Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede ilgili kurumlarla birlikte özel bir ekip kurduklarını ve bu ekibin 2015 yılında 856 milyon TL usulsüzlük tespit ettiğini açıkladı. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yapılan çalışmaları bakanlık olarak koordine ettiklerini anlatan Tüfenkçi, “2014 yılında 157,5 milyon TL değerinde 48 bin 952 ton akaryakıt kaçakçılığı ortaya çıkarılmış, bu değer 2015 yılında 825 milyon TL’ye ulaşmıştır. Akaryakıt kaçakçılığı konusunda oluşturulan özel ekibin etkin çalışmalarıyla özellikle sahte fatura, belge düzenlemek suretiyle yapılan suiistimallerin ortaya çıkarılması konusunda önemli sonuçlar elde edilmiş. Çalışmalar sonucunda da yaklaşık 850 milyon TL civarında usulsüzlük ortaya çıkarılmıştır.” diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu'nda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. Genel Kurul, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin 6. turunda Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik Ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü bütçeleri de görüşülüyor.
Parti grupları ve şahısların bütçeler üzerine görüşlerini dile getirmesinin ardından bakanların sunumuna geçildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, 2016 yılı bütçesi üzerine sunum yaptı. 2002 yılında ihracat beyannamelerinin yüzde 35’inin işlemleri ilk yarım saatte tamamlanırken, 2015 yılında ise yüzde 81’e ulaştığını belirten Tüfenkçi, “2015 yılında ihracat beyannamelerinin yüzde 64’ünün işlemlerini, artık ilk 1 dakikada tamamlıyoruz. 2002 yılında bir ihracat beyannamesinin işlemleri ortalama olarak 10 saatin üzerinde iken, 2015 yılında bu sürenin 2 saat 37 dakikaya düşmüştür. İthalatta ise, 2002 yılında ithalatta işlem gören beyannamelerin yüzde 48’inin işlemleri ilk sekiz saatte tamamlanmışken; 2015’te ise ithalatta işlem gören beyannamelerin yüzde 56’sının işlemleri ilk 8 saat içinde tamamlanarak eşya teslim edilebilir hale gelmiştir.” dedi.
Kaçakçılıkla mücadele ederken ülkemizin ekonomik hedeflerinde herhangi bir sapma, ticaretin akış hızında yavaşlama olmamasına da özen gösterdiklerini belirten Tüfenkçi, “Bu nedenle, kaçakçılıkla mücadele çalışmalarımızda dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, teknik kapasitemizi sürekli iyileştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl, Dilucu gümrük sahası, Çıldır/Aktaş gümrük kapısı ile Tekirdağ/Asyaport Limanına kurulumu gerçekleştirilen Araç ve Konteyner Tarama Sistemleri ile tarama sistemlerimizin toplam sayısı 41’e yükselmiştir. İzmit/Yarımca Limanına ülkemizde ilk kez kullanılan Araç ve Konteyner Hızlı Tarama Sistemi faaliyete geçirilmiştir. Geçtiğimiz yıl yenilenen Dilucu ve Çıldır/Aktaş Gümrük Sahalarına 3’er adet olmak üzere toplamda 6 adet Bagaj Tarama Cihazının kurulumu tamamlanmıştır. Transit eşya taşıyan araçların uydu üzerinden takibini sağlayan 6 bin mobil ünitelik ilave araç takip sisteminin alınmasıyla 3 bin 250 olan mobil ünite sayımız 9 bin 250’ye ulaşmıştır. Denizlerde kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırmak amacıyla 2014-2015 yılında 10 devriye botu ve 25 kara devriye aracı idareye kazandırılmıştır.” şeklinde konuştu.
2015 YILINDA 2 MİLYAR 688 MİLYON TL DEĞERİNDE KAÇAKÇILIK OLAYI ORTAYA ÇIKARILDI
Komuta kontrol merkezini son teknolojik gelişmelerde yenilediklerini anlatan Tüfenkçi, şöyle konuştu: “Merkezimizde kaçakçılıkla mücadele ile saha güvenliği yoğunluğu açısından önemli geçiş noktaları ve riskli alanlar 24 saat canlı olarak izlenmekte. Yapılan yatırımlarla doğru orantılı olarak 2015 yılında bir önceki yıla göre artışla 70 artışlar 2 milyar 688 milyon TL değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2015 yılında toplam uyuşturucu yakalama miktarı 2,7 tona ulaştı. Bu miktarın yaklaşık yarısı narkotik dedektör köpekler tarafından bulundu. Uyuşturucu madde, silah, çay, tütün le kaçakçılığın önlenmesi noktasında dedektör köpeklerimiz mevcuttur. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar bakanlığımız koordinasyonunda devam ediyor. 2014 yılında 157,5 milyon TL değerinden 48 bin 952 ton akaryakıt kaçakçılığı ortaya çıkarılmış bu değer 2015 yılında 825 milyon TL’ye ulaşmıştır. akaryakıt kaçakçılığı konusunda oluşturulan özel ekibin etkin çalışmalarıyla özellikle sahte fatura, belge düzenlemek suretiyle yapılan suiistimallerin ortaya çıkarılması konusunda önemli sonuçlar elde edilmiş. Çalışmalar sonucunda da yaklaşık 850 milyon TL civarında usulsüzlük ortaya çıkarılmıştır. 2015 yılında 88,1 milyon TL eşya tasfiye genel müdürlüğümüz tarafından imha edildi.” açıklamasında bulundu.
Deniz Haber Ajansı