Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kritik anlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan paylaşımlarıyla darbeciler lehine yönlendirmelerde bulunan ABD merkezli özel istihbarat ve araştırma kuruluşu Stratfor'un misyonu tartışılıyor.
ABD'nin Teksas eyaletindeki merkezinden yaptığı küresel istihbarat ve araştırma çalışmalarıyla tanınan Stratfor (Strategic Forecasting - Stratejik Tahmin) adlı kuruluş, ulusal ve uluslararası medyada ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile ilişkili bir kuruluş olarak değerlendiriliyor.
Stratfor'un, 15 Temmuz'daki darbe girişimi gecesi paylaşımları olağanüstü artmış, normalinin birkaç katına çıkmıştı. Stratfor'un, darbecilerin suikast için yerini tespit etmeye çalıştığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'a hareket eden uçağının yerini çok kısa süre içinde tespit ederek havadaki konumuyla ilgili birçok tweet atması kamuoyunun dikkatini çekmişti.
ERDOĞAN'IN UÇAĞININ KOORDİNATLARI NEDEN PAYLAŞILDI?
Stratfor yetkilileri, uçağı hızla nasıl tespit ettikleri sorusuna, "Bu bilgilerin tamamı açık kaynaklardan elde edilmiştir." yanıtını verirken, darbe girişiminin yaşandığı bir ortamda bunların sosyal medyada paylaşmalarının sebebine dair soruları ise yanıtsız bıraktı.
Stratfor, aynı gece, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Almanya'dan sığınma istediği" şeklindeki Amerikan MSNBC kanalının yalan haberini de Twitter hesabından paylaşarak tepki toplamıştı.
16 Temmuz günü de Stratfor, Twitter hesabından Erdoğan hakkında gerçekleri yansıtmayan bir profil paylaştı. Profilde, Erdoğan'ın 1999 yılında "ordu tarafından hapse atıldığı" ifade edildi. Erdoğan'ın mahkumiyeti içinse "şiddet ile dini veya ırksal nefreti teşvik ettiği" iddiası gösterildi.
Erdoğan'ın 2000'li yıllar boyunca "ordunun gücünü azaltmak için çalıştığı" vurgusu yapılan profil, Cumhurbaşkanı'nın Orduya karşı geçmişten gelen kişisel husumetle hareket ettiği imasında bulunarak, takipçilere darbeyle ilgili olağan bir sebep-sonuç ilişkisi mesajı verdi.
Stratfor'un gerçeklerle tezat yayınındaki en dikkat çekici unsurlarından biri de, 10 Ağustos 2014'teki seçimlerde yaklaşık 21 milyon (yüzde 52) oyla cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan için "oyların yüzde 13,3'üne karşılık gelen 5 milyon 412 bin 423 oyla seçimi kazandı." ifadelerinin yer alması oldu.
Kuruluş, uluslararası kamuoyunu yönlendiren açıklamalarına tepkilerin gelmesinin ardından söz konusu paylaşımını sildi.
"ORADA ÇIKAN HİÇBİR HABERE İTİBAR ETMEMEK LAZIM"
Yıldız Teknik Üniversitesi siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu, Stratfor gibi propagandaya yönelik paylaşımlarda bulunan düşünce kuruluşlarına itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir bilim insanı olarak ben, söz konusu kuruluşun sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik aslı olmayan, suçlayıcı mahiyetteki bilgilendirmelerine değil oralarda çıkan hiçbir habere itibar edilmemesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Stratfor'un, Türkiye ve başka ülkelerle ilgili analizlerini inandırıcı bulmadığının altını çizen Ateşoğlu, "Uluslararası kamuoyunu etkilemek üzere bu dahil birçok haber yapılıyor. Herkes duyarlı olup gerçeği araştırmayabilir. Zaten amaçları da doğru olmayan, manipülatif bir görüşü kamuoyunda yaygınlaştırmak." diye konuştu.
Ateşoğlu, sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a değil onun şahsında Türkiye'ye yönelik negatif algı yaratılmak istendiğini aktararak, sosyal medyada yapılan paylaşımlara da dikkati çekti. Ateşoğlu, şöyle devam etti:
"Öyle paylaşımlar var ki neredeyse Türkiye'de darbe olmadı diye seviniyorlar. Böyle bir kesim de var uluslararası camiada. Hem Cumhurbaşkanı'nın şahsına hem de daha da kötüsü Türkiye'ye yönelik bir tavır. Türkiye demokrasisine karşı bir güvensizlik yaratılmaya çalışılıyor."
"STRATFOR, CIA'İN GÖLGE DÜŞÜNCE KURULUŞU"
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin de Stratfor'un bu zamana kadar uluslararası camiada ve akademik çevrelerde, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'in gölge düşünce kuruluşu olarak algılandığını anlattı. Şahin, Stratfor'la ilgili "Ortaya koyduğu tavra baktığımızda bir düşünce kuruluşu gibi değil bir operasyon kuruluşu olarak tavır sergilediğini görüyoruz." değerlendirmesinde bulunarak, şöyle devam etti:
"Stratfor'un, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi esnasındaki tavrı ve sonraki süreçte yaptıklarına baktığımızda, ‘CIA’nin gölge kuruluşu’ şöhretini tamamen yansıttığını görebiliyoruz. Akademik bir düşünce kuruluşundan çok bir operasyon kuruluşu olduklarını 15 Temmuz’la birlikte net bir şekilde ortaya koydular."
Stratfor'un Türkiye'de kanlı darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçak koordinatlarını paylaşmasıyla ilgili olarak da Şahin, darbe girişimlerinde ülkedeki siyasilerin ele geçirilip etkisiz hale getirilmeye çalışılacaklarını hatırlattı. Şahin, "Burada da ana hedefin Sayın Cumhurbaşkanı olduğu görülüyor. Demek ki en iyi niyetli tabirle, zımnen darbecilere yardım etmekten başka bir amaç taşıyor olamazlar." dedi.
Söz konusu kuruluşun yazıları incelendiğinde, genel olarak ülkelerdeki siyasi değişimleri konu alan çalışmaların ağırlıkta olduğunu belirten Şahin, bu durumun da Stratfor'un operasyon kurumu olarak faaliyet gösterdiğine işaret ettiğini sözlerine ekledi.
Deniz Haber Ajansı