HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ
Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 29. Olağan Genel Kurul toplantısı Londra’da başladı. Toplantı 2013 yılında yapılan IMO Genel Kurulu’nda Genel Kurul Başkanlığı’na seçilen emekli büyükelçi Ahmet Ünal Çeviköz’ün konuşmasıyla başladı. Çeviköz’den sonra kürsüye gelen Koji Sekimuzu üyelere hitaben bir konuşma yaptı.
Türkiye'nin Londra eski Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz'ün başkanlık ettiği, merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve BM'ye bağlı denizcilik alanında en üst kurum olan Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 29. Olağan Genel Kurul toplantısına üye ülkeler yoğun katılım gösterdi.
2013-2015 yılları arasında Türkiye adına Uluslararası Denizcilik Örgütü genel kurul başkanlığını yürüten Ahmet Ünal Çeviköz bugündü toplantıda genel kurul başkanlığını İspanyol Frederito Tivolli‘ye devretti.
Genel Kurul’un açılış gününün ardından Türkiye’nin Londra eski Büyükelçisi ve IMO 28. Dönem Genel Kurulu Başkanı Ahmet Ünal Çeviköz Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat’a özel açıklamalarda bulundu. Çeviköz yaptığı açıklamada 29. Dönem Genel Kurulu’nun mülteci soruna yönelik adımlar atacağını beklediğini vurgularken, yeni dönemde de Türkiye’nin C Kategorisi’nden konsey üyeliğine seçileceğini beklediğini söyledi.
“28. Dönem’de önemli kararları hayata geçirdik”
IMO 28. Dönem Genel Kurulu’nda önemli kararları hayata geçirdiklerini belirten Çeviköz “Ben 2013 yılında 28. Genel Kurul başkanlığına seçilmiştim. 28. Genel kurulun 2 yıldır başkanlığını yürütüyordum. Aslında bu IMO için çok önemli bir süreç oldu. Birçok yeni karar hazırlandı, yeni yönetmelikler hazırlandı. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün sekreteryası için de bir takım yeni kararlar alındı. Bu açıdan fevkalade etkin bir dönem geçirdik denilebilir “ dedi.
“Türkiye’in IMO içerisinde saygın bir yeri var”
Türkiye’nin IMO içerisinde saygın bir yerinin olduğunu vurgulayan Ünal Çeviköz, Türkiye’nin 29. Dönemde de konsey üyeliğine seçileceğini beklediğinin altını çizerek “Biliyorsunuz Türkiye Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün hemen hemen kurulduğundan beri üyesidir. 27 Kasım Cuma günü konsey seçimleri olacak. Türkiye delegasyonu, Türkiye’nin yeniden konsey üyeliğine seçilmesi için gereken lobi faaliyetlerini sürdürecekler. Ben yine orada Türkiye’nin konsey üyesi olarak devam edeceğine inanıyorum. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde ve konseyde Türkiye’nin son derece saygın bir yeri vardır. “ diye konuştu.
“IMO, yeni dönemde de aktif olarak çalışacak”
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün yeni dönemde de aktif olarak çalışacağı yönündeki beklentisini dile getiren Ünal Çeviköz “Uluslararası Denizcilik Örgütü zannediyorum ki 29. Dönemde de 28. Genel Kurul’da olduğu gibi fevkalade hareketli bir dönem geçirecek. Son zamanlarda Kuzey Denizi’nde bir takım önemli gelişmeler var. Bugün zaten Genel Sekreter de Kuzey denizi ile ilgili yeni alınan karaları, yönetmeliği dile getirdi. Aynı zamanda yine 28. Genel Kurul zamanında kabul edilen denizde kalmış olan gemilerin kalıntılarının temizlenmesi ile ilgili yeni karar geçti. Bu karar deniz ticareti ve seyrüsefer garantisi açısından gayet önemli. Ululslararası Denizcilik Örgütü önemli rollerini uygulamaya devam ediyor” diyerek açıklamalarının sürdürdü.
“Akdeniz’deki göçmen sorunu IMO içerisnde önemli bir yerde”
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün Akdeniz’deki mülteci sorunu konusundaki aktif çalışmalarına devam edeceği yönündeki beklentisini de dile getiren Ünal Çeviköz, son zamanlarda Akdeniz’de ve ülkemizi yakından ilgilendiren bir konu olarak gelişen göçmen meselesi var. Göçmenler ve mülteciler sorunu ile ilgili olarak da Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne bazı görevler düşüyor. Bu aslında topyekün bir güvenlik sorunudur. Bu sadece deniz ticareti ve uluslararası seyrüsefer güvenliği açısından değil insani bir konudur. Uluslararası Denizcilik Örgütü bu tür konulara ve siyasi olmayan konulara yoğunlaşmak ve odaklanmak istediği halde zannederim çağımızın bir gerçeği olarak Akdeniz’deki mülteci konusu da bu dönemde Genel Kurul’un gündeminde kalmaya devam edecektir” dedi.
“Türkiye yeni dönemde de C Kategorisinden üye olacaktır”
Türkiye’nin 29. Dönem Genel Kurulu’nda da C Kategorisi’nden üye olarak seçileceği beklentisinde olduğunu belirten Ahmet Ünal Çeviköz Türkiye C Kategorisi’nde görülen bir ülke. Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne üye ülkelerin kendi deniz ticaretindeki, kendi seyrüsefer güvenliğindeki konumları itibari ile bilirli kategorilere ayrılıyorlar. Alında bunları eskiden çok tartıştık. Acaba Türkiye C kategorisinde kalmaya devam mı etsin yoksa başka bir kategoriye mi yükselsin. C kategorisi en fazla üyenin bulunduğu kategoridir. Türkiye bu zamana kadar C kategorisinde girdiği her seçimde başarılı sonuçlar aldı. 2013 yılında Singapur’un hemen ardından fevkalade bir sonuçla 2.olarak seçilmiştik. Bu da bizim Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde aldığımız en yüksek oydu. O zamanki konjöktür müsaitti. Bu zamanki konjöktür de zannetmiyorum ki Türkiye’nin seçilemeyeceği bir şekilde gelişsin. Ben yine arkadaşlarla yaptığım temaslardan, aldığımız sözlü ve yazılı desteklerin tekrar C kategorisinden konsey üyeliğine seçileceğimizi garanti edeceği düşüncesindeyim” dedi.
Denizcilikle ilgili ülkelerin bağlayıcı kararların alındığı ve Birleşmiş Milletlerin alt ihtisas örgütü olan Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde (IMO) 170 üye ülke, gözlemci statüsü kazanmış olan 78 hükümet dışı (NGO) uluslararası kuruluş ve 61 adet hükümetler arası (IGO) teşkilat temsil ediliyor. İki senede bir yapılan IMO Genel Kurulu'nda 40 Konsey üyesi seçimi gerçekleşiyor. 3 statüde yapılan seçimlerde A Statüsünde 10 ülke, B statüsünde 10 ülke, C statüsünde ise 20 ülke konseye seçiliyor.
Deniz Haber Ajansı