ABD ve İngiliz donanmaları, Rusya ve Norveç arasındaki Barents Denizi'ne 3 destroyer ve bir fırkateyn gönderdi. Hamle, pandemi döneminde Rusya'ya karşı güç gösterisi şeklinde yorumlanıyor.
ABD ve İngiliz donanmaları, Soğuk Savaş döneminden bu yana ilk defa Rusya'ya yakın sularda güç gösterisi yapıyor.
RT'de yer alan habere göre, iki ülkenin donanması, pazartesi günü Barents Denizi'ne 3 destroyer ve bir fırkateyn gönderdi. Gemilerin bölgeye seyrüsefer özgürlüğü çerçevesinde konuşlandığını iddia eden ABD 6. Filosu, bunun "müttefiklerin hatasız entegrasyonunu gösterme" amacıyla yapıldığını bildirdi. ABD Donanması, olayı sosyal medya hesabından #hizmetehazır #barışiçingüç ve #birliktedahagüçlü etiketleriyle duyurdu.
Filo Komutanı Amiral Lisa Franchetti, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu zorlu zamanlarda, Avrupa sahnesinde operasyonlara düzenli olarak devam etmek her zamankinden daha önemli" dedi.
Franchetti, İngiliz fırkateyni HMS Kent ve destek gemisi USNS Supply'a USS Donald Cook, USS Porter ve USS Roosevelt adlı Arleigh Burke sınıfı destroyerlerin katılmasıyla "bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak ve Arktik bölgesindeki hazırlıklara destek ve güven inşa etmek" adına NATO'ya bağlılıklarını göstermeyi amaçladıklarını belirtti.
NATO gemileri, Norveç ve Rusya arasında kalan Barents Denizi'ne en son 1980'lerde faaliyette bulunmuştu. Kuzey Kutbu bölgesinin hem ABD hem Rusya için değerli olduğu belirtilirken, ABD'nin geçen yıl Grönland'ı Danimarka'dan satın alma girişimleri hatırlatılıyor.
Barents Denizi'ne kıyısı olan ve NATO'nun Arktik operasyonlarına katılan birkaç ülkeden biri olan Norveç'in bölgedeki NATO faaliyetlerine katılmaması ise, ülkenin "Rusya'yı gereksiz yere kızdırmak konusunda temkinli olması" şeklinde yorumlanıyor.
“BU ÖNCELİĞİMİZ ARASINDA YER ALMIYOR"
Norveç Savunma Bakanı, Barents Gözlemevi'ne yaptığı açıklamada, konuya ilişkin, "Bu önceliğimiz arasında yer almıyor" diye konuştu.
ABD Donanması, aynı şekilde "seyrüsefer özgürlüğü" adı altında Güney Çin Denizi'ne düzenli olarak gemi gönderiyor. Geçen hafta iki ABD gemisi, Çin donanmasına ait bir gemiyi taciz etmişti.
Destroyerlerden USS Porter, geçen yıllarda Karadeniz'de de NATO faaliyetlerine katılmıştı. USS Donald Cook ise, 2016 yılında Baltık Denizi'nde Rus jetleriyle gerginlik yaşamıştı.
ABD'nin bu hamlelerle Covid-19 pandemisi döneminde dahi faaliyette bulunabileceğini göstermeyi amaçladığı belirtiliyor.
NATO gemilerinin bölgede konuşlanmasına ilişkin Moskova'dan henüz resmi bir açıklama gelmedi. Rusya Kuzey Filosu, salı günü yaptığı açıklamada, söz konusu gemileri takibe aldıklarını kaydetti.
Rus destroyeri Mareşal Ustinov'unsa Barents Denizi'nin Severomorsk dışındaki bölgesine tatbikat amacıyla konuşlandırıldığı belirtildi.
DENİZ HABER AJANSI