2016 yılında hizmete girecek süperyatlar2015 yılının sonlarına yaklaşırken, 2016 yılında kendilerinden çokça söz ettirecek, dünyanın en büyük süperyatlarının da son hazırlıkları tamamlanıyor. İşte o süperyatlar:
1 - PROJECT OMAR
2016 yılında teslim edilmesi planlanan en büyük süperyat Project Omar. Almanya’nın Lürssen tersanesinde üretilen dünyanın en büyük süperyatı Azzam’dan sonraki, Project Omar kod isimli projenin detayları büyük bir sır gibi saklanıyor. Project Omar, şu anda tersanede denize indirilmiş durumda ve deniz testleri devam ediyor. Tüm özellikleri halen gizli olan megayatın fotoğraflarından, uzmanlar yatın uzunluğunun 156 metre olacağını tahmin ediyorlar. Süperyat hakkında, üretici Alman tersanesi Lürssen’de bilgi vermekten kaçınıyor. Project Omar 2016 yılında sahibine teslim edildiğinde, dünyanın en büyük dördüncü yatı olacak. Tamamen sipariş üzerine, sahibinin istekleri doğrultusunda üretilen süperyatın maliyeti hakkında da herhangi bir bilgi bulunmuyor.
2 - WHITE PEARL - SAILING YACHT A
2016 yılında sahibine teslim edilecek diğer yat yine Almanya’da, ancak bu kez Nobiskrug tersanesinde imalatına devam ediliyor. Süperyat sektöründe imalatına başlandığında, White Pearl olarak anılan yelkenli yat, tamamlandığında dünyanın en büyük yelkenlisi olarak sıralamada en üstte yer alacak. 147 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen White Pearl projesinin, Rus Milyarder Andrey Melnichenko tarafından satın alındığı ve yelkenlinin isminin ise “Sailing Yacht A” olması bekleniyor. Yüksek teknolojiye ve çok modern bir tasarıma sahip olan süper yelkenlinin, Almanya’da deniz testlerine devam ediliyor. Yelkenlinin karbon direkleri de yine dünyanın en büyük yelken direkleri olacak. Tamamlanmasına az kalan yelkenlinin, 2016 yılının ilk yarısında sahibine teslim edilmesi planlanıyor.
3 - DREAM SYMPHONY
2016 yılında sahibine teslim edilmesi planlanan bir başka süperyat, Türkiye’de üretimi devam eden bir yelkenli. 141 metre uzunluğundaki Dream Symphony projesine 2011 yılında başlandı. Marmaris Bozburun’daki Dream Ship Victory tersanesinde üretilmekte olan yelkenlinin tasarım ve mühendislik çalışmalarını, Dykstra Naval Architects ve Ken Freivokh Designmet üstlenmiş. Valeriy Stepanenko’ya ait tersanede, üretimi son aşamasına gelen Dream Symphony yelkenli yatının 2016 yılının ilk aylarında sahibine teslim edilmesi bekleniliyor.
4 - SWIFT
135 metre uzunluğundaki Swift süperyatı, halen Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki tersanede bağlı duruyor. Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı taşıyan, dünyanın en büyük süperyatları arasındaki ''Yas'' gibi, Swift süperyatı da Hollanda Deniz Kuvvetlerinin Firkateyn projesi üzerine inşa edilmiş. Swift'in dönüşümü ise Abu Dabi’deki MAR tersanesinde devam ediyor. Süperyatın dönüşümünde ağırlıklı olarak, üst yapıda kompozit ve cam kullanılmakta. Özel süperyata çevirimi devam eden Swift'in iç ve dış dekorasyonunu, Pierrejean Design Studio üstlendi. Projenin ne kadar süreceği ve ne zaman tamamlanacağı tam olarak açıklanmasa da, tersanedeki işlemlerin sonuna yaklaştığı gözlemlenmekte. Yatın 2016 yılında sahibinin kullanımında olması bekleniliyor.
5 - PRIVILEGE ONE
2016 yılında tamamlanması planlanan en büyük beşinci yat ise, üretimi halen İtalya’da devam eden Privilege One. Privilege One, 126 metre uzunluğunda olacak. İtalyan tersanesi Civitavecchia’nın ürettiği ilk motoryat olacak olan Privilege One süperyatının tasarımında, Yunanlı tasarımcı Laraki Yacht Design imzası bulunuyor. Beş yüzme havuzu olan süperyatta bir güzellik salonu, sinema, iki helikopter pisti ve acil kaçış için kullanılabilecek bir de denizaltı bulunuyor. 20 metre genişliğe sahip olan Privilege One, sahip olduğu caterpillar motorlar ile 18 knot hıza sahip olacak. 2016 yılında tamamlanacağı açıklanan yatın henüz bir sahibi bulunmuyor. Dünyanın sayılı brokerleri süperyata satış listelerinde yer veriyorlar.
Deniz Haber Ajansı