• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 22 °C

ABD, USS Harry S. Truman uçak gemisini Kuzey Ege'ye gönderdi

ABD, USS Harry S. Truman uçak gemisini Kuzey Ege'ye gönderdi
ABD, USS Harry S. Truman adlı uçak gemisini Kuzey Ege'ye gönderdiğini duyurdu. Gemiden kalkan F-18'lerin Romanya üzerinde uçuş yaptığı bildirildi.

ABD'nin USS Harry S. Truman uçak gemisinin Rusya'nın Ukrayna operasyonu nedeniyle Ege Denizi'nde konuşlandığı açıklandı. Gemideki jetlerin, Ukrayna'daki tansiyonun yükselmesi halinde uçuş operasyonları gerçekleştirmek amacıyla Ege Denizi'nin kuzeyinde hareket halinde olduğu belirtildi.

CNN'nin haberine göre, Ege Denizi'nin kuzeyinde konuşlanan ABD gemisinin çalışma yerinin rutin bölgesinden farklı olduğu kaydedildi. CNN'nin görüştüğü bir yetkili, Ukrayna'daki tansiyonun daha da artması halinde Karadeniz'e daha fazla savaş uçağı gönderileceğini belirtip “Rusya, Türkiye'nin boğazlarından geçmeye çalışırsa ve Türkiye NATO'dan destek isterse, o zaman uçak gemisi Karadeniz ve Çanakkale Boğazı üzerindeki hava devriyeleri için kullanılabilir” dedi.

USS Truman uçak gemisine bağlı savaş uçaklarının, NATO'nun varlığını ve kararlılık gösterme görevlerinin bir parçası olarak Romanya üzerinde uçtuğu bildirildi.

Gemiye Kuzey Ege'de USS San Jacinto kruvazörü eşlik ediyor. Ayrıca Ege Denizi'nde 5 tane daha ABD savaş gemisi ve 1 adet Norveç gemisi olduğu açıklandı.

DOKTRİNE AYKIRI

Uzmanlar, bir uçak gemisinin 3 binden fazla ada, adacık ve kayalığın bulunduğu, yoğun gemi trafiğinin yaşandığı ve pek çok dar geçiş ile sığ sulara sahip Ege Denizi'ne girmesinin, geminin kullanım doktrinine aykırı olduğunu belirtti.

Bu durumu, hava sahasını Rusya'ya kapatmayan Türkiye'ye bir baskı unsuru olarak yorumlayan uzmanlar, Yunanistan'ın da Avrupa Birliği toplantısında böyle bir talebi gündeme getirdiğini hatırlattı.

Bu uçak gemisinin Rusya'ya ciddi bir tehdit oluşturması durumunda, geminin Girit geçitlerinde Rus denizaltılarıyla yüzleşmek zorunda kalabileceği kaydedildi.

ABD uçak gemisinin böylesi riskli bir konumda bulunmasının, askeri değil siyasi hedefli olduğu belirtiliyor. Diğer yandan Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle'nin de Girit'in güneyinde bulunduğu bildirildi. Rusların 20 parçalık filosunun ise Tartus-Kıbrıs arasında dolaştığı kaydedildi.

MONTRÖ İŞLETİLDİ

Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. Maddesi gereğince savaşan taraflara (Rusya-Ukrayna) Boğaz geçişlerini kapatmıştı. Ardından 4 adet Rus gemisi Karadeniz'e girmek için talepte bulunurken bunların 3'ü Rusya'nın Karadeniz Filosu'na bağlı olmadığı gerekçesiyle geri çevrilmiş, bir tanesine ise izin verilmişti. Montrö'deki istisnai maddeye göre gemiler, savaş durumunda dahi bağlama limanlarına geri dönebiliyorlar.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim