• BIST 9706.03
  • Altın 3063.738
  • Dolar 35.4819
  • Euro 36.6084
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 4 °C

‘Abora IV’ adlı gemi, Koltukbarınağı İskelesi'ne yanaştı

‘Abora IV’ adlı gemi, Koltukbarınağı İskelesi'ne yanaştı
Bulgaristan'ın Varna kentinden yola çıkan, Mısır'ın İskenderiye kentine kadar giderek antik dönemde Mısırlılar’ın deniz ticaret yolunu canlandırmayı amaçlayan ‘Abora IV’ adlı gemi, Çanakkale’nin Koltukbarınağı İskelesi'ne yanaştı.

Alman Arkeolog Dr. Domonique Görlitz tarafından tasarlanan ve antik dönemin gemicilik teknikleriyle inşa edilen ‘Abora-IV’ adlı gemi, İstanbul’un ardından çıktığı yolculukta Çanakkale’ye ulaştı.

Çeşitli ülke vatandaşlarından oluşan 12 kişilik mürettebatıyla ‘Barış ve Uluslararası Anlayış İçin Yelken Açmak’ sloganıyla Bulgaristan'ın Varna şehrinden Mısır'ın İskenderiye şehrine deniz yoluyla gitmeyi amaçlayan kamış tekne, Kıyı Emniyeti botlarının da eşliğinde Çanakkale Koltukbarınağı İskelesi'ne yanaştı. 

23 metre uzunluğundaki kamış teknenin Türk sularında seyrinin Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda olan projenin Çanakkale'deki iş ortağı olan Gestaş A.Ş. tarafından kentte ağırlanacak Alman Arkeolog Dr. Görlitz ve kamış gemi mürettebatı, Koltukbarınağı İskelesi'nde Vali Yardımcısı Celil Ustaoğlu,  İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Gestaş Genel Müdürü Volkan Arslan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan karşıladı.

Gemiye kordonda gezinti yapan vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Meraklı gözlerle gemiyi ve mürettebatını izledi.  

“DÜNYA BARIŞI İÇİN YAPIYORUZ”

Karşılama sonrasında yapılan basın açıklamasında Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, “Çanakkale Boğazı’ndan itibaren Gestaş’ın organizasyonuyla gemi buraya kadar geldi. Biz de geminin bu macerasını takip ediyoruz” diyerek Alman Arkeolog Dr. Domonique Görlitz’e yolcuğu sordu.

Görlitz ise, “Çok teşekkür ederiz tüm Türk yetkililerine. İstanbul’dan Çanakkale Boğazı’na kadar, özellikle Çanakkale Boğazı’nda bize yardım eden herkese çok teşekkür ederiz. Biz bunu sadece kendimiz için yapmıyoruz. Barış için, dünya için, dünya barışı için yapıyoruz. Troya’da zaten doğuyu, batıyı birleştiren bir yer. Sembolik bir anlamı var. Özellikle Çanakkale Boğazı’na girerken modern deniz trafiği bizi çok zorladı. Ama aslında bu gemi 6 bin yıl öncesinin teknolojisini gösteriyor. O dönemlerde bunun zor olduğunu gösteriyor. Biraz da şans bize yardım etti. 7 farklı ülkeden 12 denizci ile beraberiz. Birkaç gün burada kalacağız, gemimizi tamir etmemiz gerekecek” dedi.  

Prof. Dr. Rüstem Arslan ise, “Buradan Troya Ören yeri ve müzesini ziyarete gideceğiz. Troya, dünya deniz ticaretindeki önemi çok fazla. Çanakkale Boğazı ve Troya’nın varlığı, tarih öncesi denizciliğinde Troya’nın zengin olması Çanakkale Boğazı’na bağlı. Bu projede aslında bunu teknik olarak anlatmaya yönelik” ifadelerini kullandı.   

Alman Arkeolog Dr. Domonique Görlitz’e Truva Atı heykeli hediye edilirken Görlitz ise mürettabat tişörtü, gemiyi anlatan kitabı ve geminin küçük bir maketini hediye etti. Alman arkeolog Dr. Görlitz ve ekibi Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde Troya Örenyeri'ni ve Troya Müzesini gezmek üzere iskeleden ayrıldı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim