• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -4 °C
  • İzmir 3 °C
  • Antalya 5 °C
  • Muğla 0 °C
  • Çanakkale 6 °C

9 adet ZAHA Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi!

9 adet ZAHA Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi!
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının (DzKK) amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde FNSS Ana Yükleniciliğinde yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) Projesi kapsamında geliştirilen 9 adet ZAHA aracı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Amfibi Piyade Tugayı’na teslim edildi.

Proje kapsamında, FNSS tarafından geliştirilen 23 adet personel taşıyıcı, 2 adet komuta kontrol aracı ve 2 adet kurtarma aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç teslim edilecek. FNSS tarafından tasarlanan çift silahlı ÇAKA Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, 40 mm bomba atar ve 12.7 mm makineli tüfeği bir arada barındırmasıyla ZAHA personeline zırh koruması altında ateş gücü sağlaması bakımından amfibi birliklere çıkarma harekatlarında önemli bir güç çarpanı olacak.

Silahlı Kuvvetlerin envanterinde bulunan, hem deniz hem de kara için tasarlanmış ilk personel taşıyıcı araç olan, aynı zamanda alabora olma durumunda kendini düzeltme ve zorlu deniz şartlarında operasyon kabiliyetlerine sahip dünyadaki ikinci araç olan ZAHA, Türk kara araçların tasarım kabiliyetlerinin sergilenmesi açısından önemli bir noktayı temsil etmektedir.

zaha-teslim.jpg

FNSS ZAHA, Endonezya Deniz Piyadeleri tarafından test ediliyor

FNSS ZAHA’nın (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) Endonezya Deniz Piyadeleri tarafından test edildiğine ilişkin bir video Twitter üzerinden paylaşılmıştı. ÇAKA UKK yer alan araçtaki “MARINIR” yazısı aracın Endonezya Deniz Piyadeleri (Endonezce’de Komandan Korps Marinir) tarafından test edildiğini doğruluyor. Indo Defense Expo & Forum 2022 fuarında FNSS, ZAHA’nın yanında Endonezya’ya ihraç edilen KAPLAN MT’yi sergilemişti.

fnss-zaha-2.jpg

Zırhlı Amfibi Hücüm Aracı (ZAHA)

Bir amfibi çıkarma operasyonu esnasında gemi ile sahil arasındaki mesafeyi en hızlı şekilde alma kabiliyetine sahip olan ZAHA, harekâtın çıkarma safhasında, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebilmekte ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlamaktadır. Araç, Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı, Kurtarma Aracı ve Mayın Geçit Açma Aracı olmak üzere dört değişik konfigürasyona sahiptir.

Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot azami sürat ile yüksek hareket kabiliyeti kazandırmaktadır. FNSS tarafından özgün olarak geliştirilen uzaktan komutalı kule sistemi ÇAKA UKK ile ZAHA, 12.7 mm makineli tüfek ve 40 mm otomatik bomba atar ile yüksek ateş gücüne sahiptir. ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK), adını büyük Türk denizcisi, Çaka Bey’den almaktadır. (Defenceturk)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim