Dünya denizcilik sektörünün en önemli buluşması olan; ’EXPOSHIPPING EUROPORT İstanbul 13.Uluslararası Denizcilik Fuarı’ sektörün tüm profesyonellerini bir araya getirdi. Denizcilik sektöründe umutların devam ettiğini tüm dünyaya göstermek vizyonu ile yola çıkan ‘EUROPORT İSTANBUL 2015’e dünyanın muhtelif ülkelerinden katılan denizciler, sektöre yönelik tüm yenilikleri ve teknolojileri yakından izleme fırsatı buldu. Fuar etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen sempozyum, panel, çalıştay, ikili ve çoklu görüşmeler ‘EUROPORT İSTANBUL 2015’ organizasyonunu güçlü kılarak daha etkili ve verimli olmasını sağladı.
LİDER ÜLKE TÜRKİYE ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Denizcilik sektörünün geleceğinin ve yeni yatırımların ele alındığı ‘EUROPORT İSTANBUL 2015’ fuarına; İzmir’in Aliağa İlçesinde GEMİSANDER çatısı altında faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri damga vurdu. Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (ISRA) tarafından düzenlenen ‘Gemi Geri Dönüşüm’ konulu sempozyum, armatörleri, filo yöneticilerini ve gemi geri dönüşüm sanayicilerini bir araya getirdi. Sektöre ilişkin mevcut durumun, sorunların ve hedeflerin değerlendirildiği sempozyumda; Gemi Geri Dönüşüm sektöründe Türkiye’nin dünya lideri olduğu bir kez daha veriler ile ortaya kondu. Aliağa’da 22 firmanın faaliyet gösterdiği gemi söküm tesislerinin iş güvenliğinde, çevre duyarlılığında ve işçi sağlığında dünyaya örnek olduğu konusunda da görüş birliğine varıldı.
AB ÜYESİ ÜLKELERİN TERCİHİ TÜRKİYE
Sempozyumda konuşan Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri (İSRA) Başkanı Adem Şimşek, İSRA üyesi sanayicilerin hedeflerinden bahsederek sektörün son durumunu değerlendirdi. Sempozyuma AB ülkelerinden katılan filo temsilcileri ise; Türkiye dışında ki ülkelerin gemi geri dönüşüm sektöründe AB mevzuatının gerekliliği olan şartları yerine getirmedikleri sürece, AB Bayraklı gemilerin sökümünü sadece Türkiye’de gerçekleştirmeye devam edeceklerinin altını çizdi. Avrupalı filo temsilcilerinin bu açıklamaları sempozyuma Asya ülkelerinden katılan temsilcileri hayal kırıklığına uğrattı. Hal böyle olunca sempozyumdan en karlı çıkan taraf ise Türk sanayicileri oldu. Toplantı sonrasında Türk gemi geri dönüşüm sanayicileri ikili görüşmeler yaparak yeni anlaşmalara imza attı.
TÜRKİYE ROL MODEL ÜLKE…
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek, sempozyumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada; kendisinin sadece Türkiye’nin değil, dünya genelinde faaliyet gösteren tüm gemi geri dönüşüm sanayicilerinin başkanı olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin dünyada lider konumda olmasının her şeyden önce bir Türk olarak kendisini mutlu ettiğini, ancak İSRA çatısı altında temsil ettiği diğer ülkelerin sektörde geri kalışına üzüldüğü anlatan GEMİSANDER ve İSRA Başkanı Adem Şimşek, sektörün Türkiye’de ulaştığı seviyeye diğer ülkeleri de taşımak adına ‘İSRA’ olarak yeni girişimlerde bulunmak zorunda olduklarını ve özellikle Asya ülkelerinin Türkiye’yi rol model alması gerektiğini vurguladı.
DEV YATIRIMLAR BAŞARIYI GETİRDİ
Sempozyumun çok verimli geçtiğini sözlerine ekleyen Başkan Adem Şimşek, “Bugün burada uluslar arası paydaşlarımızla bir araya geldik. Toplantımızın sonuç bölümünde; AB ülkelerinden gelen temsilcilerin Türkiye’yi ‘Yeşil Gemi Söküm’ nitelemesiyle örnek göstermesi, tercihlerini Türkiye’den yana kullanması bizleri sevindirdi ve gururlandırdı. Zira bizlerde Türkiye olarak Avrupa birliğinin gemilerine talip olmaya hazırız. Sektörde dünya lideriyiz. Liderliğimizi takip eden Çin ve daha sonra arkasından gelen Bangladeş, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerden yüzde yüz daha ilerideyiz. Öte yandan Avrupa Birliği ve Hong Kong konvansiyonuna uygun olan tek ülkeyiz. Ancak bu durum bir tesadüf değildir. Bu başarı GEMİSANDER projeleri kapsamında özellikle çevre duyarlılığı, iş güvenliği ve işçi sağlığına yönelik yaptığımız dev yatırımların karşılığıdır” diye konuştu
FUAR HAKKINDA
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın kurulmasıyla yeni bir yön ve ivme kazanan Türk Denizcilik Sektörü’nün bu yıl 13. kez ev sahipliğini yaptığı ’Uluslararası Denizcilik Fuarı’nda; 30 ülkeden 300’ün üzerinde katılımcı firma yer aldı. İlgi ve katılımın yoğun olduğu Fuarda; Gemi İnşa ve Yan Sanayi, Gemi Bakım-Onarım, Gemi Ekipman ve Teknolojileri, Brokerlık, Armatörlük, Denizcilik Lojistik ve Teknolojileri, Liman İşletmeciliği ve Teknolojileri, Mega Yat Ekipman ve Teknolojileri, Gemi Geri Dönüşümü, Offshore ve Enerji, Gemi Donatım ve Malzemeleri, Denizcilik Savunma Sanayi, Kumanyacılık, Can Güvenliği ve Ekipmanlarının sergilendiği stantlar katılımcılar tarafından beğeniyle gezildi.
Deniz Haber Ajansı