SEA-LNG'nin yıllık 'Köprüden Görünüş' raporuna göre, LNG ile çalışan gemilerden oluşan küresel filo %33'ten fazla artış göstererek 638 gemiye ulaştı ve projeksiyonlar 2028 yılına kadar 1.200'ün üzerinde gemiye daha da genişleyeceğini gösteriyor.
LNG'ye geçiş özellikle yeni gemi siparişlerinde çarpıcı oldu. LNG ile çalışan gemiler, LNG taşıyıcıları hariç tüm alternatif yakıtlı tonaj siparişlerinin %70'ini temsil ederek 2024 yılında alternatif yakıt seçeneklerini domine etti. Bu, 2023'teki %43'lük orana göre önemli bir artışa işaret ediyor.
Bu büyümeyi destekleyen, hızla genişleyen küresel bir altyapı ağı. Şu anda dünya çapında 198 liman LNG yakıt ikmal tesisi sunarken, 78 ilave lokasyonun da geliştirilmesi planlanıyor. LNG yakıt ikmal gemisi filosu da %22 oranında büyüyerek şu anda dünya genelinde 60 gemiye ulaştı.
SEA-LNG Başkanı Peter Keller, “LNG yolu net sıfıra giden yolu sağlamaktadır. Bu benim yakıtıma karşı senin yakıtın değil, sektörün doğru uygulama için doğru yakıtla hedeflerine ulaşmasını sağlamakla ilgilidir” dedi.
Sıvılaştırılmış biyometan (LBM) ve yenilenebilir e-metan kaynaklarının 2026 yılına kadar mevcut olması bekleniyor. 2024 yılında büyük bir atılım gerçekleşti. SEA-LNG üyeleri şu anda dünya çapında 70 limanda biyometan yakıt ikmali sağlıyor. Sektör, Rotterdam-Singapur Yeşil ve Dijital Denizcilik Koridoru'ndaki ilk pratik uluslararası Yeşil Koridor teslimatı ile önemli bir kilometre taşına ulaştı.
Başta metan kayması olmak üzere çevresel kaygıları ele alan endüstri, teknik iyileştirmeler ve daha sıkı düzenlemeler yoluyla önemli ilerleme kaydetti. Sektör liderleri, mevcut LNG yakıtlı gemilerin karbonsuzlaştırma hedeflerine uzun vadeli uyum için geleceğe hazır hale getirilmesiyle metan kaymasının “10 yılın sonunda sorun olmaktan çıkmasını” bekliyor.
2025 yılına bakıldığında, FuelEU Denizcilik yönetmeliklerinin uygulanmasının sektörün karbonsuzlaştırma çabalarını hızlandırması bekleniyor. Analizler, LNG yakıtlı gemilerin sera gazı emisyonlarında %23'e varan azalmalar sağlayabileceğini ve 2039 yılına kadar uyumluluk sağlayabileceğini gösteriyor.
Denizcilik sektörü net sıfır emisyona doğru yolculuğuna devam ederken, LNG'nin çoklu yakıt geleceğinde köprü yakıt olarak rolü, genişleyen altyapı, gelişen teknoloji ve artan sektörel benimseme ile desteklenerek giderek daha güvenli görünüyor.
DENİZ HABER AJANSI