Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İDO'nun Osmangazi Köprüsündeki indirimi uluslararası tahkime taşıması sonrasında, "Onlar da indirim yaptı ama biz mahkemeye taşımadık. Onların sözleşmesiyle bizimkinin ilgisi yok" açıklamasında bulundu.
İzmit Körfezinin köprüden ve denizden geçişini sağlayan iki şirket mahkemelik oldu. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş'nin İngiliz ortağı Souter Investments, Osmangazi Köprüsünden geçiş fiyatında yapılan yüzde 26'lık indirimi uluslararası tahkime taşıdı. Souter, sözkonusu indirimin sözleşmelere aykırı olduğunu iddia etti.
İndirim sonrasında Osmangazi Köprüsünden geçiş ücreti 88.75 liradan 65 lira 65 kuruşa indirildi. Bu karar sonrasında İDO da feribot geçiş ücretlerinde yüzde 25 indirim yaptığını ilan etti. Buna göre Köprüden 65.6 liraya geçmek mümkünken; feribotla araçların tek geçişi 45 lira, gidiş-dönüş 80 lira oldu.
Ahmet Arslan: İki sözleşmenin birbiriyle ilgisi yok
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, konuyla ilgili, "İDO'nun sözleşmesiyle bizim Osmangazi Köprüsünün sözleşmesi arasında bir bağ yok. Bu iki sözleşmeyi birbirine bağlamak doğru değil. Onlar indirim yaptılar, diye biz dava açmadık" dedi.
Otoyol A.Ş yetkilileri de iki sözleşme arasında bir bağ olmadığını belirterek, İDO özelleştirme ihalesinin 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, Osmangazi köprü ihalesinin ise 2009 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını anımsattı. İki sözleşme arasında bir bağ bulunmadığını belirtti.
İDO, 2011 yılında özelleştirildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (İDO) yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi Nisan 2011'de yapıldı ve ihaleyi 861 milyon dolarlık teklifiyle Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazandı.
DENİZ HABER AJANSI