diğer arkadaşlar yürüttü. İşleri bu insanlardan öğrenip de bilgi sahibi olduğunuz hak aramaya gelince sadece kendiniz hakkında yazın olur mu. Aman okullu olunda diğer üniversiteleri bitirmiş arkadaşlarınızı saymayın. Uzman memur yanyana çalışıp aynı işi yapacak hatta işi memurdan öğrenecek sonra da ben daha fazla maaş alayım. ARKADAŞLAR EŞİT İŞ EŞİT ÜCRET hepimiz için bu istenilmeli.
Yeni yönetimin personelin sorunları ile ilgileneceğini umut ediyoruz. Saygılarımla,
212.174.131.15
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim