• BIST 9002.34
  • Altın 2960.806
  • Dolar 34.1727
  • Euro 37.0326
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

ABD, İran tankerlerine daha fazla yaptırım uyguluyor

ABD, İran tankerlerine daha fazla yaptırım uyguluyor
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve bu yıl gerçekleştirdiği ikinci doğrudan saldırıya yanıt olarak İran'ın petrol ve petrokimya sektörlerine yönelik yaptırımlarını sıkılaştırdı.

ABD Hazine Bakanlığı, bu eylemin İran üzerindeki mali baskıyı arttırdığını ve “rejimin bölgedeki istikrarı baltalamak ve ABD'nin ortak ve müttefiklerine saldırmak için kritik enerji gelirleri elde etme kabiliyetini sınırladığını” belirtti. 

Hazine Bakanı Janet Yellen, “Bugünkü yaptırımlar, İran'ın enerji sektöründen elde ettiği gelirleri, nükleer programının geliştirilmesi, balistik füzelerin ve insansız hava araçlarının yaygınlaştırılması ve bölgesel terörist vekillere destek de dahil olmak üzere ölümcül ve yıkıcı faaliyetleri finanse etmek için kanalize etme girişimlerini hedef alıyor” dedi. 

Hazine Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında İran'ın Asya'daki alıcılara satmak üzere İran petrolünü yüklemek ve taşımak için bir gölge filo kullandığını belirtti. Açıklamaya göre, BAE merkezli Max Maritime Solutions, yönetimi altındaki gemileri, NIOC için İran petrolünü taşıyan ve bu petrolü Çin'deki rafinerilere taşıyan ABD tarafından belirlenmiş Ulusal İran Tanker Şirketi'ne bağlı gemilerle İran petrolünün çok sayıda gemiden gemiye transferini gerçekleştirmek için kullandı.

Hazine'ye göre sadece 2023 yılında NITC'ye (İran Milli Tanker Şirketi) bağlı gemilerle yaklaşık bir düzine gemiden gemiye İran petrolü transferi gerçekleştiren Max Maritime yönetimindeki Bendigo ve Carnatic tankerlerinin yanı sıra bu şirketlerin her ikisi de yaptırım kapsamına alındı. Gemilerinden bir diğeri olan Salvia'ya da yaptırım uygulandı. Hazine toplamda 17 şirket ve 23 gemiye yaptırım uyguladı.

Diğer şirketler arasında Malezya'dan Alya Marine ve Delnaz Ship Management, Hong Kong merkezli Cathay Harvest Marine, Derecttor Company ve Celia Armas, Marshall Adaları'ndan Davina Shipping ve Rita Shipping, Panama'dan Diamante Tankers, Surinamlı Elza Shipping, Engen Management, Strong Roots Provider ve Glazing Future Management, Hindistan'dan Gabbaro Ship Services, BAE merkezli Harry Victor Ship Management & Operation ve Jazira Das International yer alıyor.

Hazine, Harry Victor Ship Management'a ait Anhona, Wen Yao ve Goodwin, Diamante'ye ait Aventus I, Strong Roots'a ait Berg 1, Derecttor'a ait Carina ve Crystal Rose, Alya Marine'e ait Carol ve Shanaye Queen adlı tankerleri yaptırım kapsamına aldı. Ayrıca yaptırım kapsamında Delnaz'ın Cross Ocean, Satina, Tyche I ve Dimitra II, Davina Shipping'in Davina, Elza Shipping'in Elza, Gabbaro'nun Hornet, Cathay Harvest'in Luna Prime, Celia Armas'ın Octans, Rita Shipping'in Spirit of Casper ve Glazing Future'ın Voras adlı gemileri de yer almakta.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim