Piri Reis Üniversitesi'nce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a fahri doktora tevdi edilmesi dolayısıyla tören düzenlendi.
Törene; İstanbul Valisi Vasip Şahin, PRÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediyesi Başkanı Şadi Yazıcı, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran DTO Meclis Başkan Yardımcısı Kenan Turkantos, Başkan Yardımcıları Şadan Kaptanoğlu, Recep Düzgit, Bakan Arslan'ın üniversiteden hocası ve Piri Reis Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenciler katıldı.
Fahri doktor unvanı tevdi edilen Bakan Arslan'ın cübbesini Taner Berksoy, eşi Habibe Berksoy, PRÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan ve PRÜ Rektörü Oral Erdoğan birlikte giydirdi. Bakanlıkta görev yapanlar arasında çok sayıda denizci bulunduğunun altını çizen Arslan, Piri Reis Üniversitesi'nin de denizciliğe ve Türkiye'ye önemli katkılar sunduğunu anlattı.
Arslan, denizcilikte yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi vererek, Mukaddime yazarı İbni Haldun'un "Coğrafya bizim kaderimizdir." sözünü anımsattı. Denizlerin ve denizci olmanın Türklerin ve Türkiye'nin kaderi olduğunu belirten Arslan, bu kaderin iyiye çevirmenin önemli olduğunu söyledi.
"Birçok yasal düzenlemeyi hayata geçirdik, denetimleri artırdık"
Bakan Arslan, aldıkları sorumlulukla 15 yıldır denizle barışık bir gelişme ve kalkınma stratejisi izlediklerine dikkati çekerek, iyi yetişmiş denizcilerin her yerde iş yapabildiğini dile getirdi.
Denizcilik öğrencilerine kendilerini iyi yetiştirme tavsiyesinde bulunan Arslan, şunları kaydetti:
"Birçok yasal düzenlemeyi hayata geçirdik, denetimleri artırdık. Bugün beyaz bayrak ülkesi isek, gururla 'Beyaz bayrak konumumuz pekişiyor, bundan sonra pekişecek.' diyorsak ve sadece gemilerimizle ilgili değil, denizcilerimizle ilgili de bu ifadeyi kullanabiliyorsak, elbette ki bunun altında ekip ahengi ile çalışmanın, bakanlık, STK, sektördeki üniversitelerimiz ile çalışmanın önemli payı var. Bu konuda önemli mesafe aldık. Denizlerimize anlık izleme sistemleri kurduk, bu konuda yatırım yaptık, yapmaya devam ediyoruz."
Bürokrasinin azaltılması için çok sayıda çalışma yaptıklarının altını çizen Arslan, limanlarda tek pencere sistemine geçmeye başladıklarını anımsattı.
Arslan, "Limanlarımızda yapılan iş ve işlemlerle ilgili muhataplar her Bakanlıktan ayrı ayrı kartlar almak zorunda kalıyor, hatta bazı bakanlıklardan birden fazla kart almak zorunda kalıyor. Bunun yerine tek kart sistemi getireceğiz. Denizcilikle ilgili birçok şeyi e-devlet platformuna taşıdık. Bu sene içinde bütün işlemleri e-devlet platformuna taşımış olacağız." ifadelerini kullandı.
"Türkiye'yi uluslararası arenada sözü geçen bir ülke haline de getirdik"
Deniz turizmini de önemsediklerini belirten Arslan, "Türk bayrağı çekme önündeki engelleri kaldırarak bu konuda hedefimize adım adım ilerliyoruz. 6 bin hedeflemiştik, bugün itibariyle 5 bin 750 rakamlarına geldik." dedi.
Bakan Arslan ÖTV'yi sıfırlayarak, sektöre yaklaşık 6 milyar 570 milyon liralık katkı yaptıklarını dile getirerek, hem yük hem yolcu taşımacılığında denizi özendirmek adına güzel bir mesafe aldıklarını söyledi.
Özellikle tüm dünyayı etkileyen siyasi ve ekonomik krizin deniz taşımacılığı ve gemi sanayisi üzerindeki etkilerini azaltmak için sektöre önemli destekler sağladıklarını dile getiren Arslan, "Türkiye'yi uluslararası arenada sözü geçen bir ülke haline de getirdik. Türk Deniz Ticaret Filo kapasitemizin 15 yılda dünya denizcilik filosuna göre yüzde 75 daha fazla büyüdüğünü ifade etmek isterim." diye konuştu.
Türkiye'nin denizcilikte geldiği rakamlar hakkında katılımcılara bilgi veren Arslan, Türkiye'de denizciliğin gelişmesi adına çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Ahmet Arslan, gençlere verilen her bilgiyi almalarını ve kendilerini geliştirmelerini tavsiye etti. Arslan; 'Denizcilik alanında iyi eğitim verilmiş denizcilerseniz, iş bulamama kaygınız olmasın' ifadesini kullandı.
'Denizcilerimizle ülkemiz beyaz bayrak ülkesine dönüştü'
Bakanlık olarak, denizciliğe büyük önem verdiklerini ve birçok yasal düzenlemeyi harekete geçirdiklerin vurgulayan Arslan; ‘Bugün beyaz bayrak ülkesiysek bunu ekip çalışmasıyla kazandık. Denizlerimizde anlık izleme sistemi var, limanlarda tek pencere sistemi getirdik, denizcilikle ilgili bir çok şeyi e-devlet platformuna taşıyacağız. Tersane ve kıyı yapılanmasında bir çok şeyi çözdük ve çözmeye devam edeceğiz. Deniz turizminin önünü açmak adına marinacılığın gelişmesini sağlıyoruz. Türk bayrağına geçişte 6 bin hedefimiz vardı bunu neredeyse yakaladık. Sizlerle, denizcilerimizle ülkemiz beyaz bayrak ülkesine dönüştü.’ dedi.
'Biz denize sahip çıkarsak denizlerde bize sahip çıkar'
Türkiye'nin 1998 yılından beri IMO üyesi olduğunu belirten Ahmet Arslan, son yıllarda denizcilik sektöründeki gelişmelerden bahsetti. Bakan Arslan, deniz ticaret filosu kapasitesinin büyüdüğünü, limanlarda elleçlenen tonaj miktarında artış olduğunu belirtti.
Ro-Ro taşımacılığının 9’dan 24’e çıktığını ve düzenli hat ile taşınan araç ve yolcu sayısında da ciddi artış olduğunu dile getiren Arslan sözlerini şöyle sürdürdü; ‘Yat bakım onarım payımız arttı hatta dünyada 3. sıradayız. Siz denize, biz denize sahip çıkarsak denizlerde bize sahip çıkar. Bu paye bana ulaştırma alanında verildi. Demiryolları, kara yolları ve hava yolu birbirine entegre olacak şekilde hizmet vermeli. Bizler ulaşımda orta koridoru etkin hale getirdikçe dünya pastasındaki payımızı daha büyük alacağız. Aldığımız bu payenin hakkını vereceğiz’
DENİZ HABER AJANSI