• BIST 9640.08
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 12 °C

3. Ulusal Hamsi Çalıştayı'nda hamsinin geleceği masaya yatırıldı

3. Ulusal Hamsi Çalıştayı'nda hamsinin geleceği masaya yatırıldı
Ülkemizin en önemli su ürünlerinden biri olan ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nin vazgeçilmez balığı hamsi için tanbzon'da çalıştay düzenlendi. Çalıştayda hamsinin sürdürülebilir avlanması için neler yapılabileceği konuşuldu.

Trabzon'da 3. Ulusal Hamsi Çalıştayı'nda, geleceği masaya yatırıldıiçin neler yapılabileceği konuşuldu. İlk olarak söz alan Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, bu çalıştayda sadece hamsinin konuşulacağına dikkat çekerek, "Ülkemizin en önemli su ürünlerinden biri olan hamsiyle ilgili yaptığımız bilimsel çalışmaları sizlerle paylaşmaya, sonuçlarıyla ilgili neler yapabileceğimizi konuşmaya geldik. Araştırma enstitüsü olarak en önemli yaklaşımımız, uygulama odaklı çaba sarf etmek. Bilimsel tüm araştırmalarımızı uygulamaya koymaya yönelik çalışma yapıyoruz. Bunlardan en önemlilerden bir tanesi de hamsiyle ilgili yürüttüğümüz, TÜBİTAK tarafından desteklenen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın müşterek yürüttüğü Akustik yöntemle hamsinin izlenmesi. Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü olarak görevimiz, meseleyi daha net ve görünür hale getirmek. Sorunları sıfırlama imkanımız yok. Potansiyel sıkıntılarımız nelerdir, bunları konuşmamız gerekiyor. Burada mutlaka hamsiyi konuşmamız lazım. Burada sonuç alabilmemiz için ana gündemimiz hamsi. Çünkü Karadeniz'in geleceği hamsi. Bunu iyi yönetmezsek sıkıntı çekebiliriz. Ekolojik ve ekonomik çözüm üretmemiz gerekir. Hamsinin hikayesi yeniden yazılmalı. Şunu gördük ki bize anlatılan hamsinin göç hikayesi biraz farklı imiş. Hatta hiç umduğumuz gibi değilmiş. Her yıl değişiyormuş. Bizim 4 yılda gördüğümüz bu sonuçlar onu gösteriyor" dedi.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya da hamsinin göç yollarından söz ederek, "Hamsi Bulgaristan, Romanya üzerinden Türkiye'ye gelirken, Sinop üzerinden belirli bir kısmı Zonguldak, diğer kısmı da Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize'ye dağılıyor. Bu zaman zarfında balıkçılarımız avlarını yapıyor, balık Gürcistan üzerinden turunu tamamlıyor. Yakalanan hamsi stoklarımızın yüzde 60 'ı ise hamsiyi çok dikkatlice takip etmemiz, şu andaki stoklarını daha iyiye yöneltmemiz için belirli tedbir almamız lazım. Denizleri koruma görevi birinci derecede balıkçılardır" ifadelerini kullandı.

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Güney ise balık halinin durumu eleştirerek, daha iyi olması gerektiğine dikkat çekti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, hamsinin ekonomik anlamda girdi sağladığına dikkat çekerek, "Hamsi ülkemize ekonomik yönden önemli katkı sağlıyor. Yapılacak araştırmalarla, alınacak kararlarla sürdürülebilir bir şekilde stokun daha da artırılarak devam etmesidir. Katma değeri yüksek hale getirilerek hamsiyi değerlendirmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Doç. Dr. Durali Koçak, Türkiye'de 1991 yıllarında 7-8 bin balıkçı teknesinin bulunduğunu, 2002 yılında ise bu sayının 17 bin rakamlarına çıktığını kaydederek, "Kamu elindeki imkanlara göre davranır. 1991'de o günkü şartlarda denmiş ki artık denize daha fazla tekne girmesin. İstatistik rakamlarına baktığımız zaman 7-8 bin civarında gemi sayımız vardı. Teknik donanımlar da bu kadar artmış değildi Orada kalsaydık belki bugünlerde bu kadar sıkıntılı dönem yaşamazdık. Daha sonraki süreçlerde 1995'te, 1997'de, 2002'de gelen aflarla bizim denizdeki gemi sayımız 17 bine çıktı. Gemi boylarındaki artış, teknolojik artış o kabiliyetleri hiç söylemiyorum" diye konuştu. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Cinakop.
16 Mayıs 2015 Cumartesi 10:53
10:53
İMHA, YOK ETME, NESİLLERİNİ TÜKETMEK den başka kafalardaki beyinler başka bir şey e çalışmıyor. Hocalarınız o kadar eğitim veriyor yalvarıyor, yalvarıyor, bizler denizden bağırıyoruz, SESİMİZİ DUYAN YOK MU diye. Hani devletiniz sizler için ne kadar kolaylıklar çıkarsalar da ,burada da görev yapmayan bakanlık personelleri, bana dokunmayan bin yaşasın misali, yanlız gelsinler otursunlar, içsinler, yesinler, akşam olsun gidip yatsınlar. Olmadı ay başı geldi mi alsınlar maaşlarını. Ohhh ne keyif.. Bazıları da görev yapmaya çalışıyor yi ne kurumlar içinde üst makamlar amir konumundaki kişiler görev yaptırtmaya gayret göstererek görevlileri de görevden soğutmakta lar. Vatandaş balık yiyemiyoruz, bebe balıkları yiyoruz bas bas bağırıyor. Ne mi oldu..Neden yaok edenlere karşı denizle, nehirlerde, göllerde yanaşması 10km mesafe bırakılması gerekliler bu beyinli akılsız insanlıktan çıkanları.Avlanma teskereleri 10 sene yasaklanması, tüm araçların gereçlerin makine kimyaya verilip yok edilmesi. Görev yapmayan kontrol etmeyen, avlanmaya çıkan üyelerini kayıt altına almayan kooperatif Başkanları ve yönetim kurullarını 10 sene görev vermememe cezası verilmesi.Kooperatif yönetecek kişiler kalmaz ise dışardan devet tarafından üyelerden alınacak ücretlerle yönetici idareci atayacak..Bu arada tüm toptancı komisyonlarda görevlerini suç işlediğinde aynı işlem burada da uygulanması gerekli.Devlet kontrolunda görev düşen Muhtarlıklar, Belediyeler,Sağlık kontrolleri,Su ürünlkeeri kontrolleri, Esnaf dernekleri kontrolleri, Lokanta dernek kontrolleri, vs tüm kurum kontrol ekiplerinin görevden alınıp cezai muyide ile gövşlerden alınıp,denizle, ilgili bulunduğu konum dışında başka görevlendirilmesi gerekli. Bakın o zaman komşu deniz ülkelerdeki balıkların nasıl korunduğu, Olmadı bakın dünya devletlerinde bir karış toprağı deniz az olan ülkelere, dünyanın bir numaralı ihraçatcısı olmakta.
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim