• BIST 9961.34
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 12 °C

ABD'ye göre Varyag 'boşa giden para'

ABD'ye göre Varyag 'boşa giden para'
Çin'in ilk uçak gemisi olarak hizmete giren Varyag (yeni adı ile Liaoning) ile ilgili olarak ABD basını, "gereksiz bir harcama" yorumunu yaptı.

Çin'in ilk uçak gemisi olarak hizmete giren Varyag (yeni adı ile Liaoning) ile ilgili olarak ABD basını, "gereksiz bir harcama" yorumunu yaptı.

Çin'in, platformunu Ukrayna'dan satın aldığı uçak gemisi Varyag'ı "Liaoning" ismi ile resmen Çin deniz donanmasına katmasına "boşa giden para" olarak değerlendiren ABD medyası, "Liaoning" adlı uçak gemisinin şu an gerçek savaş gücüne sahip olmadığını yazdı.

Çin'in resmi Global Times gazetesinin, ABD'nin Newyork Times gazetesine dayandırdığı haberine göre uçak gemisinin Çinli uzmanları oldukça heyecanlandırdığına dikkat çekildi. ABD basını, bahsi geçen geminin sadece eğitim ve test amaçlı kullanabileceğini öngördü.

Diaoyü Adası sorunu sebebiyle Çin-Japonya ilişkilerinde gerginlik yaşandığı bir dönemde, Çin'in ilk uçak gemisinin donanmaya tesliminin, vatansever duyguları tetikleme fırsatı olarak değerlendirildi. Yapılan bu hamlenin, ABD müttefikleri ve Çin'in Filipinler ve benzeri küçük komşu ülkelerine karşı sinyal vermek olduğu ileri sürüldü.

Çinli pilotlarının halen normal pist üzerinde simülasyon çalışmaları yaptığına ve savaş gemisi tecrübesinin bulunmadığına vurgu yapan ABD medyası, pilotların da halen Rusya'nın 25 evvel kullandığı Mig-23 savaş uçağının iyileştirilmiş hali olan Çin yapımı J-8 uçaklarını kullandığına dikkat çekti.

Çin'in ilk uçak gemisi olan Liaoning'in, Rus yapımı Su-230 yeni nesil savaş uçakları ile çatışması ve hasar görmesi varsayımı yapılırken, bunun "büyük bir yüz kızartıcı olay" olacağı ve yapılan masrafın "değmezliğinin" gün yüzüne çıkacağı savunuldu.

Uzmanlar, Çin'in donanmasında zamana uygun uçakları bulunmadığına dikkat çekerken, Çinli pilotların hareketli iniş ve kalkış gibi zor görevleri yapmasının mümkün görünmediği aktarıldı.

Çin'in askeri bütçesindeki harcama miktarlarını kuvvetlere göre ayırmadığına dikkat çeken ABD medyası, yabancı uzmanların, Çin deniz kuvvetleri harcamalarının Kara ve Hava kuvvetlerine oranla daha düşük olduğunu dile getirdiği kaydedildi.

Öte yandan, ABC yayın kuruluşuna göre, "Liaoning"in hizmete girmesinin, devletin itibarını ve imajını yeterince gösterdiği ve Çin Deniz Kuvvetleri'nin etkisini genişlettiği belirtildi.

"Liaoning" uçak gemisinin esas görevinin, eğitim ve testler ile Çin'in 2015'te kendi gücüne dayanarak uçak gemisi yapmasına hazırlık olduğu kaydedilen Reuters'in haberinde ise Çin Deniz Kuvvetleri'nin gücünün, şu an ABD ve Japonya'yla kıyaslanamayacağı ifade edildi.

Hindistan'da İngilizce yayımlanan The India Times gazetesinde yer alan yazıda, Diaoyu Adası sorunu çerçevesinde Çin-Japonya ilişkilerinde gerginlik yaşandığı bir dönemde, ilk uçak gemisinin donanmaya tesliminin, egemenlik hakkı konusunda kararlı bir tutum sergileyen Çin'in, anlaşmazlıkları kuvvet kullanma yoluna başvurarak çözme olasılığını da dışlamadığı sinyalini verdiği yorumu yapıldı.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim