• BIST 10075.17
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 9 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 7 °C

2024 göçmenler için rekor düzeyde ölümcül bir yıl olarak kayıtlara geçti

2024 göçmenler için rekor düzeyde ölümcül bir yıl olarak kayıtlara geçti
2024 yılı, İspanya'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerle dolu 131 dayanıksız teknenin denizde kaybolmasıyla rekor düzeyde ölümcül bir yıl olarak kayıtlara geçti.

2024 yılı, İspanya'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerle dolu 131 dayanıksız teknenin denizde kaybolmasıyla rekor düzeyde ölümcül bir yıl olarak kayıtlara geçti. İspanya merkezli göçmen hakları grubu Caminando Fronteras’ın raporuna göre, son 12 ayda Atlantik ve Akdeniz rotalarında yaklaşık 10.500 kişi hayatını kaybetti.

Grup, Batı Avrupa-Afrika sınırında göçmen ölümlerinde yüzde 58'lik bir artış olduğunu ve daha fazla insanın Avrupa'ya ulaşmak için kırılgan ahşap ve şişme teknelere başvurduğunu bildirdi.

1 Ocak ile 15 Aralık arasında toplam 10.457 ölüm kaydedildi; bu, günde ortalama 30 kurban anlamına geliyor. Bu sayı, 2023'teki günlük 18 kurbandan ciddi bir artış göstermektedir. Kaydedilen kurbanlar arasında 421 kadın ve 1.538 çocuk ve ergen bulunmaktadır. Hayatını kaybedenlerin çoğunluğunu Afrikalılar oluştururken, Irak, Pakistan, Suriye ve Yemen’den de kurbanlar olduğu belirtildi.

Rapor, Afrika'dan İspanya'nın Kanarya Adaları'na giden Atlantik rotasının, kısmen Moritanya'dan kalkan teknelerdeki artış nedeniyle, dünyadaki en ölümcül rota olmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu rotada toplam 9.757 ölüm kaydedildi ve kurbanların %70’i ahşap teknelerde seyahat ediyordu. Avrupa kurumları, trafik seviyelerindeki artışı, Moritanya'daki insan kaçakçılığına adanmış suç örgütlerine bağlıyor.

Akdeniz'deki Cezayir rotası, 517 kurbanla ikinci en ölümcül rota olurken, Cebelitarık Boğazı’nda 110, Alborán rotasında ise 73 ölüm kaydedildi.

Rapor, göçmen ölümlerindeki önemli artışın sorumluluğunu İspanyol yetkililere yükleyerek, Avrupa'nın desteğiyle göçü kontrol etmeye odaklanan politikaları eleştiriyor. Örneğin Atlantik rotasında, yalnızca kısa bir süre yüzebilen dayanıksız teknelerin aşırı yüklenmesi, kurtarma hizmetlerinin gecikmesi veya yetersiz kalması durumunda gemi kazalarına neden oluyor. STK, yardım hizmetlerinin tehlikede olan teknelerin koordinatlarını tam olarak bilmesine rağmen yaşanan birkaç trajediye dikkat çekti.

Caminando Fronteras, Agadir ve Dakhla arasındaki sahilden kalkan şişme teknelerle seyahat eden kadın göçmenlerin sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Göçmenler arasında “zodiac” olarak bilinen bu tekneler, Akdeniz'e kıyasla çok daha sert olan Atlantik’te oldukça tehlikeli.

Atlantik rotasındaki artan göçmen krizi, Avrupa Birliği (AB) ve İspanya’yı, Moritanya’nın bu sorunla başa çıkmasına yardımcı olmak için harekete geçmeye zorladı. Örneğin, AB, Moritanya’nın göç akışlarını yönetme kapasitesini artırmak için yaklaşık 220 milyon dolar yatırım yaptı.

İspanya, İtalya ve Yunanistan, deniz yoluyla göçten en çok etkilenen Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Bu durum, AB siyasetinde önemli bir tartışma konusu haline geldi.

DENİZ HABER AJANSI 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim