HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ
Suriye'deki iç savaşa çözüm için Viyana'da varılan mutabakat ve Birleşmiş Milletler'in 1 Ocak 2016 itibariyle başlatılmasını istediği ateşkes, yılbaşına az bir zaman kala bölgenin geleceğinden pay kapmak isteyen ülkeleri Doğu Akdeniz'e çekti.
Adeta Suriye'ye giriş bileti haline gelen 'IŞİD' ve 'terörle mücadele' gibi gerekçeler, onlarca gemiyle yüzlerce savaş jetini bölgeye çekti.
Koalisyon ülkeleri Suriye'deki hava operasyonları için genellikle İncirlik Üssü'nü kullanmak isterken, Fransa ise buna ek olarak Charles De Gaulle uçak gemisini Doğu Akdeniz'de konuşlandırdı. Paris saldırılarının ardından sevkiyata hız veren Fransa, jetler için İncirlik'i de kullanmak istiyor. Fransa'nın diğer talebi ise nükleer yakıtlı uçak gemisine Mersin'deki Taşucu Limanı'ndan lojistik destek sağlamak.
Suriye'de son yaşanan gelişmeler üzerine birçok ülkenin savaş gemilerini konuşlandırdığı Akdeniz'de Türkiye'ye ait 20'si muhrip, 14'ü yardımcı gemi olmak üzere toplam 34 geminin bulunduğu öğrenildi.
Bu gemilerden 3 korvet , 1 denizaltı, 1 hücum bot ve 1 fırkateynin sürekli olarak Akdeniz'de hareket halinde oldukları ve keşif ve gözetleme görevinde bulunduğu öğrenildi. Akdeniz'deki 34 geminin dışında Deniz Kuvvetleri'ne ait diğer gemilerin de uluslararası yapılan tatbikatlarda görevli olduğu öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı bu gemilerin hangi tatbikatta görevli olduğunu ise internet sitesindeki 'Günlük Faaliyetler' bölümünde açıkladı.
Türkiye'nin 34 gemisi var
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 20'si muhrip, 14'ü yardımcı gemi olmak üzede 34 geminin Akdeniz'de bulunduğu öğrenildi. Bu gemilerden 3 korvet , 1 denizaltı, 1 hücum bot ve 1 fırkateyn sürekli olarak Akdeniz'de hareket halinde oldukları ve keşif ve gözetleme görevinde bulunduğu öğrenildi.
Rusya'nın 13 gemisi bulunuyor
Suriye'nin Lazkiye bölgesinde hava üssü ve Tartus'ta da deniz üssü bulunan Rusya'nın ise Akdeniz'de 13 gemisi bulunuyor. Bu gemilerden 4'ünün muhrip 9'unun ise yardımcı gemi olduğu belirtildi.
ABD'nin Akdeniz'deki gemileri
ABD'nin ise Akdeniz'de şu anda 3 muhrip gemisinin bulunduğu öğrenildi.
Fransa'nın 5, İtalya'nın 2 gemisi var
1 uçak gemisi, 2 muhrip gemi, 1 fırkateyn ve 1 istihbarat gemisi olmak üzere Fransa'nı Akdeniz'de 5 gemisi görev yapıyor. İtalya'nın ise 1 fırkateyn ve 1 denizaltı Akdeniz'de konuşlu olduğu öğrenildi. İngiltere, Belçika, İspanya, Kanada, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda'nın ise birer gemilerinin bulunduğu belirtildi.
Türk gemilerinin günlük faaliyetleri
Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri'ne ait diğer gemilerin ise 3 Aralık 2015 tarihinde yaptıkları faaliyetlerine ilişkin internet sitesindeki 'Günlük Faaliyetler' bölümünde bilgi verdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir Deniz Karakol Uçağı, Ege Denizi'nde uluslararası hava sahasında keşif gözetleme uçuşu icra edere NATO'nun Etkin Çaba Harekatı'na yardımcı destek sağladı.
TCG BOZCAADA Lübnan açıklarında
TCG BOZCAADA, Birleşmiş Milletler UNIFIL Deniz Harekâtı'na iştirak ederek Lübnan açıklarında karakol görevi icra ediyor. Akdeniz Kalkanı Harekatı'nda görevli olan TCG BURAKREİS'in Doğu Akdeniz'de karakol icra karakol görevi icra ediyor.
NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2'de görevli TCG SOKULLU MEHMET PAŞA ve TCG AKÇAKOCA'nın Yunanistan ev sahipliğinde Orta Akdeniz'de icra edilen ARIADNE-2015 Tatbikatı' iştirak ediyor. Ayrıca harekat eğitim faaliyetini toplam 14 geminin icra ettiği belirtildi.
Rus yakıt tankeri 'Ivan Bubnov' boğazdan geçti
Bu arada Rus Donanması'nın Karadeniz Filosu'na bağlı askeri yakıt tankeri 'Ivan Bubnov', Karadeniz'e gitmek üzere Çanakkale Boğazı'ndan geçti.
Dün saat 14.55'te Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan Rus askeri tankeri 'Ivan Bubnov', 1 saat 35 dakika sonra Çanakkale önlerine ulaştı. 162 metre boyunda, 21 metre genişliğindeki 'Ivan Bubnov' saat 16.55'te ise boğazda gemilerin en zor manevra yaptığı Nara Burnu'nu döndü. 36 millik Çanakkale Boğaz geçişini yaklaşık 4 saatte tamamlayıp Marmara Denizi'ne açılacak, bugün İstanbul Boğazı'ndan da Karadeniz'e geçecek.
Deniz Haber Ajansı