Avrupa Birliği, denizcilik politikalarında değişiklikler üzerinde anlaştı. Yeni balıkçılık politikası ile on yıllar boyu süren aşırı avlanmanın önüne geçilmesi ve 2020 yılına kadar balık stoklarının yenilenmesi hedefleniyor.
Yeni balıkçılık politikası, üye ülkelerin bakanlarının her yıl kotalar için yaptığı pazarlıklara son veriyor. Kotalar artık Azami Sürdürülebilir Mahsul seviyelerine bağlı olarak belirlenecek.
Yapılan reformla ıskarta avın denize atılmasına da son veriliyor. Avrupalı balıkçılar, kotalarını değerli balıklarla doldurabilmek için her yıl 2 milyon ton ölü, hedef dışı avlanmış balığı denize geri atıyor.
Avrupa Parlamentosu'nun Gelecek için Balık grubunun lideri Chris Davies, reformu sürdürülebilir balıkçılığı teşvik etmek için önemli bir adım olarak değerlendirdi.
Davies, 'Avrupa denizlerine uyguladığımız muamele bir utanç kaynağı. Ancak bazı dersler öğrendik. Artık Avrupalılar bilim insanlarına kulak vermek, balık stoklarını yenilemek, ıskartaya son vermek ve balıkçılık sektörümüze daha iyi bir gelecek sağlamak istiyor' dedi.
AB'nin yılda 1 milyar Euro'ya denk düşen ortak balıkçılık polikası, sağladığı sübvansiyonlarla balıkçılık filosunda büyük bir kapasite fazlası yaratılmasına yol açarak yıllar boyunca aşırı avlanmayı körüklemekle suçlanıyordu.
Komisyon, Avrupa'daki balık stoklarının yüzde 75'inin aşırı avlanmaya maruz kaldığını tahmin ediyor. Bu oran dünya çapında yüzde 25.
Varılan anlaşma çerçevesinde balıkçı ülkelerin filolarını, toplam kotalarını yansıtacak biçimde küçültmesi gerekecek. Aksi takdirde bazı sübvansiyonların iptal edilmesi söz konusu olabilecek.
Önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi planlanan düzenlemenin AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu'ndan da resmi onay alması gerekecek.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün yayımladığı son veriler, 2010 yılında Çin ve Endonezya'nın ardından en çok Avrupa'da balık avlandığını ortaya koyuyor. Danimarka, İspanya, İngiltere ve Fransa, Avrupa'da avlanan toplam balık miktarının oluşturuyor.