Çoğu ülke bilgi doğrultusunda alarma geçerken, tehlikenin KKTC için de geçerli olduğu öğrenildi. Türk biyologlar 'Carabelas Portuguesas' adı verilen dev denizanalarının henüz Kıbrıs sahillerinde görülmediğini ancak görülmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Biyologlar, KKTC'de son yıllarda yoğunlaşan denizanalarının, giderek daha büyük boylara ulaştığını vurguluyor. Bilim adamları sözü edilen türde denizanalarının ayrı bir ırk olduğunu ve kısa süre içinde sahillerde görülmeye başlayacağını aktarıyor. Özellikle Afrika'dan Okyanus üzerinden Akdeniz'e geldiği belirlenen Carabelas Portuguesas'ların yer yer büyüklükleri 2-3 metreye kadar ulaştığı ifade ediliyor. Denizciler bu tür denizanalarının çok zehirli ve tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.
Kıbrıs Türk Biyologlar ve Doğayı Araştırma Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, Kıbrıs'ta bugüne kadar 'Rizosoma pulmo', 'Pelagia Noctiluca' ve 'Aurella Aurita' türlerinin görüldüğünü, bunların deri ile temas ettiğinde zehir etkisi yarattığını söyledi. Sarpten, bu 3 tür dışında bahsedilen denizanası cinsinin Kıbrıs'ta bulunmadığına, ancak Akdeniz'de denizanalarının yaygın olarak bulunduğunu söyledi.
Kesinlikle temas etmeyin
Carabelas Portuguesas türündeki dev denizanalarının mutlaka KKTC'ye geleceğini ifade eden Sarpten, bu hayvanlarla kesinlikle temasa girilmemesini açıkladı. Sarpten, bu canlıların deride yakma yaptığını, ancak zehrin öldürücü olmadığını söyledi.
Denizanalarının kişiyle teması durumunda, kesinlikle tatlı su veya buz uygulanmaması konusunda da bir kez daha uyarıda bulunan Sarpten, denizanasının cilde temas ettiği yerin deniz suyu ile yıkanması ve kaşınmaması gerektiğini bildirdi. Sarpten, ilk müdahalenin alkol, amonyak veya sirke ile yapılabileceğini ve önemli derecedeki sokmalarda doktora veya hastaneye başvurulmasının şart olduğunu vurguladı.
'Küresel ısınma ve kirlilik Akdeniz'in canlılarını etkiliyor'
Kıbrıs Türk Biyologlar ve Doğayı Araştırma Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, bilim adamlarının Akdeniz'de bir değişiklik yaşandığını ortaya koyduğunu ve farklılığın da denizdeki canlıları etkilediğini aktardı. Sarpten, birçok bilim adamının değişikliği küresel ısınmaya bağladığını da ifade ederek, denizanalarının sahillere yanaşıp, çoğalmasının, kanalizasyonların denize verilmesinden yani kirlilikten kaynaklandığını belirtti. DenizHaber.Com
Akdeniz'i zehirli denizanaları sardı
Akdeniz'i zehirli deniznaları sardı. İspanya Bilimsel Araştırmalar Merkezi Akdeniz'e kıyısı olan ülkeleri zehirli dev denizanaları konusunda uyardı.
Diğer Haberler
Marmara'da deniz trafiği durdu! Bu seferler iptal edildiBalkanlar'dan yurdun batısına giriş yapan soğuk hava dalgası hayatı felç etti. Olumsuz hava koşulları deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. GESTAŞ AŞ yetkilileri bazı deniz seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.
Konteyner Ticaretinde Yüzde 14 Büyüme Kaydedildi2024 yılının ilk dokuz ayında Karadeniz konteyner terminalleri, boş konteynerler ve aktarma işlemleri dahil toplam 979.000 TEU yük elleçledi.
Türk Şirketi En Büyük Hayvan Gemisini AlıyorDünyanın en büyük canlı hayvan taşıma gemisini bir Türk şirket alıyor. Avusturyalı Wellard şirketi gemiyi bir Türk şirketine, Göktaşlar Et’e...
İzmir Körfezi'nden 60 bin ton çamur çıkarıldıİzmir Körfezi’nin temizlenmesi için tarihinin en büyük yatırımlarından birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez dip tarama çalışmalarına devam ediyor. 1 ayı aşkın süreçte 60 bin ton malzeme çıkarıldı.
Müsilaj tehdidi Gemlik Körfezi'nden incelendiMarmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Denizi'nde tekrar görülmeye başlanan müsilaj tehdidine dikkat çekti. Gemlik Körfezi'nde incelemelerde bulunan Başkan Bozbey, atık yönetimi konusunda ciddi bir strateji geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
- “Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
- Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
- MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
- 5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim