Türkiye, iklim değişikliğinin denizlere etkisini farklı iklim senaryoları ile çalışıyor. Bu konuda çalışmalara yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, iklim değişikliğinin denizler üzerinde çok çeşitli etkileri bulunduğunu belirterek Akdeniz Bölgesi’nin dünyada küresel ısınmadan en çok etkilenen bölge olduğunu söyledi.
Burada 1.5 derece sıcaklık artışı yaşandığını kaydeden Prof. Salihoğlu, “Marmara’da 2,5 derece, Karadeniz’de 2 derecelik sıcaklık artışı oldu. Bu artışlar dünya ortalamasının üstünde” dedi.
MÜSİLAJ ORTAYA ÇIKTI
İklim değişikliğinden denizlerin ciddi boyutta etkilendiğini vurgulayan Prof. Salihoğlu, “Bu etkileri azaltmak için diğer baskıları kontrol altına almamız lazım. Hassas denizlerimizi, iklim ciddi şekilde etkilerken diğer baskıları kontrolsüz biçimde sürdürürsek bazı tepkiler vermesi, sağlıklarının bozulması kaçınılmaz. Marmara’da bunun örneğini yaşadık. Marmara’ya giren kirlilik, iklimle birleşti ve müsilaj olayı ortaya çıktı. Şu anda Marmara’da müsilaj görülmüyor ama dikkat ederek, kirliliği kararlı biçimde azaltmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.
MODELLEMELER YAPILIYOR
"Gerek denizde gerek karada değişen iklimle biyoçeşitlilik hangi yönde değişecek modellemelerle çalışmalar yapıyoruz" diyen Prof. Salihoğlu, şöyle devam etti:
“Bu modelleme çalışmaları ile farklı iklim senaryoları altında ekosistemler nasıl değişecek? Farklı sıcaklık değerleri ile biyoçeşitlilik kaybı dediğimiz durum nasıl gelişecek, sıfır karbona ulaşırsak ne yönde bir değişim olacak? Bizler de bu çalışmaları yürütüyoruz.”
DENİZ HABER AJANSI