Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Cumhuriyetin 92'inci kuruluş yıl dönümüne denk getirmek istediği boğazın üçüncü gerdanı olacak olan Yavuz Sultan Selim köprüsü için işaret ettiği 29 Ekim 2015 tarihini askıya aldı. Öte yandan İstanbul boğazını karayolu ile geçerek iki kıta arası yolculuğu 100 dakikadan 15 dakikaya indirmesi planlanan Avrasya Tüneli için ise 2016 yılının Ekim ayı olarak açıklanan takvim 2017 yılının ilk çeyreği olarak öngörüldü.
Türkiye'nin ulaşım ağındaki çehresini değiştirecek milyar dolarlık iki projenin yapım aşamasındaki son durumuna ilişkin merak edilenleri Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü açıkladı.
Karayolları Genel Müdürlüğü Avrupa ve Asya kıtalarını İstanbul Boğazı üzerinde üçüncü kez birleştirecek olan 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde hızla devam eden inşaat çalışmalarının yüzde 80 oranında tamamlandığını açıkladı. Avrupa yakasında Sarıyer'in Garipçe köyü ile Anadolu yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer alması beklenen köprü 8 şeridi karayolu 2 şeridi ise raylı sistem için ayrılan ve kenar açıklıklarıyla birlikte toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olacak olan toplamda 10 şeritli olacak. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metreyi bulacak. 3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en büyüğü olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yapımı süren 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.
BUGÜNE KADAR NELER YAPILDI?
En ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 36'sının montaj ve kaynak işlemleri sona erdi. 36 çelik tabliyelerinin montajının tamamlanmasıyla birlikte iki yakanın birleşmesine 535 metre kalmış oldu. 75 milyon m³ kazı, 38 milyon m³ dolgu çalışması yapılmış, 19 adet viyadük, 159 adet menfez, 25 adet altgeçit/dere köprüsü ve 19 adet üstgeçit tamamlanmıştır. 16 adet viyadük ile 19 adet altgeçit/dere köprüsü ve 28 adet üstgeçitte betonarme imalatlar yapılmakta, ayrıca 26 adet menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürdürülmektedir. ( Riva giriş ve çıkış ile Çamlık çıkış portalları tamamlanmış, Riva tüneli kazı işleri tamamlanmıştır. Tünel imalatları çeşitli aşamalarda devam etmektedir.) "Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştirilecek. 3 milyar dolar yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş - Astaldi JV tarafından yapılacak ve bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na devir edilecek.
ANA KABLO BİLEZİKLERİ VE HALAT İMALATLARI DEVAM EDİYOR
Henüz temeli atılmadan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yapımına karşı çıktığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylı Boğaziçi Geri Görünüm İmar Planı yargı kanalı ile iptal edilmiş olup yenilenen İmar Planı imzalanarak yürürlüğe girmiş olup köprünün yapımına engel teşkil edecek hiçbir bir yargı kararı bulunmadığını açıkladı. Hizmet için kesin bir tarih verilmeyen açıklamada ise; "Ana kablo bilezikleri ile askı halatlarının imalatı halen devam etmektedir. Yapım işleri halen devam olan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim köprüsünün mümkün olan en kısa zamanda tamamlanarak hizmete açılması hedeflenmektedir" denildi.
BAĞLANTI YOLLARINDA DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında dört kez bağlantı yolları ihalesi ertelenen ve ardından netlik kazanan rotada de çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Köprü ile Silivri Kınalı, Çanakkale Savaştepe ve İstanbul - İzmir Otoyolu birleştirilecek ve komşu şehirlere ulaşım süresi azalacak. Kuzey Marmara Otoyolu'nun geçeceği ana güzergah belirlenmiş olup, söz konusu güzergah dahilinde, Anadolu yakasında yer alan ilk otoban çıkışı Beykoz'da, 2. otoban çıkışı ise Riva'da olması bekleniyor.
AVRASYA TÜNELİ 2017'DE
Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM)'den alınan bilgi çerçevesinde Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Avrasya Tüneli Projesi'nde de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 19 Nisan 2014 yılında yapımına başlanan tünelin 2017 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesi bekleniyor.
NELER YAPILDI?
Proje için özel olarak geliştirilen Tünel Açma Makinesi (TBM) ile gerçekleştirilen kazı çalışmaları tamamlanarak Asya yakasından başlayan tünel kazısı Avrupa yakasında sona erdi. Doğu yönü ve Batı Yönü NATM tünel kazıları tamamlandı.Toplam bin 672 bilezikten oluşacak Avrasya Tüneli olası büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla, iki ayrı noktada özel sismik conta monte ediliyor. İlk sismik contanın montajı, 852'nci metrede tamamlandı. İkinci conta ise bin 380'nci metrede monte edildi.
3 ANA BÖLÜMDEN OLUŞAN PROJEDE YAPILACAKLAR
Avrupa Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesi olarak tanımlanan birinci kısımda 5,4 km'lik sahil yolu Kazlıçeşme'ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak, yaklaşık 1,5 km kısım yer kotunun altına alınacak, kavşak düzenlemeleri ve yan yollar yapılacak. Tünelin boğaz geçişi olarak tanımlanan ikinci kısmında da 5,4 km tünel açma teknikleri uygulanacak.
Üçüncü kısım yani Asya Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesinde ise D-100 karayolunun 3 bin 800 m'lik bölümünde (Göztepe'ye kadar) yol ve kavşak düzenlemesi ile mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak. Öte yandan açıklamada Asya ve Avrupa yakasında yol genişletme ve sanat yapılarının inşaatının devam ettiği belirtildi.
Deniz Haber Ajansı