İtalya’nın Lampedusa Adası açıklarında, 105 kişiyi taşıyan kaçak teknesindeki 25 kişinin, soğuk hava nedeniyle öldüğü bildirildi. Ekipler, operasyon sırasında zor durumdaki göçmenler ile vücut ısılarındaki aşırı düşüş (hipotermi) nedeniyle can veren 7 göçmenin cansız bedenini tekneden çıkardı.
İtalya’nın Lampedusa Adası açıklarında, 105 kişiyi taşıyan kaçak teknesindeki 29 kişi, soğuk hava nedeniyle hayatını kaybetti. BM'den İtalya'ya tepki var. İtalyan sahil güvenlik ekipleri, Akdeniz'de insan kaçakçılığında kullanılan rotaların başında gelen Libya ile İtalya arasındaki Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölgede, 105 kişiyi taşıyan bir tekneye, Lampedusa Adası’nın 110 mil açığında dün gece kurtarma operasyonu düzenledi.
Ekipler, operasyon sırasında zor durumdaki göçmenler ile vücut ısılarındaki aşırı düşüş (hipotermi) nedeniyle can veren 7 göçmenin cansız bedenini tekneden çıkardı. Kurtarılan göçmenlerden 18'i Lampedusa’ya götürülürken, 4’ü ise tedavi altına alınamadan hayatını kaybetti.
İtalyan basınına yansıyan son bilgilere göre, yetersiz koşullardaki botta seyahat eden 105 kaçağın, olumsuz hava koşulları nedeniyle uydu telefonuyla Roma’daki Sahil Güvenlik Karargahı’na ulaşarak yardım istediği, yer tespitinin yapılmasının ardından karargahın bölgeden geçen iki ticari gemiyi kaçaklara yardım etmesi için yönlendirdiği bildirildi.
Bu sırada, Lampedusa’dan gönderilen iki sahil güvenlik botunun ticari gemilerin kurtardığı kaçakları adaya taşıdığı aktarılırken, dalga boyunun zaman zaman 8-9 metreye kadar çıkması nedeniyle botların adaya geri dönmesinin zaman aldığı kaydedildi.
BM'den İtalya'ya tepki
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserleri Güney Avrupa Sözcüsü Carlotta Sami, sosyal paylaşım sitesi twitter’da, 29 kaçağın hayatını kaybettiği trajediyle ilgili olarak daha önce İtalyan hükümetinin iradesi ve İtalyan donanması aracılığıyla yapılan ve kapsamı daha geniş olan “Mare Nostrum (Bizim Deniz)” insani yardım operasyonu yerine, geçen kasım ayında uygulamaya geçirilen Triton’un yeterli olmadığını savundu.
Sami’nin sözlerine bir destek de Lampedusa Belediye Başkanı Giusi Nicolini'den geldi. Nicolini, son yaşanan hadisenin Triton’un, Mare Nostrum’un yerini tutmadığının kanıtı olduğunu söyledi.
"Daha iyi bir hayat için"
Her yıl yüzlerce kişi daha iyi bir hayat için Afrika'nın kuzey kıyılarından Avrupa'ya geçmek için hayatlarını tehlikeye atıyor. Küçük teknelerle ya da eski gemilerle Akdeniz'i geçmek kolay olmuyor. Ya bindikleri tekneler Akdeniz'in dalgalarına dayanamayıp batıyor ya da Avrupa sahillerine yaklaştıklarında bindikleri gemi ya da teknelerden inip metrelerce yüzmek zorunda kalıyorlar. Bu yolculukta çoğu hayatını kaybediyor.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği’nin göçmen siyasetini eleştirerek, güvenli geçiş koridorlarının teminini istiyor. Ancak Avrupa Birliği bu konuda hala ciddi bir adım atamadı. Bu yüzden Akdeniz göçmenlerin ve gelecek hayallerinin mezarlığı olmaya devam ediyor.
Deniz Haber Ajansı