Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka ve Yönetim Kurulu üyeleri, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ni (GEMİSANDER) ziyaret etti.
Ziyarette, gemi söküm sektörünün ve İzmir'in Aliağa ilçesinin genel meseleliri hakkında görüş alışverişinde bulundu. GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, Türk koster filosunun yenilenmesi için hurda teşviki vereceğini açıkladığını belirterek, bunun sektörde büyük heyecana sebep olduğunu söyledi. Saka da teşvik sisteminin gemi söküm sektörüyle birlikte armatörlere, tersanecilere ve yan sanayicilere büyük fırsatlar sağlayacağını kaydetti.
Ziyarette konuşan Şimşek, koster filosundaki 200’ü aşkın geminin yaşının 30’un üzerinde olduğunu ve ilk etapta 100 tanesinin hurda teşvikine girmesinin planlandığını söyledi. Küresel krizin etkilerini gidermek için 2015 yılı ilk çeyreğinde tam kapasiteye erişme hedefi için gerekli anlaşmaları büyük ölçüde tamamladıklarını ifade eden Şimşek, " Avrupa Birliği (AB) yeni bir yasa çıkarıyor. Önümüzdeki yıl devreye girmesini beklediğimiz, Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Uyumlu Geri Dönüşümüne İlişkin Hong Kong Uluslararası Konvansiyonu’na göre AB bayrağı taşıyan gemiler, sadece bizim tesislerimizde sökülebilecek. Bunun yanısıra Malta bayraklı gemilerin Türkiye’de sökülmesi için görüşmelerimiz sürüyor. Yine bu yılın ilk çeyreğinde sonuçlanacak olan Yunanistan, Mısır, Ukrayna, İtalya, Fransa gibi ülkelerden de hurda gemi almak için çabalıyoruz. Tüm bu gelişmeler, sektörün içinde bulunduğu darboğazdan çıkması adına önemli bir katkı olacak.” dedi. AB ülkeleri bayrağı taşıyan sivil gemilerin, armatörlerce bayrak değişimi yoluyla AB mevzuatına aykırı olmasına rağmen maddi yönden daha kârlı gördükleri, gerekli çevre şartlarını taşımayan üçüncü dünya ülkelerine satılmasının, sektörün önündeki en önemli sıkıntı olduğunu dile getiren GEMİSANDER Başkanı Şimşek, bununla ilgili mücadelelerinin uluslararası boyutta devam ettiğini aktardı. Aliağa'daki gemi söküm tesisinin, dünyada çevre, iş ve işçi sağlığı standartlarına uygun tek tesis olduğunu vurgulayan Adem Şimşek, “Biz yeşil bir geri dönüşüm sektörüyüz. Geçtiğimiz aylarda tesislerimizi ziyaret eden AB yetkilileri, bölgemizden memnun kalarak ayrıldı. Şu anda da üç tane AB bayraklı gemi, söküm aşamasında. Firmaların gönderdikleri denetçiler, geri dönüşüm işlemlerinin standartlara uygunluğunu inceliyorlar ve her şey yolunda. Sahip olduğumuz bu avantaj, bizi 2015'te yeniden dünya liderliğine taşıyacaktır." dedi.
Gemi söküm sektöründe uluslararası sözleşmelere bağlı olarak faaliyet gösteren 22 Türk firmasının, hiçbir uluslararası yükümlülüğü bulunmayan Bangladeş, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin başlattığı haksız rekabet yüzünden gerileme yaşadığını kaydeden ALTO Başkanı Saka ise, “İlçe ekonomisine direkt katkı sağlayan en önemli sektörlerden birisi olan gemi söküm sanayisindeki düşüş, Aliağa’nın ekonomisini derinden etkiliyor. Aliağa için önemi büyük olan ve aynı zamanda birçok yan sektöre katkı sağlayan gemi söküm sektörünün ayakta tutulması gerekiyor.” diye konuştu. Gemi geri dönüşüm sektöründe Türkiye’nin kalite bakımından dünyada lider olduğunu ancak fiyat konusunda Asya ülkeleriyle rekabette zorlandıklarını ifade eden Adnan Saka, “Ancak önümüzdeki dönemde yürürlüğe girecek uluslararası kuralların, Türkiye’yi dünyada tercih edilen konuma yükselteceğini düşünüyorum. Hong Kong Sözleşmesi ve AB’nin aldığı karar da devreye girince AB bayraklı gemiler, sadece çevre ve iş sağlığı tedbirlerini uygulayan tesislerde sökülebilecek. Bu da sektörümüzü dünyada liderliğe yükseltecektir.” dedi.
Deniz Haber Ajansı