Rusya Fedarasyonu Denizcilik İdaresi, 2'si yabancı bayrakta 8 Türk gemisini PSC denetimleri sonucu, Karadeniz’deki limanlarında alıkoyunca, Türkiye'de mütekabiliyet esasları çerçevesinde karşı atağa geçerek, Akdeniz Memorandumu (Med MoU) kapsamında 14, Karadeniz Memoradumu (Black Sea MoU) kapsamında 14 olmak üzere, toplam 28 Rusya Federasyonu bayraklı gemiyi PSC denetimleri sonucu alıkoydu.
Türkiye ile Rusya arasındaki kriz, Akdeniz’in yanı sıra Marmara, Ege ve Karadeniz’in de ısınmasına yol açtı.
Deniz Haber Ajansı'nın derlediği bilgiye göre, Rusya ile Türkiye arasında meyadana gelen kriz ile birlikte, Rusya Federasyonu limanlarına seyir yapan 2'si yabancı bayrakta 8 Türk gemiyi Novorossiisk Limanı'nda PSC denetimleri sonucu tutuklaması üzerine, Türkiye'ye sefer yapan Rusya Federasyonu bayraklı gemiler, mütekabiliyet esasları çerçevesinde yakın takibe alındı.
Türk limanlarına sefer yapan ve Akdeniz Memorandumu kapsamında denetime tabi tutulan Rusya Federasyonu bayraklı 14 gemi, Gemlik, Tekirdağ, Karabiğa, Ambarlı, İzmir, Bandırma, Aliağ ve Tuzla liman bölgesinde tutuklanırken, Karadeniz Memorandumu kapsamında Samsun Limanı'nda 12, Trabzon Limanı'nda ise 2 gemi PSC denetimi sonucu alıkondu.
RUSYA BAYRAKLI 28 GEMİ TUTUKLANDI
Türkiye, önce Rusya’nın bu tutumundan vazgeçmesini bekledi. Gemilerin tutulmaya devam etmesi üzerine Türkiye, “karşılıklılık” ilkesi çerçevesinde Akdeniz ve Karadeniz Memorandumları uyarınca yaptığı denetimlerde, eksikleri tespit edilen 28 Rus bayraklı gemiyi, Türk limanlarında tutmaya başladı.
RUSYA SORUNUN AŞILMASI İÇİN YEŞİL IŞIK YAKTI
Gemi trafiğini ve ticareti vuran “tutuklamalar” sonrasında Türk ve Rus denizcilik otoriteleri, e-mail üzerinden yazıştı. Rusya, bu sorunun aşılması için “görüşme” konusunda yeşil ışık yaktı. Türk yetkililer, “Görüşmenin şekli ya da zamanı belli değil. Görüşme ve sorunu aşma konusunda bir niyet ortaya çıktı” dedi. Rusya Federasyonu bayraklı gemilerin genelde ‘yaşlı’ olduğu belirtildi.
Deniz Haber Ajansı