Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ve Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi’nin birlikte düzenlediği 4. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu, “Küresel Eğilimler - Yerel Etkiler” teması ile Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde 23-24 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi, MSC-MEDLOG, EGEPORTS Kuşadası, Bodrum Cruise Port ve IC Çeşme Marina sponsorluğunda gerçekleştirilen sempozyum, sektör temsilcilerinin konuşmacı olduğu bir panel oturumu ve bilim insanlarının bildirilerini sunduğu toplam dört oturumundan oluştu.
Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Bilim Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Metin Kozak, konuşmasına fakülte olarak bu sempozyumu yıllardır düzenleyen DEÜ Denizcilik Fakültesi ve İşletme Fakültesi’nin yanında düzenleyici olarak yer almaktan duydukları mutluluğu dile getirerek başladı. Ülkenin turizm faaliyetleri açısından deniz turizminin hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kozak, sempozyumun gerçekleşmesinde büyük emekleri olan başta DEÜ Denizcilik Fakültesi olmak üzere İşletme Fakültesi’ne, DEÜ Rektörlüğü’ne ve tüm sponsorlara teşekkür etti.
Ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve DEÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kpt. Barış Kuleyin, ilkinin 1998 yılında gerçekleştirildiği 1. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu'ndan sonra 2014 yılında ikincisinin, 2016 yılında da üçüncüsünün düzenlendiğini, bu yıl da “Küresel Eğilimler-Yerel Etkiler” teması ile dördüncüsünü gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Bu anlamda 1998 yılında düzenlenen sempozyumun Türkiye’de akademik olarak düzenlenen ilk deniz turizmi etkinliği olma özelliği taşıdığının altını çizen Kuleyin, düzenlenen sempozyumlarda bilim insanları ve paydaşların bir araya gelerek ülkemiz deniz turizmini enine boyuna değerlendirme olanağı elde ettiklerini dile getirdi.
Kuleyin, bu bağlamda açılan Deniz Turizmi Yüksek Lisans Programları'nın sektörü daha da ileriye taşıyacak yöneticilerin yetiştirilmesini sağladığını ifade etti. Bu yılki düzenlenen sempozyumun temel amacının deniz turizmindeki küresel gelişmeler ve yerel etkilerini değerlendirerek mevcut sorunların çözümü ve deniz turizmi potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik strateji önerilerinde bulunmak olduğu vurgulayan Kuleyin, sempozyum hakkında genel bilgileri katılımcılarla paylaşarak sempozyum sponsorları olan İMEAK Deniz Ticaret Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi, MSC-MEDLOG, EGEPORTS Kuşadası-Bodrum Cruise Port, IC Çeşme Marina ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yalavaç, Deniz turizmi açısından koylarımızın korunmasının hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Yalavaç, amatör denizciliğe olan ilginin arttırılması için ilgili bakanlıklarla çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı M. Kaan Erge, 2000’li yılların başında hızla popülerleşmeye başlayan kruvaziyer turizminin ülkemizdeki deniz turizminin gelişimine büyük bir katkı sağladığını söyledi. Bu hareketliliğin 2014 yılında bölgede yaşanan olaylar ile birlikte büyük bir düşüşe geçtiğini dile getiren ERGE, bu bağlamda üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin deniz turizmi potansiyelini değerlendirmek için tüm paydaşların üzerine büyük görevler düştüğünü ifade etti.
Sempozyumda açılış konuşmacıları ve sponsorlara plaket takdiminin ardından, panel oturumuna geçildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Bilim Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. D. Ali Deveci başkanlığında gerçekleştirilen panelde, ilk olarak IC Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, ülkemizde insanları amatör denizciliğe ve tekne sahipliğine teşvik etmenin yollarını ve bunun ülkemiz deniz turizmine sağlayacağı katkıları vurgulayan bir konuşma gerçekleştirdi.
Panelde MSC Gemi Acenteleri Koordinatörü ve MEDLOG Genel Müdürü Kpt. Savaş Ercan deniz turizmi sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı dönemi özetleyerek bu dönemden çıkmak için gerekli olan stratejilere değindi. Ardından EGEPORTS Liman İşletmeleri Kuşadası ve Bodrum Limanları Genel Müdürü Aziz Güngör "Kurvaziyer Turizmi" başlıklı sunumunda Dünya'daki ve Türkiye'deki deniz turizmi sektörünün içinde bulunduğu durumu özetleyerek ülke ve kurumlar olarak izlenmesi gereken stratejilere yönelik bilgiler verdi. Panelistlerden Muğla Büyükşehir Belediyesi Deniz Ulaşım ve Ruhsat Kısım Sorumlusu Kpt. Enver Cem Hodoğlugil, Büyükşehir Belediyesi’nin deniz turizmi üzerine yürütmekte olduğu çalışmaları ve bu çalışmaların etkilerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Panel oturumunun son konuşmacısı Profesyonel Yatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kpt. Haslet Sever, dünyadaki yatçılık eğilimlerine değinerek, bu eğilimlerin ülkemizdeki yatçılık faaliyetlerine olan etkilerini ve Türkiye’deki yatçılık sektörünün nasıl daha rekabetçi bir hale gelebileceğini değerlendiren bir sunum gerçekleştirdi.
DENİZ HABER AJANSI