• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 26 °C

7 ülke Nil nehri için imza attı

7 ülke Nil nehri için imza attı
Nil havzasındaki 7 ülke, nehir suyunun adil paylaşımı için Mısır ve Sudan'ın muhalefetine rağmen bugün Uganda'da toplandı. Toplantıda Nil'in sularının paylaşımı ile ilgili anlaşmaya varıldı.
7 ülke Nil nehri için imza attı
 
Nil havzasındaki 7 ülke, nehir suyunun adil paylaşımı için Mısır ve Sudan'ın muhalefetine rağmen bugün Uganda'da toplandı. Toplantıda Nil'in sularının paylaşımı ile ilgili anlaşmaya varıldı.

El Cezire'nin internet sitesinde yer alan habere göre, Uganda Su Kaynakları Bakanı Jennifer Namuyango, Nil suyunun doğru ve adil bir şekilde tekrar paylaşılması için Kampala'da toplandıklarını belirterek, "Nil suyunun büyük bir kısmını Mısır kullanıyor" dedi. Mısır ve Sudan'ın toplantıya karşı çıkmalarına rağmen bir araya geldiklerini söyleyen Namuyango, Nil havzasında bulunan Etiyopya, Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin paylarına düşenin yeniden tanzim edilmesini istediklerini kaydetti. Bu arada Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebulgeyt, "Nil nehrinin kendi kırmızı çizgileri arasında yer aldığını", bunu yeniden paylaşmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Ebulgeyt, Nil'le ilgili eski anlaşmaların halen geçerli olduğunu ve söz konusu toplantının hiçbir hükmünün olmadığını dile getirdi. Sudan'ın su kaynaklarından sorumlu yetkilisi Ahmet Mafati de, Nil suyunun paylaşımı için toplanan 7 devletin alacakları kararların hiçbir geçerliliğinin olmayacağını kaydetti. Haberde Mısır'ın, geçmişte imzalanan anlaşmaları kabul ettiği ve Nil'in suyunun ülkenin ulusal güvenlik konusu olduğu gerekçesiyle anlaşmaya yanaşmadığı belirtildi.

7 ÜLKE NİL İÇİN İMZA ATTI

Uganda'nın Entebbe kentinde toplanan Nil havzası ülkelerinden, yukarı Nil havzasında yer alan Tanzanya, Ruanda, Uganda ve Etiyopya, nehir suyunun kullanımı konusunda bir anlaşma imzaladı. Daimi Nil Nehri Havzası Komisyonu kuran 4 ülke, aşağı Nil havzasında bulunan Mısır ve Sudan'a karşı, suyun kendi çıkarları için kullanımını öngören anlaşmayı imzalarken, Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Burundi de anlaşmaya gelecek aylarda destek sağlayacaklarının sinyalini verdi. Etiyopya Su Kaynakları Bakanı Asfaw Dinamo, Mısır ve Sudan'ın imza için temsilci göndermediği toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Nil'in, Nil havzasındaki bütün ülkeler için bir kaynak olduğunu vurgulayarak, geçen 10 yılda su kaynağının nasıl barışçıl kullanılacağı üzerinde görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Dinamo, Nil kıyısındaki ülkelerin hiçbirinin nehir suyunun nasıl kullanılacağı konusunda dava açmaya veya düşmanlık ilan etmeye hakkı olmadığını kaydetti. Ruanda Çevre Bakanı Stanislas Kamanzi de Mısır'ın toplantıya katılan ülkelerden imza için beklemelerini rica ettiğini belirterek, ilgili ülkelerin konuyu halihazırda 10 yıldır görüştüklerini söyledi. Kamanzi, "Eğer bugün imzalamasaydık, anlaşmanın imzalanması bir 10 yılı daha bulabilirdi" diye konuştu. Sömürge döneminde Mısır ile İngiltere arasında 1929 yılında imzalanan anlaşma Mısır'a Nil'in sularını kullanma konusunda büyük haklar sağlıyor.

www.DenizHaber.Net

www.DenizHaber.Com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim